Berta Sándor

Internet­adónak tartják az IT-óriások a hálózati költségek kifizetését

A távközlési cégek is ragaszkodnak a korábbi álláspontjukhoz.

Február elején derült ki, hogy az Európai Unió konzultálni fog a technológiai és távközlési szektorral arról, hogy az olyan óriáscégeknek, mint például az Alphabet, az Amazon.com, az Apple, a Google, a Meta és a Netflix szerepet kellene-e vállalniuk a távközlési költségekből. A vállalatok már akkor közölték, hogy az ötlet szerintük egy internetforgalmi adóval egyenértékű, amely beavatkozhat az európai internetsemlegességi szabályokba, amelyek minden felhasználót egyformán kezelnek.

Az Európai Bizottság időközben elindította a 12 hetes konzultációt, amely május 19-én ér véget. A távközlési szolgáltatók érve többek között az, hogy az internetes adatforgalom több mint felét az Amazon és a Microsoft szolgáltatásai teszik ki. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa pedig az 5G- és a szélessávú hálózatok kiépítéséhez szükséges nagy beruházásokra hivatkozott és kijelentette, hogy nem céloz meg egyetlen társaságot sem.

"Ezeknek a beruházásoknak a terhe egyre nehezebb. S ez részben a távközlési ágazatban a befektetések alacsony megtérülése, a nyersanyagok drágulása és a világ geopolitikai kontextusa, valamint természetesen az energiaköltségek miatt van így, mert ez is nagy szerepet játszik. Szeretném rögtön leszögezni, hogy mindez az elmélkedés egyáltalán nem irányul senki ellen, inkább a polgártársainknak szól. A jelenlegi problémára a hozzájárulási mechanizmus lehet az egyik megoldás" - emelte ki a politikus.

A konzultációs dokumentum alapján a válaszadókat arról kérdezik, hogy a nagy forgalmat generáló technológiai cégekre vonatkozzon-e a hálózat kiépítésének finanszírozását szolgáló közvetlen befizetések kötelező mechanizmusa, valamint arról is, hogy az Európai Uniónak létre kellene-e hoznia egy kontinentális vagy digitális adót vagy alapot. "Reméljük, hogy nagyon gyorsan tudunk haladni, így nyáron már következtetésekkel tudunk visszatérni, és aztán meglátjuk, mit teszünk a további előrelépés érdekében" - mondta Breton.

"Ez a konzultáció pozitív és sürgős lépés az internetes ökoszisztémában fennálló jelentős egyensúlyhiányok kezelése felé, az európai végfelhasználók javára" - írta közleményében az ETNO távközlési lobbicsoport. A Computer & Communications Industry Association (CCIA) technológiai csoport azonban bírálta a javaslatot. "Az európaiak már most is fizetnek a távközlési szolgáltatóknak az internet-hozzáférésért, nem szabad, hogy a drágább stream- és felhőszolgáltatásokon keresztül másodszor is fizetniük kelljen az IT-vállalatoknak" - fogalmazott közleményében Christian Borggreen, a CCIA Europe vezető alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #6
  Az állam nem igazán épít sem gerinchálózatot sem last mile hálózatot. Ezt a telkok meg a google is megteszi helyettük.
  A probléma ott van hogy a telkoknak net semlegeseknek kell lenniük és közben flat csomagokat is adnak. Ezért vannak olyan felhasználások(netflix/hbogo/youtube premium-s mondjuk) akik arányaiban nagyobb mértékben terhelik a hálózatot, de a telko ezért nem kérhet több pénz(net semlegesség), és kereskedelmileg a korlátlan/flat modellről sem tud már senki leváltani. Magukat vitték be ebbe a kellemetlen helyzetbe amikor a korlátos kis csomagok helyett elkezdték szórni a gigabitet korlátlanban, mert hát milyen jól hangzik/harapnak rá, és úgyis csak <1%-ban kihajtva, amikor meg elkezdenék kihajtni akkor meg prüsszkölés van hogy ez nem erre van méretezve.
  A korrekt model csak az hogy aki igénybe veszi a szolgáltatást az fizet, mivel a felhasználó kéri hogy a netflix streamingeljen neki tartalmat így ő. Mari néni aki csak email-t olvas annak kisebb havi díjat kell fizetnie mint aki terákat tölt le. Ez egy korrekt árazási model volt, leginkább a telefon percdíjakra hasonlít (ha Amerikába telefonálsz akkor magas a gerinc használat és pörög a számláló, ha csak a szomszédba az meg olcsóbb). Ahogy mondtam, nehéz erre visszatérni a flat rate csomagokból (piacot veszít aki elsőként megteszi, többiek kivárnak és csak akkor lépnek ha az már sok ügyfelet veszített).
 • AcsMarci #5
  Ha ezek tényleg mindenhol az állam finanszírozza, akkor miért a távközlési szolgáltatóknak kellene pénzt adnia a nevezett IT cégeknek és miért nem az államnak?
  Én fizetek a távközési szolgáltatóknak, az állam pénzt ad nekik a hálozatuk kiépítésére és most vezessük be, hogy az összes többi szereplő is nekik fizessen? Pontosan miért is?!

  Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2023.02.25. 12:47:56
 • AcsMarci #4
  "A távközlési szolgáltatók érve többek között az, hogy az internetes adatforgalom több mint felét az Amazon és a Microsoft szolgáltatásai teszik ki."
  Vagyis az emberek több mint 50%-ban azért fizetnek a távközlési szolgáltatóknak, hogy ezeket a tartalmakat elérhessék. Szüntessék be ezek a cégek ezeknek az elérését és nézzük meg, hogy úgy is náluk maradnak az emberek vagy sem.
 • Csaba161 #3
  Látom te is egy ilyen rabló multi IT cég PR-osa vagy.

  Ezeket a terabites gerinchálózatokat mindenütt az állam finanszírozza és igaz, a nagy IT cégek nem fizetnek adót és így ezeket az adókból épülő hálózatokat pedig legfőképpen éppen ezek az IT cégek használják ingyen!!!
 • csulok0000 #2
  Az a baj, hogy ezek a cégek is fizetnek az internet hozzáférésért, sok esetben a maguk által épített elég komoly hálózatok költségeivel. extra forgalmat meg nem generálhatnak senkinél, mert bárki is használja a szolgáltatásaikat, az már fizetett az adott internet szolgáltatónak érte. Ismét csak arról van szó, hogy az eu-nak nem tetszik, hogy nagyon sok nem európai cég van akik extrém sok pénzt keresnek és ebből az eu nem tud magának eleget lenyúlni, így hát kitalálnak bármit, hogy befolyjon néhány milliárd € a kasszába, amiből megdobhatják a saját fizujukat.
 • jozsi031 #1
  Akinek vagy akiknek annyira kell az 5G hálózat nyúljon a zsebébe és finanszírozza!