Franczy

Ujjlenyomatfelismerővel rendelkező notebookok

[Electic] A Toshiba America Information Systems számítógépes rendszerekkel foglalkozó részlege bejelentette, hogy mostantól már a kiskereskedelmi forgalomban is kaphatóak az új, fejlett biztonsági megoldásokkal rendelkező hordozható Toshiba számítógépek.

A Toshiba által kifejlesztett PC Card-os ujjlenyomatfelismerő különböző biometrikus technológiákat használnak fel arra, hogy a biztonsági szempontból sokszor nagyon gyenge védelemmel rendelkező notebookokat gyors, kényelmes és megbízható védelmi megoldásokkal lássák el.

A Toshiba által kifejlesztett ujjlenyomatfelismerő szerkezet egy normál Type II-es PC Card-ra van csatlakoztatva. Működésének egyszerű alapelve az, hogy amint a felhasználó ráhelyezi az ujját a kis eszközre, az beszkenneli az ujjlenyomatot, és a rendelkezésre álló adatbázis alapján eldönti, hogy a felhasználó jogosult-e az adott számítógép használatára. Amennyiben úgy állapítja meg a kis eszköz, hogy nem a megfelelő egyén kívánja üzembe helyezni a gépet, akkor a notebookot nem lehet elindítani. A különböző biometrikus technológiák egyébként bonyolult algoritmusok hadát alkalmazzák arra, hogy a szerkezet által beszkennelt képinformációból úgymond térképszerű pontinformációkat hozzon létre.

Az új, notebookokra csatlakoztatható Toshiba ujjlenyomatvizsgáló berendezés segítségével a cég ígéretei szerint a felhasználók elfelejthetik eddig használt jelszavaikat, így az ujjlenyomat szintű azonosítás jelentősen megkönnyíti a felhasználók azonosítását. Azért hozzáteszem, hogy szerintem még így is elég sok password megjegyzésére leszünk rászorulva, hiszen az új eszköz használati köre azért eléggé be van határolva.

A Toshiba ujjlenyomat vizsgáló eszköze nem megengedett felhasználó indítási szándékának esetében a notebookot BIOS szinten képes zárolni. Az új eszköz adatbázisában több felhasználónak is rögzíthetőek az ujjlenyomat adatai, így nem feltétlenül szükséges csak egy emberre korlátozni a hozzáférési jogot.

A hamarosan világszerte kapható Toshiba ujjlenyomat leolvasó 199 dollárba kerül, és természetesen jár hozzá a megfelelő szoftver (BioLogon) is. Az új eszközre egyéves normál garanciát vállal a Toshiba, valamint a 24 órás telefonos szaktanácsadási szolgálat is a felhasználók rendelkezésére áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!