Hunter

Elegendő víz van a Holdon a kolonizálásához?

Amerikai kutatók számításai szerint ötször több vizet rejthet a Hold, mint azt korábban feltételezték. Mindez annak az eredménye, miszerint a felszín tartós sötétségbe burkolózott területei a korábbi becslések duplájára rúgnak.


Hőfénykép az északi sarkról
Ez főként azok számára biztató hír, akik a Hold emberi gyarmatosításán gondolkoznak. Bármely jég, ami a naptól elzárt üregekben felgyülemlett az évmilliárdok során, a mai napig ott van fagyott állapotban, soha nem volt rá hatással a hold gyenge gravitációja, magyarázta Ben Bussey a Hawaii Egyetem kutatója. Egy a Hold jégkészleteiből táplálkozó kolónia újra erőt adhatna az amerikai űrprogramnak, és értékes ásványokat bányászhatna, érvelt Paul Spudis, a csapat tagja. Elméletei szerint a Hold jegéből víz nyerhető, valamint napenergia alkalmazásával szétválasztható hidrogénre és oxigénre, melyből rakéta üzemanyagot állíthatnának elő.

A NASA Lunar Prospector űrszondája először 1998-ban bukkant hatalmas mennyiségű jég nyomaira a Hold sarkvidékein található sötét kráterekben, ami akár több millió tonna jeget is jelenthet. A felfedezés megerősíteni látszik az 1996-ban a Clementine hold expedíció által jelentett jégréteg létét, melyet a Déli-sark egy mély kráterének medencéjében találtak. Bussey csapata arra következtet, hogy közel egymilliárd tonna víz lehet a Holdon.

A Hold felszínének átlaghőmérséklete -23 Celsius fok. Közvetlen napfény hatására ez jelentősen felmelegszik, azonban a tartósan árnyékban maradó területeken a hőmérséklet nem megy feljebb -23 foknál. Itt a Hold korai történelmében az üstökösök és meteoritok által ide szállított víz korlátlan ideig fagyott állapotban tud maradni. Mivel a Hold majdnem függőleges tengely körül forog a Föld Nap körül keringő síkjához képest, a napfény a sarkoknál mindig erősen dőlt, ezáltal igen hosszú árnyékokat eredményez, tehát egyes kráterek mélye folyamatosan sötétben marad.


Bussey csapata kiszámította azt a területet, ami állandóan árnyékban marad a Hold évszakainak változásával. Mindez egyáltalán nem egyszerű feladat, mivel nem rendelkezünk teljes, részletes térképekkel a Hold felszínéről. Így a kutatók néhány jellegzetes, különböző méretű és különböző szélességi fokokon fekvő kráter tanulmányozásával becsülték meg az eltakart területet. Megállapították, hogy az 1 és 20 kilométer átmérőjű kráterek közel 7500 négyzetkilométer állandó árnyékot jelentenek az északi-sark közelében és közel 6500 négyzetkilométert a déli-sark környékén, és mindez csupán az alsó határ. Más nagyobb vagy összetettebb kráterek valószínűleg több árnyékot adnak. A korábbi becslések maximuma 2650 és 5100 négyzetkilométernyi sötétséget állapítottak meg a déli és északi sarkoknak külön-külön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #18
    már nem azért, de szerintem a tartósan árnyékban lévő részeken biztos hidegebb van mint -23 fok... az még egész tűrhető lenne :)
  • zeb #16
    Kitűnő ötlet a holdat kolonizálni! Oda kellene száműzni a D-209-et meg az egész nemzetrontó kommunista bagázst.
  • Dömper Ármánd #15
    Jajj! Az ertéelklubb már megint népet hülyít? És vajon kik voltak ennek az elméletnek a kitalálóí, csak nem A. és B. Sztrugackij? :)))
    (Fiatalabb, avagy nem hc sci-fi rajongók kedvéért, A. és B. Sztrugackij két nagyon híres, és nem kevésbé kiválló, orosz sci-fi író.)
  • [HUN]PAStheLoD #12
    teccik
  • lck #11
    A vizbül vesszük ki a zokszigént.
    Teccikérteni? A vizbül.( Árpi tudta. )
  • Laci73 #10
    A Hold teljes kolonizálása légkör híján lehetetlen.

    De egy kisebb Hold-kolónia, esetleg speciális ipartelepek létrehozása nagyon is kézenfekvő lenne. A Hold méretéből (kisebb gravitáció) eredendően űrjárművek indítása is sokkal kifizetődőbb lenne.
    A Hold kőzeteiben gyakori elem az oxigén, a jelenlévő vízzel pedig lehetővé válna egy néhány ezer vagy akár tízezer fős apró kolónia létfenntartása.
    Bár szintén a légkör hiánya vezethet oda, hogy még az apró meteoritok is hatalmas károkat okozhatnak a leendő kolónia épületeiben, így jelentős részét (akár egészét) a Hold felszíne alá kéne építeni.
  • Munch #7
    Tökmindegy. :-D
  • Cheky #6
    Ekkora baromságot is rég olvastam.
    Különben: "És el is költöztek a Holdra??" nem a Holdra költöztek, hanem a Hold az űrhajó. Ha már itt tartunk...
  • Munch #5
    Pár milliárd évvel ezelőtt egy faj szintén ugyanezeket gondolta? És el is költöztek a Holdra??
    http://www.online.rtlklub.hu/hirek/tudomany/cikk.php?id=030371332
  • [NST]Cifu #4
    Annyira nem kellene röhögni azon a bekezdésen, mert már több ilyen társulat is van, akik folyamatosan kilincselnek a befektetőknél.

    Viszont amíg nincs olcsó űrbe feljutási lehetőség, addig irgalmatlanul drága lenne még a megkezdés is (1 tonna feljutattása a Holdra durván 25 millió dollár).

    Viszont az űrgyártás jövője nagyon jó, mivel számtalan anyagot rentábilisan csak az űrben lehet készíteni...