JohnnyCage

Az ATI elkezdte szállítani a Radeon Mobility-t

[Register] Az ATI Technologies a napokban elkezdte szállítani legújabb fejlesztésű mobil gépekbe szánt grafikus chipsetjét, az ATI Radeon Mobility-t. A cég elmondása szerint az új chipek igen kedvező paraméterekkel rendelkeznek.

Az ATI a notebookokba szánt Radeon Mobility chipsetét még tavaly november folyamán jelentette be. A cég azóta felkészült a sorozatgyártásra, és a grafikus chipek első sorozata már elhagyta a gyárakat. Az ATI az elmúlt időszakban szüntelenül dícsérte a chipet, nos hamarosan kiderül, hogy a cégnek mit sikerült kihoznia belőle. A társaság elmondása szerint az ATI mérnökei a Radeon Mobility megalkotásakor a legnagyobb figyelmet a lehetőleg minél kisebb fogyasztásra fordították, de természetesen a teljesítmény sem volt elhanyagolandó tényező.

Az ATI-rajongók legnagyobb kérdése most valószínűleg az lehet, hogy az ATI üdvöskéje vajon földbe tudja-e majd taposni a "gaz" nVidia GeForce 2 Go 3D grafikus chipsetjét. Nos, ez a kérdés még egy ideig bizonyára nyitott marad, de annyi bizonyos, hogy az nVidia mobil gépekbe szánt GeForce 2 változata nagyszerűen sikerült, így nem lesz könnyű azt megelőzni.

A Radeon Mobility energiatakarékossági rendszere azon az egyszerű elven lapul, hogy a chip bizonyos részei, amelyek egy adott pillanatban nem aktívak, le vannak kapcsolva a tápfeszültségről. A viszonylag egyszerű módszer megvalósítása azonban már korántsem ilyen egyszerű. Az, hogy a technológiát milyen sikerrel tudta meglovagolni az ATI, az sajnos csak az első tesztekből fog kiderülni.

Az ATI elmondása szerint amennyiben éppen nem fut a számítógépen 3D-s alkalmazás, (pl. játék) akkor a Radeon chip 3D része teljesen lekapcsol, és ezáltal remeknek mondható 0.5W-os fogyasztás érhető el. Az eljárás logikusnak tűnik, hiszen a chip döntő többségét a 3D-s rész teszi ki, és általános alkalmazások futtatása közbe erre a részre valóban semmi szükség nincs.

A chip jelenleg 8MB videómemóriát támogat, de a következő verzió, amely hamarosan megjelenik már akár 64MB-ot is képes lesz kezelni. Az órajel 66 és 200MHz között változtatható működés közben, az igényeknek megfelelően. A chip tápfeszültsége szintén lecsökkenthető, amellyel további energia takarítható meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!