JohnnyCage

Az Intel a Transmeta babérjaira tör

[IDG] A Transmeta Crusoe processzora leginkább a sub-notebook kategóriában terjedt el. Az Intel most olyan, kis fogyasztású processzorok kiadását tervezi, amelyek közvetlen konkurenciát állítanak a Crusoe-nak.

A Transmeta Crusoe processzora a notebookok körében nem terjedt el túlságosan, melynek oka a processzor szerény teljesítménye. A fejlesztőmérnökök azonban hamar rájöttek, hogy az apró, 1.5Kg-nál kisebb súlyú hozdozható eszközökben igenis van keresnivalója a forradalmi újításokat felvonultató chipnek. Az Intel a lendületesen növekvő notebook-piac egy parányi részét sem szeretné elveszíteni, és felismerte, hogy a notebookok körében a felhasználók úgy igénylik a kis fogyasztást, mint a nagy teljesítményt az asztali eszközök körében.

A cég ezért két új mobil processzort jelentet meg a napokban. Az új processzorok egyike egy Pentium III-as, amely 1V-nál is kisebb feszültséget igényel, és 500MHz-es órajele mellett mindössze 0.5Wattot fogyaszt átlagosan. A másik változat egy olcsóbb, Celeron modell, amely szintén 500MHz-en működik.

A mobil Pentium III-as változat elsőként Japánban lesz kapható az IBM i-Series ThinkPad modelljeinek egyikében. Frank Spindler, az Intel mobil platformjának általános menedzsere szerint a processzorok a USA-ban az év közepefelé jelennek meg. Spindler az öreg kontinenst kihagyta nyilatkozatából, de feltehetően az USA-beli megjelenést követően Európában is hamarosan elérhetőek lesznek a chipet tartalmazó eszközök.



"Fontos áttöréseket értünk el a processzorok működési feszültségének lecsökkentésében, így a fogyasztás is sokkal kisebb lett.", mondta Spindler. Mivel a kisebb fogyasztás kisebb leadott hőt is jelent, az új processzorok elhelyezésének kérdése leegyszerűsödött, hiszen nem kellenek hűtőbordák.

Az elemzők szerint az Intel új processzorai azért is jobb választást jelenthetnek Transmeta társaiknál, mert a Pentium III arhitektúra miatt használhatóak vele a már kiforrott és széles körben elérhető komponensek. Az Intel új processzorai természetesen tartalmazzák a cég SpeedStep technológiáját, amely az 500MHz-es órajelet automatikusan 300-ra csökkenti, amint a gép átáll akkumulátoros üzemre. A további energiamegtakarítás érdekében a processzor automatikusan lekapcsolja magát amennyiben éppen nem végez semmilyen feladatot. A HALT utasítás az asztali gépek processzoraihoz hasonlóan akár egy ezredmásodperces inaktivitást is ki tud használni.

Spindler szerint a processzorok a megszokott PIII arhitektúrát alkalmazzák, a hangsúly néhány apró módosításon volt a gyártástechnológiában, amely lehetővé tette, hogy a processzorok az eddigieknél alacsonyabb feszültségről működjenek. Az Intel a közeljövőben bevezeti a 130nm-es gyártási eljárást is, amellyel a processzorok fogyasztása tovább csökkenhet, miközben a sebességük nő.

Az új, 500MHz-es mobil Pentium III processzorok darabonként 208 dollárért kaphatóak amennyiben ezres tételben kerülnek megvásárlásra. Az olcsóbb Celeron változatok 118 dollárért kaphatók, szintén ezer darab vásárlása esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!