JohnnyCage

A Quantum kiszáll a merevlemez-üzletből

[CNet] 21 évnyi merevlemezes meghajtó-készítés után a Quantum pénteken bejelentette, hogy elhagyja az üzletágat, és a jövőben a magasabb szintű adattárolási technológiákra fog koncentrálni.

A Quantum részvényesei tavaly októberben jóváhagyták a társaság merevlemez-üzletágának eladását a konkurens Maxtornak. A lépést különféle technológiai problémák, a konkurencia lépéselőnyhöz jutása, valamint az üzletág bizonytalan helyzete, és a veszteségek indokolták.

A mintegy 3000 dolgozót számláló milipitasi (Kalifornia) központú társaság a jövőben egy, az EMC-hez hasonló céggé változik majd, és leginkább adattárolási célokat szolgáló termékeket, valamint szolgáltatásokat kínál majd, nem pedig adattároló egységeket, mint ezidáig. Michael Brown, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy az átalakulás több társaság Quantum általi felvásárlásával fog együttjárni.

A társaság vezető termékei a DLT szalagos egységek, azok utódai, a SuperDLT egységek, valamint az ATL robotikus addattároló kazettaszekrények, és a Snap tárolószerverek. A társaság tavaly elért 1,4 milliárd dolláros bevételének mintegy egyharmadát szolgáltatásokból és technikai konzultációból szerezte. Brown, és a Quantum egésze abban reménykedik, hogy ezt az arányt jövőre 50%-ra sikerül növelni.

A Quantum számára viszonylag nagy teret adhat a növekedéshez az automatizált robotikus kazettaszekrények üzletága, amelyeket leginkább a nagyteljesítményű SAN (Storage Area Networks - Adattárolási körzeti hálózatok) hálózatokban alkalmaznak a szerverek és az óriási háttértárak között. Brown elmondása szerint a Quantum tavaly 300 ilyen rendszert telepített.

A társaság ezenkívül jelentős forgalmat bonyolít le a kazettás adattároló egységei által is, mivel az egységek eladása mellett a vásárlók még évekig nagy mennyiségű kazettát is vesznek. A kazetták évi 200-250 millió dollárt hoznak a Quantum konyhájára, bár az utóbbi időben fokozódó konkurenciaharc alakult ki az üzletágban olyan cégekkel, mint a Hewlett-Packard, a Seagate, az IBM és a StorageTek.

Brown szerint a a SuperDLT technológia jelentős előnye a konkurens cégek által támogatott Ultrium rendszerekkel szemben, hogy képes írni és olvasni a régebbi, de meglehetősen elterjedt DLT kazettákat. A Quantum vbezető elmondta, hogy a társaság szeretné a Snap rendszerek üzletágát egy külön céggé formálni, de a jelenlegi gazdasági körülmények ezt nem teszik lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyunyu #33
    Azt meseljetek el, mi az hogy a Maxtor, meg az IBM betort a piacra???

    Milyen piacra??? A vilagpiacon a Quantum sehol sem volt hozzajuk kepest, csak a sok csoro magyar vette a Quantumot, mert olcso... (Minoseggel aranyosan...)

    Legujabb kedvencem a Nikimi nevu gyarto, ami gyakorlatilag a selejt Quantumokbol osszerakott _uj_ vinyo... Rohej.

    Conner: Seagate vette meg ugy 3-4 eve... Akkor tuntek fel a Conner dizajnos Seagate-k...

    Seagate: van egy XT-m, benne egy 20MB-s Seagate...
    Mai napig mukodig, pedig legalabb 10 eves...
  • Csacsis #29
    Szóval!
    Az én tapasztalatom a wincseszterek terén ennyi:
    A quantum nagyon jó, stabil, megbízható!!! (talán ma már nem a leggyorsabb és leghalkabb) háttértárolókat készített. Az ismerőseimnél régebben (2-sok év) akinél nem seagate-volt, annál quantum winyo. Egy részénél még ma is így van, bár kétségtelen, hogy betört a piacra az IBM és a Maxtor.
    Nekem jelenleg 3 db Wincseszterem van: 1 Db 20Gb-os és 1 db 544Mb-os Quantum. Mindkettő dolgos, szolgálatkész.
    És kaptam még egyet ingyen, (illetve egy cég szemetesében találták!!!) igaz, látható rajta sérülésnyom (nem a nyákon), de a jó öreg '92-es gyártású WD2021-es, melynek 120Mb-os kapacítása ma már max rémálom, még mindíg kívállóan működik.

    Szóval nekem bárki, bármit is mond, siratom a Quantumot. Kár érte.
  • Mike #23
    A Quantum regen jo vinyokat csinalt, de mar egy ideje nem. Voltak gyorsabb, csendesebb!!! vinyok. Nekem volt Quantum, Ibm, Maxtor (jelenleg) ebbol talan a Maxtor a legcsendesebb. A Maxtor vinyok mostanaban mar jok (regebben azert eleg hirhedtek voltak) De igazabol lehet, hogy a Conner a legjobb, mert van egy 91-es 80 megasom es meg mindeig mukodik. :) (Tenyleg a Conner is mar jo ideje eltunt)
  • [Red] #21
    R.I.P.
  • Coine #17
    Nekem 2db Quantum vinyóm van és tökéletesen működenek.
  • Tomcat.no1 #16
    Én csak azt nem értem, hogy miért nem hatodrangu gyártok álnak le és miért az élenjáró közismert gyártok mint pl.: ugye Quantum, 3Dfx, Ericcson ???
  • altrix #15
    Hali emberek...
    A Quantumot sajnálom én is...:-((
    A Diamondot pedig megvette az S3 (így járt ha jól emlékszem) De ez azt jelentené, hogy jobb az S3???
    Lóf****!!! Csak ruppótlanok az emberek...vagy nem
    értenek hozzá...Az őskorban (annó 96' körűl) elég sokat másoltunk (persze,hogy legálisakat:-))
    a seageat lassú volt hangos és megbízhatatlan a maxtor mindíg összeakadt a többi vinyóval és pio1 -el száguldott (némelyik) a samsung meg egy jobb floppy sebességével vetekedett (bár a 1,44 -es elöbb behozta a könyvtárak tartalmát)a fuji még nagy király volt csak nemigen lehetett kapni (a leghalkabb winyó)
    Ja klubba Quantummal jártunk...az bírta az ütéseket is, és a leggyorsabb volt. Nekem most 20as -es Quantumom van sandra alatt már 22000 -et is vitt...(a sok szutyok miatt 19500 -nál van és mindjárt betellik) 1 szó mint száz én sajnálom a Quantumot....
  • ATi #14
    Quantum RulZ
  • CAD #13
    3dfx et kitargyaltuk... Quantum ... hat volt nekem behalt, vettem ibmet azota is itt van a gepbe es rohogve veri a quantumot... en nem sirok miatta.