Franczy

Seagate Barracuda ATA IV merevlemez

A Seagate képviselői bejelentették, hogy a cég fejlesztőmérnökeinek sikerült kifejleszteniük a világ leggyorsabb, személyi számítógépekbe szánt merevlemezét, a Seagate Barracuda ATA IV-et.

A Seagate azonban nemcsak az új winchester teljesítményére büszke, hanem arra is, hogy rendkívül halk működésre képes, mely nagyrészt a forradalmian új SoftSonic FDB (Fluid Dynamic Bearing) motornak köszönhető. Az új Seagate termékcsaládba tartozó merevlemezek a cég állítása szerint lényegében teljesen hangtalanul működnek. Jelenleg egyébként kizárólag a Seagate Barracuda ATA IV-es merevlemezekbe szerelik az új FDB motorokat, melyek nemcsak halk működésükről híresek, hanem a Seagate állítása szerint lehetővé teszik az egyre nagyobb kapacitású és egyre nagyobb sebességű winchesterek gyártását is. A Seagate új merevlemeze nem csupán egy kísérleti modell, amit az is bizonyít, hogy nemrégiben már be is indult a sorozatgyártása.


A Seagate szerint jelenleg a cég újgenerációs winchestereiben alkalmazzák a legfejlettebb technológiákat, így a Barracuda ATA IV az első olyan 7200-as percenkénti fordulatszámmal rendelkező merevlemez, melyben mindössze két lemez található, ennek ellenére mégis óriási, 80 GB-os kapacitással rendelkezik. Az újdonság belső adatátviteli sebessége 69,3 MB/sec, ami minden eddigi rekordot megdönt, és amely sebességet a Seagate úgy próbál szemléltetni, hogy egy ilyen új Seagate merevlemezen egyórányi MP3 zene másolása kevesebb mint egy másodpercig tart, vagy például, hogy az újdonságnak meg se kottyan nyolc DVD minőségű film egy időben történő lejátszása.

A Seagate korábbi merevlemezei sem arról voltak híresek, hogy túl hangosak lettek volna, ami nagyrészt a cég évek óta folyamatosan fejlesztett SBT (Sound Barrier Technology) megoldásainak köszönhető, az új Seagate merevlemezek azonban minden korábi winchesternél halkabbnak ígérkeznek, hiszen az integrált SoftSonic motorok szinte teljesen hangtalan működésre képesek. A halk működés azonban az ígéretek szerint nem jár együtt a lassabb működéssel, ami néhány korábbi Seagate merevlemez esetében valós problémát jelentett. Az ATA/100-as interfésszel rendelkező új Seagate Barracuda ATA IV-es merevlemezekben 2 MB cache memória található, átlagos hozzáférési idejük pedig 8,9 msec.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Andor PaPa #9
  Nekem sokáig Seagate vinyóm volt, és tökéletesen meg voltam vele elégedve. A régi szép időkben 36 órát is lehúzott, folyamatos menetben. Nem volt rossz. Erre az új cuccra is kíváncsi vagyok, bár én inkább Maxtor (és Quantum) hívő vagyok.
 • sanya_ #2
  Majd fotrok eggyet 3 ev mulva valami olcso szamtech turiban. :)
 • PyRex #1
  Uhh bazze, regen utaltam a Seagate-et de azert ez nem tunik rossznak..... :)))))))

  PyRex