Gyurkity Péter

Félúton jár a James Webb a fókuszálásban

Az új űrteleszkóp tükreit hangolják most össze, eddig az első három fázison vannak túl.

Még decemberben számoltunk be arról, hogy hosszú késlekedés után végre elrajtolt a James Webb, amelytől sok fontos megfigyelést és komoly előrelépést remélnek az exobolygók területén. Azóta nem számoltunk be a fejleményekről, viszont a munka folytatódik, amíg optimális eredményeket érünk el a csillagfény követésében.

A NASA hivatalos blogjában február végén bukkant fel a friss bejegyzés, amelyben már a tükörszegmensek összehangolásáról, a folyamat eddigi eredményeiről írnak. Ebből megtudjuk, hogy már lezárult a sorrendben harmadik fázis, amely a „Segment Alignment” névre hallgat, és a korábban látott 18, véletlenszerűen megjelenített pontot rendezi el megfelelő módon, szép formációban villantva fel azokat. Továbbra is 18 külön teleszkópról beszélhetünk, hiszen ezen pontok ugyanazon csillagtól származnak, ezek egyesítése pedig csak ezt követően történik majd meg, ahogy egyre közelebb kerülünk a megfelelő fókuszáláshoz. Ez még picit odébb van, hiszen összesen 7 fázison kell végigmenni az optimális eredmény eléréséhez, viszont mindenképpen jó hír, hogy eddig nem láttak komoly gondokat.

A legutóbb végrehajtott lépésben már a tükrök kisebb, hatos csoportjait vetették be, arra utasítva azokat, hogy megfelelő módon fókuszáljanak, amíg egyetlen pontot kapunk végeredményként. A NASA Goddard Space Flight Center illetékesei elmondták, hogy a hosszú éveken át tartó tervezés és tesztelés gyümölcsei most érnek be, az elkövetkező hetek során pedig további fontos eredményeket látunk majd, ahogy lassan valóban egyetlen, részletes és pontos megfigyeléseket biztosító űrteleszkópot kapunk. A soron következő lépés a Coarse Phasing névre hallgat, ennek során a tükörszegmensek 20 különböző párosításának megfigyeléseit veszik majd szemügyre, ezzel mérve fel az egyes tükrök közötti esetleges eltéréseket.

Ebből az is kiderül, hogy még néhány hónapra vagyunk az első konkrét megfigyelésektől, ezekről mindenképpen beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Nem úgy volt, hogy átnevezik az eszközt, mert nem korrekt valamiért?
  • Agyturbinikusz #1
    Ilyen hírek hallatán nem egyszerű fókuszálnom, főleg nem merőlegesen a király-kisasszonyra.