Franczy

Új IBM mobil merevlemezek

[ZDNET] A Big Blue-nak is becézett IBM cég kedden bemutatta a Travelstar notebook winchester termékcsalád legújabb tagjait, melyekről azt állítja a cég, hogy ezek a világ leghalkabb merevlemezei.

A termékcsaládba tartozó legnagyobb kapacitású merevlemez 48 GB-os, így ezzel a winchesterrel minden bizonnyal még a legnagyobb igényű felhasználók is elégedettek lesznek majd. Az IBM új mobil merevlemezeinek fejlesztése közben a mérnökök rendkívül nagy hangsúlyt fektettek a minél halkabb működésre, és végül egy speciális hangszigetelő anyag alkalmazásával ezen a téren is nagyon jó eredményeket sikerült elérniük.

Az IBM új, hordozható számítógépekhez kifejlesztett merevlemezeiben fontos újdonságnak számít, hogy a forgó lemezek esetében szokásosnak számító golyóscsapágyak helyett speciális, újfejlesztésű folyadékos csapágy technológiákat használtak, ami ugyancsak nagyon jó hatással volt az eszköz által keltett zajra.
"A hidrodinamikus csapágy technológiák alkalmazásával lényegében egy bizonyos folyadék segítségével sikerült kiküszöbölnünk a fémnek a fémmel történő érintkezéséből eredő nemkívánatos súrlódási energiákat, valamint hanghatásokat." - mondta David Uriu, az IBM 2,5 collos merevlemezekért felelős marketing igazgatója.



Az eddig említett technológiák ugyan nem minden esetben teljesen új fejlesztések, hiszen már a konkurens merevlemezgyártó cégek termékeinek esetében is alkalmaztak már hasonló megoldásokat, azonban az mindenképpen az újdonság erejével hat, hogy most először az IBM mobil merevlemezeiben alkalmazzák ezeket a technológiákat egyszerre. Szerencsére a minimális működési zajra való törekvés nem ment az új drive-ok sebességének rovására, hiszen az új Travelstar mobil winchesterek lemezeinek 5400-as fordulatszáma több mint meggyőző, sőt jelenleg úgy tűnik, hogy az új sorozatú IBM temékek a világ leggyorsabb, hordozható számítógépekbe szánt merevlemezei.

Az IBM marketinganyagában az áll, hogy az új 48 GB-os mobil merevlemezen akár 48 ezer regény, vagy 12 DVD film is elfér, persze ezek az adatok leginkább a kezdő felhasználók számára szolgálnak szemléltetésül, hiszen azzal általában mindenki tisztában van, hogy mi minden férhet el 48 GB-on. Mindent összevetve úgy tűnik, hogy a magát szerényen csak a mikroalkatrészek Cadillacjének nevező IBM cég újfent nagyot alkotott, hiszen létrehozta a világ leghalkabb és egyben leggyorsabb mobil merevlemezeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!