Csabi

Nagy kapacitású Maxtor merevlemezek

A merevlemezek piacán a gyártók között egyre kiélezettebb harc folyik a minél nagyobb kapacitású meghajtók kifejlesztése érdekében. A nagyobb cégek között is kiemelkedő szerepe van a Maxtornak. A cég legújabb DiamondMax winchesterei esetében a szakemberek elsősorban a minél nagyobb kapacitás elérését tartották szem előtt. Mike Cordano, a Maxtor egyik vezetője elmondta, hogy a digitális kép-, hang- és videoszerkesztő alkalmazások egyre népszerűbbek a felhasználók körében. Ezek a szoftverek a legtöbb esetben nagy kapacitású merevlemezeket igényelnek. A Maxtor új meghajtói most már rendelkeznek akkora kapacitással, hogy a digitális szerkesztőmunkákhoz megfelelő háttértárat biztosítanak.

Az új DiamondMax D540X típusú merevlemez kapacitása 80 GB, míg a DiamondMax 536DX meghajtó 100 GB-os. Mindez azt jelenti, hogy a DiamondMax termékcsaládban megtalálható meghajtók kapacitása most már 20 GB-tól 100 GB-ig terjed. A nagy teljesítményű merevlemezek kiválóan alkalmasak a személyi számítógépekhez, a különböző elektronikai berendezésekhez, de akár NAS (Network Attached Storage) rendszerekhez is felhasználhatók. A 100 GB-os modell, például 100 óra tömörített video vagy 25 ezer darab, négy perc hosszúságú, MP3 formátumú zene tárolására alkalmas.

A Maxtor mindkét új winchesterének fordulatszáma 5400 fordulat/perc. 2 MB-os SDRAM pufferrel rendelkeznek, és a hozzáférési idejük 11 milliszekundum. A nagyobb teljesítmény érdekében támogatják az Ultra ATA/100 interfészt. Természetesen a Maxtor odafigyelt a biztonságos adattárolásra is.

A Maxtor 80 GB kapacitású, DiamondMax D540X merevlemeze július kézepétől lesz elérhető 240 dolláros (72 000 forintos) áron. A 100 GB-os DiamondMax 536DX július elején kerül piacra, és 300 dollárba (90 000 forintba) fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #6
    Oké, de az átlagembernek úgyis Quantum vagy Seagate vinyója van, és sokak számára a Maxtor ismeretlen cég. Tehát a Quantum hírneve üzletileg, reklám szempontjából jó a Maxtornak.
  • Andor PaPa #4
    A Maxtor jön föl. Új, és jó cuccokat dobtak piacra. Gondolom jól jött a Quantum, mivel megvették a vinyógyártó részlegét, így a sikeres Fireball technológiát is a Maxtor birtokolja.
  • sanya_ #3
    Ha így folytatódik nemsokára égő lesz a 400GB-os cipelős vinyó :)