Gyurkity Péter

Befutottak a James Webb első képei

Ezeket továbbiak követik a sorban, ahogy az új eszköz végre megkezdi szolgálatát.

A James Webb hányatott sorsáról az elmúlt években mi is beszámoltunk, a tavalyi fellövés után azonban végre reménykedhettünk abban, hogy hamarosan elindul a tudományos munka, amitől nagyon sokat várnak. Legutóbb arról írtunk, hogy az űrteleszkóp félúton járt a fókuszálásban, most pedig végre befutottak az első részletes felvételek.

A hivatalos oldalon közzétett bejelentésben először egy olyan képet osztottak meg, amely a Near-Infrared Camera (NIRCam) segítségével készült el, ez azonban tulajdonképpen több másik, eltérő hullámhosszokon rögzített felvétel kombinálásaként jött létre. Az ehhez szükséges munka több mint 12 órát vett igénybe, viszont a végeredmény jóval mélyebb, mint amit a Hubble révén valaha elérhettünk, nem beszélve arról, hogy a korosabb eszköz esetében ez általában nem órákat, hanem heteket vett igénybe. A most megjelent képen a SMACS 0723 névre keresztelt klaszter bukkan fel, ez a tőlünk 4,6 milliárd fényévre lévő csoport azonban gravitációs lencseként üzemel, így a mögötte levő, jóval messzebb lévő további objektumok is megfelelő részletességgel bukkannak fel.


A NASA kedd délután osztotta meg a további felvételeket, a bejelentést a hivatalos oldalon és a NASA YouTube-lapján követhettük figyelemmel. A listán többek között helyet kapott a 7600 fényévnyire lévő Carina-nebula, amely az egyik legnagyobb és legfényesebb ilyen objektum az égbolton, az 1150 fényévnyi távolságban elhelyezkedő WASP-96 b exobolygó, egy másik nebula, valamint a Stephan's Quintet, amely az elsőként felfedezett, kompakt galaxiscsoport, erre ugyanis eredetileg még 1877-ben bukkantak.

A James Webb (amelyet a NASA egykori vezetőjéről neveztek el) az elkövetkező időszakban számos újabb adattal és felvétellel bővítheti tudásunkat, ezt a szakemberek és a laikusok is izgatottan várják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csulok0000 #23
    Nem értem miért foglalkoztok ezekkel a sötét konteósokkal :D A konteónak am is egy fajta alapja, hogy féligazságokkal dobálózik így hihetőbb amit állítanak. A példánál maradva ami egy létező kifejezés és a többség számára misztikusan hangzik mert csak a kifejezés egyik felét ismeri(hidrogén). Így elég csak egy igaz megállapítást dobni a hidrogénről, majd már a többség által csak homályosan ismert fogalomról a "molekuláris hidrogénről" azt mondasz nekik amit akarsz.... És épp ezért tudják elhitetni a kevésbé képzett/tudatlan egyénekkel a hülyeségeiket. Sajnos az ember olyan, hogy ha mondasz neki egy igazságot, akkor a következő igaznak ható dolgot már kritika nélkül befogadja és már el is indult a lejtőn...
  • Kelta #22
    nesze ezt is a Webb fotózta le, ez a galaxis
    "policiklikus aromás szénhidrogén molekulákat" tartalmaz..sokkal menőbb mint az uncsi molekuláris :) ezt használd...mindenki kifekszik majd miket tudsz :)

    https://twitter.com/gbrammer/status/1548958241878581248/photo/1
  • Kelta #21
    Te még élsz, és még mindig itt ontod a bugyuta hülyeségeidet?? :))

    Molekuláris hidrogén, mi? hát abban semmi érdekes nincs

    https://vitalitasbolt.hu/molekularis-hidrogen?gclid=EAIaIQobChMIhs_G4YOI-QIV7Y1oCR0TqA4TEAAYASAAEgIIqfD_BwE

    szedd be, jobban leszel
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2022.07.20. 19:57:18
  • Macropus Rufus #20
    "LOL, ezt most olvasom először, hogy "molekuláris hidrogén".
    Ilyen kifejezést is csak a gimnáziumból kibukott konteósok használnak, fogalmuk sincs mit jelent (semmi extrát)."
    azért annyira nem konteós a dolog. Legalább is mint kifejezés nem az. A molekuláris hidrogén kifejezés létezik. Az más kérdés, hogy vélhetően nincs köze a sötét anyaghoz, hiszen ezt lehet mérni meg ilyesmi, a sötét anyagot meg nem. Az azért sötét mert fingunk sincs, hogy mi az. De maga a kifejezés, hogy molekuláris hidrogén létezik

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen
    https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/molecular-hydrogen

  • Irasidus #19
    Attól hogy kiscsillagnak nevezel valaki, nem lesz igazad. Amúgy sincs, de így végképp leírod magad.
  • Astrojan #18
    Figyelj kiscsillag, a sötét anyag molekuláris hidrogén H2, nyilván fogalmad nincs mi az és miért szerepel a Webb legelső képein amit a nyitóban be is linkeltem, de annyi eszed nem volt, hogy megtekintsed.

    szekója: A molekuláris hidrogén a sötét anyag, mert nem látható, nem mérhető a földfelszínről, és emiatt nem ismert.

    Viszont már huszonéve fellöttek egy IR teleszkópot az űrbe, ahol már látszanak a vonalak és pont kimutattak tízszerannyi H2-t mint az atomos hidrogén amivel feltérképezték az Univerzum anyagmennyiségét ezen kisérlet előtt 21 cm-en.

    Namármost a Webb teleszkóp alkalmas a molekuláris hidrogén nyomonkövetésére és így eljött az idő a sötétanyag hülyeség végére járni.
  • defiant9 #17
    "Az általad említett (2003-2015) időszak egy gazdasági recesszió időszakára esi"
    Ha megnézed 2009-ig mondhatni semmi gond nem volt a számokkal, stagnáltak, és itt vette át a stafétát a Fidesz. De szerintem a szocik meg a Fidesz is hozzájárult az oktatás eróziójához.
  • defiant9 #16
    "akkor légyszi tedd mellé a konkrét számokat is, hogy mely költségeket milyen más kiadások kárára növelnél."

    Alap és középfokú oktatásra 1000milliárd megy el éves szinten. Azt mondom hogy jelenértéken ez +30-40%-al simán magsabb összeg lehetne minden évben ha az kedves "élsport"/stadionépítés helyett erre fordítjuk az költségvetési erőforrásokat, beleértve a TAO rendszerű támogatást(=burkolt lopás) is. Nyilván ha a teljes NER holdudvar által ellopott pénzt is megjelölhetem mint forrás akkor nagyon lazán duplázható is lenne ezen oktatás kiadási oldala. A gazdaságot nem azzal kell stimulálni hogy térkövezünk meg betonozunk hanem a kiművelt főkből létrejövő működő válallkozások amik a stabil hosszútávú bevélt megalapozzák. Tehát 1Ft oktatási pénz hasznot hajt hosszú távon míg 1Ft beton lerakása az deficit. És ez egy öngerjesztö spirál a lemaradás vagy a jobb lét irányába.
    Ezért én inkább ide tettem volna a pénz, nem a stadionokba. És te?
  • noland #15
    Hol a demagógia? Süt a nap, minden oké, ha mind összedugnánk a kobakunkat, nem lenne semmi probléma.
  • asgh #14
    "Nyilván a stadionépítés helyett ebbe kellene pénzt tenni"

    Vicces hogy demagóg kijelentéseket demagóg kijelentésekkel próbálsz cáfolni.
    Szerinted pontosan mennyi pénz ment el stadion építésre, ebből mennyi szerinted a középtávon nem megtérülő beruházás (beleszámolva a gazdaságélénkítésből visszafolyó adóbevételeket is) és ehhez képest szerinted mekkora összeg hiányzik az oktatásból?
    Csak hogy tisztában legyünk a nagyságrendekkel. (Azt most ne is firtassuk, hogy egyszeri kiadásokat vetünk össze működési költségekkel.)
    A világon összesen nem költöttek stadionépítésre annyit, amennyit nálunk "stadionépítés helyett" gondolatban már kiosztottak n+1 nemes célra.

    Persze értem én, itt nem az összegszerűség a lényeg, hanem a politikai prioritások, de a "ha stadionépítés helyett" kezdetű kijelentések azért veszélyesek, mert úgy állítják be a kérdést, mintha csak politikai akarat kérdése lenne az oktatás, egészségügy, szociális ellátórendszer, autópálya építés, tömegközlekedés, zöld energia, stb. stb. finanszírozása és nem a költségvetés és a gazdaság teljesítőképességének határai.

    Az ilyen hangulatkeltő kijelentések egy politikai sárdobáló topikban még elmennek, mert ott eleve a politikai indulatok racionalizálása zajlik, sőt kampányidőszakban amúgy is divat szimbolikus kérdést csinálni mindenből, aminek akár érintőlegesen köze lehet a politikához, mert a kampányidőszak már csak ilyen, de ez nem egy politikai topik és kampányidőszak sincs, tehát ha kijelented, hogy "ha stadionépítés helyett", akkor légyszi tedd mellé a konkrét számokat is, hogy mely költségeket milyen más kiadások kárára növelnél.