Hunter

Megfejtették a Hold árnyékos oldalának rejtélyét

A csillagászok új alkalmazást találtak a Chandra röntgensugarú obszervatórium számára, a Hold felszínét kezdték vizsgálni vele. Az új megfigyelések közvetlen bizonyítékkal szolgálnak a Hold összetételéről, jelentették be a tudósok.

A Holdat felépítő elemek pontos ismerete és eloszlása segít a kutatóknak megállapítani, hogyan alakult ki égi kísérőnk, de nem mellékes az sem, hogy a felfedezések pontot tehetnek a Hold árnyékos oldaláról folyó évtizedes viták végére. Eddig minden, amit a csillagászok a Hold összetételéről tudtak a leszállóegységek által összegyűjtött mintákból származott. Jeremy Drake a Harvard-Smithonian Asztrofizikai Központ munkatársa, aki négyévnyi kutatómunkát végzett a Chandrával, egy szimpóziumon jelentette be, hogy az obszervatórium új rálátást nyújthat a Holdra.

"Vannak ugyan kőzetmintáink a hat egymástól távol eső Apollo leszállásból, azonban a Chandra alkalmazásával sokkal szélesebb területet tudunk lefedni" - jegyzi meg. "Nem ér fel ugyan egy Holdra szállással, viszont gyors és költségkímélő."


A Chandra röntgensugarú obszervatórium

A Chandra által 2001 júliusában és szeptemberében gyűjtött adatok oxigén, magnézium, alumínium és szilícium jelenlétét mutatják a holdfelszín jelentős részén. Amikor a Nap sugárzása eléri a Holdat, a fotonok egyes elemek elektronjaira gerjesztő hatást fejtenek ki. Az elnyelt energiát az elemek egy jellegzetes hullámhosszon, gyengébb formában gyorsan kibocsátják, ez a fluoreszcencia néven ismert folyamat, amit a Chandra érzékel.


A röntgenmegfigyeléseket zavarja a Nap atomjainak Földhöz érkezésekor keletkező háttérzaj

Az eredmények még előzetesek, tette hozzá Drake, mivel a fluoreszcencia kereséséhez csak néhány felvételt használtak, valamint a Chandra és a Hold közötti szög egyes területek mérését igen bonyolulttá tette, azonban az eljárás használhatóságát sikerült bebizonyítani. A jövő tesztjeiben több felvételt fognak alkalmazni és adott területeket gondosabban vesznek szemügyre. A holdkéreg elemeinek jobb számszerűsítése segít a csillagászoknak a Hold kialakulásáról szóló nagy becsapódás elmélet tesztelésben, mely szerint 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy nagyjából Mars méretű objektum ütközött a Földnek, a Hold pedig az eseményből keletkező törmelék felhalmozódás eredménye.


A Hold optikai és röntgenképe

A Hold túlsó oldala mindig is rejtélyes volt. 1990-ben a német Roentgen műhold röntgensugarú jelet észlelt a Hold azon területéről. A tudósok feltevése szerint a Napból származó erőteljes elektronok ütköztek a holdfelszínhez, létrehozva az úgynevezett sötét-hold röntgensugarakat. A Chandra eredményei azonban bebizonyították, hogy a jelek nem a Holdról, hanem a Föld külső atmoszférájából származnak.

"A megfigyelt röntgensugarú spektrum, a sugarak intenzitása, és az intenzitás változásai mind megmagyarázhatók a Föld külső atmoszférájának kisugárzásával" - jegyezte meg Drake munkatársa, Brad Wargelin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dredd #27
  "Az emberiségnek MOST kell megtanulnia vigyázni a Földre, különben elpustítja önmagát."

  Olyan nagy kár lenne érte? :D
 • wert #23
  Ja, hát nem tudtad? Armstrong-ék térdig jártak a rozsdamentes acélban. A Hódonn.
 • Gabest #17
  A Hold túlsó oldala nem is mindig árnyékos. Már ha arról van szó. Kétszer átolvastam, de akkor nem értettem pontosan, milyen árnyékról van szó :D
 • papabear #16
  Sztem ott az idegenek maximum bulizónát tartanak fent, mert onnan nem látják a Földet. Bénák, nem tudják mit jelent az, hogy panorámás telek. :o)
 • HappyBoy #10
  Vagyis az volt a rejtély, hogy mi sugároz ott? De most kiderült hogy semmi. Jól értem?
 • Cat #8
  szal azthitték a hold tulsó oldalán van valamilyen röntgenforrás, de csak az zavart be, hogy a föld erőterén megtörnek a nap részecskéi
  érthető?
 • Cat #7
  A Hold túlsó oldala mindig is rejtélyes volt. 1990-ben a német Roentgen műhold röntgensugarú jelet észlelt a Hold azon területéről. A tudósok feltevése szerint a Napból származó erőteljes elektronok ütköztek a holdfelszínhez, létrehozva az úgynevezett sötét-hold röntgensugarakat. A Chandra eredményei azonban bebizonyították, hogy a jelek nem a Holdról, hanem a Föld külső atmoszférájából származnak.
 • HuAn82 #5
  a hÓLD a fŐLD anyagaíbol?:-))
 • [HUN]PAStheLoD #4
  lol... ez is csak ilyen kamu cikk eltereli a figyelmet a Hód másik oldalán lévő szuperatomtitkos bázisról ahonnan a riaa ügyvédjei rajzanak ki minden hó utolsó Napster órájában!....
 • Reggel #3
  Ez is kész!Idézek:"Hold a Főld anyagaibol áll".
  Miértnem mindjárt FŐD.Föld hossz ő-vel.LOL.

  timea inkább menj vissza az általánosba, ott talán még elnézik.