Hunter

Teljes holdfogyatkozás lesz

Ha az időjárás is úgy akarja, a csütörtök estéről péntek reggelre virradó éjjel teljes holdfogyatkozást csodálhatnak meg azok, akik bevállalják a korai kelést. A jelenség látható lesz Európa nagy részéről, Afrikából és az amerikai kontinensről.

A holdfogyatkozások lassú és szelíd természete folytán sokkal kevésbé drámaiak, mint a napfogyatkozások, tudományos szempontból fontosságuk is kevésbé jelentős.
Hazánkból nézve a holdfogyatkozás péntek kora hajnali óráiban következik be, amikor a Hold alacsonyan a déli horizontnál jár. A jelenség kezdetekor a Hold 17 fokkal lesz a horizont felett, majd folyamatosan halad a déli látóhatár pereme felé. A fogyatkozás 4 óra 40 perckor éri el középpontját.


A holdfogyatkozások a természet elbűvölő érdekességei, bár nem annyira látványosak, mint amikor a Hold áthalad a napkorong előtt, mégis megvan a maga szépsége és magasztossága. Thomas Hardy szerint a Föld árnyékának a Holdra vetülése "higgadt békességet sugároz".

A héten bekövetkező esemény csupán öt órán át tart. Az egyik érdekessége a Hold színe amint a Föld árnyékába ér. Egy teljes holdfogyatkozás alatt az egyetlen fény, ami eljut a Hold felszínére, megtörik bolygónk atmoszféráján. A megtört fény vörös. Ha le lehetne nézni a Földre egy holdfogyatkozáskor, akkor láthatnánk bolygónk peremének vöröses ragyogását. Ez a színhatás sok mítosznak és legendának adott témát. A kínaiak szerint egy égi sárkány lakmározik ilyenkor a Holdból, ám számos kultúra számára hozta el a meglepetést és a rettegést a furcsa vöröses színváltás.


1503-ban, amikor Colombus megfeneklett a Karib-szigeteknél, egy holdfogyatkozást használt ki - melyről tudta, hogy be fog következni - a bennszülöttek tiszteletének valamint félelmének kivívásához, és ezáltal készleteinek feltöltéséhez. A jelenség megfigyeléséhez nem árt egy amatőr csillagász távcső, de természetesen szabad szemmel is élvezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Poki #12
  pech :))
 • Benedekco #11
  erre most rábasztam de qrvára
 • Benedekco #10
  ez a köcsög supergamez elfelejtette közölni azt hogy semmitsem lehet látni a qurva fogyatkozásból
 • gz8 #9
  Persze hogy nem látod, hiszen a múltkori fogyatkozás alkalmával felfalta a sárkány!
 • Spenser #8
  Hát igen csak ne legyen felhős az ég mert akkor nemsok semmit fogunk látni:(
 • Bonewerkz #7
  most nem latod, mert a horizont alatt van (telihold van, majd napnyugta utan jon fel)
 • Gabest #5
  Ebben mi a jó? Napfogyatkozás az igen, de a Holdat pl most sem látom sehol.
 • mrzool #4
  Reggel 4-ig... Lehet inkább korán kelek - bár az este még messze van, ki tudja milyen program lesz.:)
 • mrzool #2
  A cím ellenére csak az amerikai kontinensről lesz látható a teljes fogyatkozás, tőlünk csak részleges...

  http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20030513felholdfogyatkozas.html
 • Spenser #1
  Biztosan szép lessz ha nem felejtem el meg is nézem:)