Franczy

Itt az 1 GHz-es mobil Pentium III

A legfrissebb hírek szerint az Intel 1 GHz-es frekvenciájú mobil Pentium III-as processzora a beígértnél egy nappal korábban fog megjelenni.

A notebookokba szánt 1 GHz-es Intel Pentium III CPU, a 900 MHz-es mobil Pentium III és a 750 MHz-es mobil Celeron processzorokkal együtt hétfőn fog majd napvilágot látni. A Hewlett-Packard azonban úgy látszik, hogy már addig sem bír várni, hiszen vasárnap bemutatja saját első 1 GHz-es processzorral ellátott hordozható számítógépeit. A HP gigahertzes notebookjai vasárnap folyamán először a CompUSA és a Fry's Electronics üzletek polcain fognak majd feltűnni.

A Hewlett-Packard a Pavilion N6395 típusú hordozható számítógépében teszi először elérhetővé az 1 GHz-es frekvenciájú új Intel processzort. Az új HP notebook 15 collos kijelzővel, 256 MB memóriával, 30 GB-os kapacitású merevlemezzel, valamint egy 8x-os DVD meghajtóval fog rendelkezni. Ezekből a specifikációkból rögtön látszik, hogy a HP újdonsága akár egy komolyabb asztali számítógéppel is felveheti majd a versenyt, és akkor még nem is beszéltünk az új notebook egyéb adatairól. A mindössze 2,6 kilogrammos számítógép 2,5 centiméter vastag, és nem kevés pénzbe, egész pontosan 3199 dollárba (~960e Ft) kerül.


A 850 MHz-es változat már a boltokban

Az új 1 GHz-es mobil Intel chip most egyébként körülbelül egy évvel azután kerül piacra, hogy az Intel és legnagyobb konkurense, az AMD tavaly bemutatta az asztali számítógépekbe szánt első 1 GHz-es processzorokat. A notebook-gyártó cégeknek várhatóan júniusig kell még várniuk arra, hogy az AMD piacra dobja első mobil Athlon chipjeit, melyek várhatóan nagy sikert fognak majd aratni. A chipgyártó és a számítógépgyártó cégek számára egyébként rendkívül fontos a hordozható számítógépek piaca, hiszen ez a piaci szegmens az utóbbi időkben sokkal dinamikusabb fejlődésen ment keresztül, mint az asztali számítógépek piaca.

Sokan gondolhatják magukban, hogy teljesen felesleges egy notebookba ekkora teljesítményű processzort tenni, azonban a szakértők szerint szükség van az ilyen high-end kategóriájú mobil termékekre is. Alan Promisel, az IDC piackutató cég elemzője szerint várhatóan megfelelő kereslet lesz az új, 1 GHz-es notebookokra, és szerinte nagyon fontos, hogy a mobil eszközökbe szánt chipek és az asztali gépekbe szánt chipek teljesítménye között ne tátongjon óriási szakadék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CSOCSO #1
    hm.....aranyos ára van..de inkább vennék egy olyat amin minden fontos progi elfut..de ha kell valamikomolyabb munkához(pl autoCAD vagy ilyesmi) akkor inkább vezsek egy 500 ezres erőgépet meg egy 400 ezres kurva jo notebookeot