Spencer

A GeForce 2 Go teljesítménye

Az nVidia a GeForce2 Go grafikus chipjét tavaly novemberben mutatta be, és azt ígérte, hogy 2001 első negyedévében már megjelenhetnek az első olyan notebookok, amelyekben az új GPU fog dolgozni.

Ennek megfelelően az egyik Internetes hírügynökség már kapott egy olyan notebookot, amely a GeForce2 Go chipet tartalmazza. Természetesen, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szakemberek azonnal egy kisebb tesztnek vetették alá a számítógépet. A notebookban egy 850MHz-es mobil, Intel Pentium III processzor volt. Emellett többek között egy 14.1 colos TFT kijelzőt, 128MB RAM memóriát és egy DVD/CD-RW meghajtót is tartalmazott. A GeForce2 Go egy 16MB memóriával rendelkező kártyán kapott helyet. Ez a konfiguráció a 3DMark 2000-ben, 1024 x 768-as felbontás és 16 bites színmélység mellett 2820 pontot ért el.

A szakemberek a GeForce2 Go teljesítményét a GeForce2 MX chippel próbálták meg összehasonlítani. A két grafikus processzor architektúrális felépítése nagyjából megegyezik. Azért természetesen van néhány eltérés is. A GeForce2 MX 128 bites memóriasín kezelésére képes, míg a GeForce2 Go csak 64 bites sínt támogat. A másik nagy különbség az eltérő frekvenciákban van. A GeForce2 Go 143/166MHz-es, míg az MX 175/166MHz-es órajelekkel működik. Mindezek hatására vannak eltérések a két chip teljesítményében, de hozzá kell tenni, hogy ezek összehasonlítása nem is teljesen korrekt. Ennek az a legfőbb oka, hogy az MX az asztali számítógépekhez készült, míg a GeForce2 Go a notebookokhoz (jóval kisebb méretben). Ezért a GeForce2 Go-t egy ATI termékkel hasonlították össze. Jelen esetben az ATI Rage128 Pro-ról van szó, amelyet a cég a Mobility M4-ben is felhasznál, és a jövőben valószínűleg a GeForce2 Go legnagyobb riválisa lesz. Ebben a tesztben a 3D teljesítményt tekintve az nVidia chipje nyert körülbelül 15 százalékkal.

Habár ez a teszt még nem volt a legalaposabb, de már ebből is lehet látni, hogy az nVidia GeForce2 Go egy jó választás lehet a hordozható számítógépekhez. Valószínűleg elsőként a Toshiba fog olyan notebookot piacra dobni, amely már tartalmazza a GeForce2 Go-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!