Franczy

Új mobil Intel processzorok

Az Intel a többi fontos piaci szegmens mellett a hordozható gépekbe szánt processzorok piacát sem kívánja elhanyagolni, így most olyan újabb mobil chipeket fog majd piacra dobni, melyek segítségével a cég állítása szerint még vékonyabb, és még könnyebb hordozható számítógépek lesznek készíthetőek.

Az Intel a különböző híradások szerint a jövő hét keddjén fogja bemutatni új, alacsony fogyasztású 700 MHz-es frekvencián működő mobil Pentium III-as processzorát. Az új chippel az Intel növelni szeretné az ultravékony notebookok teljesítményét is, persze mindezt anélkül, hogy azok áramfelvétele nőne. Ezek közé az egyre inkább vékonyodó, pehelysúlyú notebookok közé tartozik például az IBM ThinkPad 570-es típusú hordozható számítógépe, mely mindössze 1.8 kilogrammot nyom a mérlegen, ennek ellenére teljes méretű billentyűzete van és 13 collos, vagy még nagyobb kijelzőkkel is megrendelhető.

Az említett IBM notebook természetesen még mindig nem a legkisebb ilyen eszközök, hiszen a mini-notebook kategóriába tartozó gépek kisebb billentyűzettel és 11, vagy 12 collos LCD kijelzőkkel is kaphatóak. Az Intel tervei szerint az új 700 MHz-es mobil Pentium III chipek a notebookok és a mini-notebookok piacát egyaránt meg fogják majd hódítani.



Az új mobil Pentium III-as chip esetében is fontos szerepet játszik az Intel SpeedStep technológiája, melynek lényege, hogy a processzor a felhasználói igénybevételtől függően képes alacsonyabb órajelen és feszültségen is üzemelni, így adott esetben jelentősen növekedhet az ilyen chipre épülő notebookok egy akkumulátorfeltöltéssel elérhető maximális működési ideje. Amikor a notebook a hálózati adapterről működik, akkor az új chip 700 MHz-en ketyeg, 1.35 V-on, amikor pedig a saját akkumulátoraiból nyeri a notebook az energiát, akkor a chip 600 MHz-en működik, 1.1 V-on.

A 750 MHz-es mobil Intel Pentium III-as processzorok a következő negyedévben, míg a 800 MHz-es változatok az év második felében látnak majd napvilágot. A 800 MHz-es mobil chip még kisebb testvéreinél is kevesebbet fog majd fogyasztani, ugyanis ez lesz az első mobil Intel processzor, mely már 0.13 mikronos gyártási technológiával fog készülni.

Az Intel tervei között szerepel az "ultra-low-power" mobil Pentium III-as chip 600 MHz-es változatának piacra dobása is, de, hogy egy igazi mobil "nagyágyút" is megemlítsünk, az év második felében elképzelhető a 0.13 mikronos csíkszélességű 1.2 GHz-es mobil processzorok megjelenése is. Az első mobil Pentium 4-es chipek piaci megjelenése azonban 2002 második negyedéve előtt semmiképpen sem várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!