• asgh
  #14
  "Nyilván a stadionépítés helyett ebbe kellene pénzt tenni"

  Vicces hogy demagóg kijelentéseket demagóg kijelentésekkel próbálsz cáfolni.
  Szerinted pontosan mennyi pénz ment el stadion építésre, ebből mennyi szerinted a középtávon nem megtérülő beruházás (beleszámolva a gazdaságélénkítésből visszafolyó adóbevételeket is) és ehhez képest szerinted mekkora összeg hiányzik az oktatásból?
  Csak hogy tisztában legyünk a nagyságrendekkel. (Azt most ne is firtassuk, hogy egyszeri kiadásokat vetünk össze működési költségekkel.)
  A világon összesen nem költöttek stadionépítésre annyit, amennyit nálunk "stadionépítés helyett" gondolatban már kiosztottak n+1 nemes célra.

  Persze értem én, itt nem az összegszerűség a lényeg, hanem a politikai prioritások, de a "ha stadionépítés helyett" kezdetű kijelentések azért veszélyesek, mert úgy állítják be a kérdést, mintha csak politikai akarat kérdése lenne az oktatás, egészségügy, szociális ellátórendszer, autópálya építés, tömegközlekedés, zöld energia, stb. stb. finanszírozása és nem a költségvetés és a gazdaság teljesítőképességének határai.

  Az ilyen hangulatkeltő kijelentések egy politikai sárdobáló topikban még elmennek, mert ott eleve a politikai indulatok racionalizálása zajlik, sőt kampányidőszakban amúgy is divat szimbolikus kérdést csinálni mindenből, aminek akár érintőlegesen köze lehet a politikához, mert a kampányidőszak már csak ilyen, de ez nem egy politikai topik és kampányidőszak sincs, tehát ha kijelented, hogy "ha stadionépítés helyett", akkor légyszi tedd mellé a konkrét számokat is, hogy mely költségeket milyen más kiadások kárára növelnél.