Berta Sándor

Megtiltotta a TikTok használatát az Európai Bizottság

A testület a lépést adatvédelmi aggályokkal indokolta.

Az Európai Bizottság Informatikai Osztálya e-mailben szólította fel az európai uniós tisztviselőket arra, hogy távolítsák el a TikTokot a céges készülékeikről, valamint a céges alkalmazásokat használó személyes eszközeikről. "A bizottság adatainak védelme és a kiberbiztonság fokozása érdekében az Európai Bizottság igazgatótanácsa úgy döntött, hogy letiltja a TikTok alkalmazást a vállalati készülékeken és a testület mobilszolgáltatásaiban regisztrált magáneszközökön" - többek között ez szerepelt a kiküldött elektronikus levélben.

A tisztviselőket arra kérték, hogy a lépést a lehető leghamarabb, de legkésőbb március 15-ig tegyék meg. Azok számára, akik a határidőig nem tesznek eleget a kérésnek, a vállalati alkalmazások, például a bizottsági e-mail-fiók és a Skype for Business a továbbiakban nem lesznek elérhetőek. Németországban is megjelentek a céges mobiltelefonokon használt alkalmazás betiltását követelő vélemények. "A TikTok betiltása az európai uniós vállalati mobiltelefonokon az első helyes lépés. A német hatóságoknak követniük kellene a példát, és a lehető leghamarabb szintén ki kellene tiltaniuk a kínai szoftvert az összes német üzleti mobiltelefonról" - mutatott rá Moritz Körner, az FDP belpolitikai szóvivője.

Tavaly novemberben a TikTok beismerte, hogy a kínai központjában hozzáférhettek a felhasználók személyes adataihoz. A beismerés a Forbes által tett azon leleplezéseket követte, amelyek szerint a programot újságírók utáni kémkedésre használták. Nemrég a TikTokot az Amerikai Egyesült Államokban állami és szövetségi szinten egyaránt betiltották a kormányzati eszközökön. Bár egyetlen európai kormány sem követte az amerikai példát, a holland tisztviselőknek állítólag azt tanácsolták, hogy ne használják a kínai szoftvert.

A múlt hónapban a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew találkozott magas rangú európai uniós tisztviselőkkel, akik elmondták neki, hogy a társaságnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy visszanyerje a bizalmukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!