23
 • csulok0000
  #23
  Nem értem miért foglalkoztok ezekkel a sötét konteósokkal :D A konteónak am is egy fajta alapja, hogy féligazságokkal dobálózik így hihetőbb amit állítanak. A példánál maradva ami egy létező kifejezés és a többség számára misztikusan hangzik mert csak a kifejezés egyik felét ismeri(hidrogén). Így elég csak egy igaz megállapítást dobni a hidrogénről, majd már a többség által csak homályosan ismert fogalomról a "molekuláris hidrogénről" azt mondasz nekik amit akarsz.... És épp ezért tudják elhitetni a kevésbé képzett/tudatlan egyénekkel a hülyeségeiket. Sajnos az ember olyan, hogy ha mondasz neki egy igazságot, akkor a következő igaznak ható dolgot már kritika nélkül befogadja és már el is indult a lejtőn...
 • Kelta
  #22
  nesze ezt is a Webb fotózta le, ez a galaxis
  "policiklikus aromás szénhidrogén molekulákat" tartalmaz..sokkal menőbb mint az uncsi molekuláris :) ezt használd...mindenki kifekszik majd miket tudsz :)

  https://twitter.com/gbrammer/status/1548958241878581248/photo/1
 • Kelta
  #21
  Te még élsz, és még mindig itt ontod a bugyuta hülyeségeidet?? :))

  Molekuláris hidrogén, mi? hát abban semmi érdekes nincs

  https://vitalitasbolt.hu/molekularis-hidrogen?gclid=EAIaIQobChMIhs_G4YOI-QIV7Y1oCR0TqA4TEAAYASAAEgIIqfD_BwE

  szedd be, jobban leszel
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2022.07.20. 19:57:18
 • Macropus Rufus
  #20
  "LOL, ezt most olvasom először, hogy "molekuláris hidrogén".
  Ilyen kifejezést is csak a gimnáziumból kibukott konteósok használnak, fogalmuk sincs mit jelent (semmi extrát)."
  azért annyira nem konteós a dolog. Legalább is mint kifejezés nem az. A molekuláris hidrogén kifejezés létezik. Az más kérdés, hogy vélhetően nincs köze a sötét anyaghoz, hiszen ezt lehet mérni meg ilyesmi, a sötét anyagot meg nem. Az azért sötét mert fingunk sincs, hogy mi az. De maga a kifejezés, hogy molekuláris hidrogén létezik

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen
  https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/molecular-hydrogen

 • Irasidus
  #19
  Attól hogy kiscsillagnak nevezel valaki, nem lesz igazad. Amúgy sincs, de így végképp leírod magad.
 • Astrojan
  #18
  Figyelj kiscsillag, a sötét anyag molekuláris hidrogén H2, nyilván fogalmad nincs mi az és miért szerepel a Webb legelső képein amit a nyitóban be is linkeltem, de annyi eszed nem volt, hogy megtekintsed.

  szekója: A molekuláris hidrogén a sötét anyag, mert nem látható, nem mérhető a földfelszínről, és emiatt nem ismert.

  Viszont már huszonéve fellöttek egy IR teleszkópot az űrbe, ahol már látszanak a vonalak és pont kimutattak tízszerannyi H2-t mint az atomos hidrogén amivel feltérképezték az Univerzum anyagmennyiségét ezen kisérlet előtt 21 cm-en.

  Namármost a Webb teleszkóp alkalmas a molekuláris hidrogén nyomonkövetésére és így eljött az idő a sötétanyag hülyeség végére járni.
 • defiant9
  #17
  "Az általad említett (2003-2015) időszak egy gazdasági recesszió időszakára esi"
  Ha megnézed 2009-ig mondhatni semmi gond nem volt a számokkal, stagnáltak, és itt vette át a stafétát a Fidesz. De szerintem a szocik meg a Fidesz is hozzájárult az oktatás eróziójához.
 • defiant9
  #16
  "akkor légyszi tedd mellé a konkrét számokat is, hogy mely költségeket milyen más kiadások kárára növelnél."

  Alap és középfokú oktatásra 1000milliárd megy el éves szinten. Azt mondom hogy jelenértéken ez +30-40%-al simán magsabb összeg lehetne minden évben ha az kedves "élsport"/stadionépítés helyett erre fordítjuk az költségvetési erőforrásokat, beleértve a TAO rendszerű támogatást(=burkolt lopás) is. Nyilván ha a teljes NER holdudvar által ellopott pénzt is megjelölhetem mint forrás akkor nagyon lazán duplázható is lenne ezen oktatás kiadási oldala. A gazdaságot nem azzal kell stimulálni hogy térkövezünk meg betonozunk hanem a kiművelt főkből létrejövő működő válallkozások amik a stabil hosszútávú bevélt megalapozzák. Tehát 1Ft oktatási pénz hasznot hajt hosszú távon míg 1Ft beton lerakása az deficit. És ez egy öngerjesztö spirál a lemaradás vagy a jobb lét irányába.
  Ezért én inkább ide tettem volna a pénz, nem a stadionokba. És te?
 • noland
  #15
  Hol a demagógia? Süt a nap, minden oké, ha mind összedugnánk a kobakunkat, nem lenne semmi probléma.
 • asgh
  #14
  "Nyilván a stadionépítés helyett ebbe kellene pénzt tenni"

  Vicces hogy demagóg kijelentéseket demagóg kijelentésekkel próbálsz cáfolni.
  Szerinted pontosan mennyi pénz ment el stadion építésre, ebből mennyi szerinted a középtávon nem megtérülő beruházás (beleszámolva a gazdaságélénkítésből visszafolyó adóbevételeket is) és ehhez képest szerinted mekkora összeg hiányzik az oktatásból?
  Csak hogy tisztában legyünk a nagyságrendekkel. (Azt most ne is firtassuk, hogy egyszeri kiadásokat vetünk össze működési költségekkel.)
  A világon összesen nem költöttek stadionépítésre annyit, amennyit nálunk "stadionépítés helyett" gondolatban már kiosztottak n+1 nemes célra.

  Persze értem én, itt nem az összegszerűség a lényeg, hanem a politikai prioritások, de a "ha stadionépítés helyett" kezdetű kijelentések azért veszélyesek, mert úgy állítják be a kérdést, mintha csak politikai akarat kérdése lenne az oktatás, egészségügy, szociális ellátórendszer, autópálya építés, tömegközlekedés, zöld energia, stb. stb. finanszírozása és nem a költségvetés és a gazdaság teljesítőképességének határai.

  Az ilyen hangulatkeltő kijelentések egy politikai sárdobáló topikban még elmennek, mert ott eleve a politikai indulatok racionalizálása zajlik, sőt kampányidőszakban amúgy is divat szimbolikus kérdést csinálni mindenből, aminek akár érintőlegesen köze lehet a politikához, mert a kampányidőszak már csak ilyen, de ez nem egy politikai topik és kampányidőszak sincs, tehát ha kijelented, hogy "ha stadionépítés helyett", akkor légyszi tedd mellé a konkrét számokat is, hogy mely költségeket milyen más kiadások kárára növelnél.
 • noland
  #13
  Inkább meglepett az általad mutatott PISA eredmény, nem kétlem a hitelességét. Ami kimaradt a számításomból az az volt, hogy nem vettem figyelembe a magyar perifériára került tanulók teljesítményét. Ellenben erőteljesen feltűnt a külföldi hasonló szociális helyzetben lévő fiatalok magas száma (és látszólagos értelmi képessége). Mivel én nem ilyen környezetből jövök. Ez egy érdekes kérdés, hogy melyik társadalmi osztály merre billenti az adott ország átlagát.

  Az általad említett (2003-2015) időszak egy gazdasági recesszió időszakára esik, nyilván ezt nem lehet stadionépítéssel magyarázni, sokkal inkább a baloldali kormányok lopásával és rossz gazdaságpolitikájával.

  Kíváncsian várom én is az idei PISA eredményt, mindenkinek az lenne az érdeke, hogy jól sikerüljön.
 • defiant9
  #12
  "hát, ha úgy tetszik érzelmi alapon, tapasztalati síkon történt. "
  Tapasztalati alapon nyilván nem tudod ennyi ország ennyi diákját megítélni.
  Illetve ezek szerint a viszonyítási alapod is torz, mivel azt meg kijelentetted hogy a keletet nem ismered.
  A magyar valóságot pedig az objektív adatok alapján vélhetően félreismerted. Valszeg a sok szegregált iskola teljesítményével ami nálunk is lehúzza az átlagot.

  "vagy, hogy szétvernék a magyar oktatást."
  Szétverés szó az valóban erős, inkább a lecsúszás ami találóbb. Nem csak abszolút pontokban, hanem relatíve is.
  Magyarország az összesített rangsorban matematikából a 2003-as 25.-ről 2012-re a 37. helyre esett vissza, és ezen a helyezésén 3 évvel később sem sikerült javítania. Olvasási készségek terén a hazai kamaszok teljesítménye még többet romlott. Míg 2003-ban még a 23., 2015-ben már csak a 40. helyre volt elég a magyar diákok teljesítménye. Hasonlóan lesújtó az összkép a természettudományos műveltség területén: a 20. helyről a 35-re esett vissza Magyarország.
  Nyilván a stadionépítés helyett ebbe kellene pénzt tenni, csak hát a korrupció és a lopás vezetőink fő motiváló ereje, a tanulatlan réteg pedig a kormánypártok elsődleges szavazóbázisa.
  Az idei már Covid-hatást is tartalmazó felmérés mindenesetre tanulságos lesz.
 • noland
  #11
  hát, ha úgy tetszik érzelmi alapon, tapasztalati síkon történt. Mindemellett nehéz elképzelnem ezen eredmények létrejöttét, ha az angol munkásosztály gyermekeire gondolok, akik a saját nyelvüket sem ismerik pl., vagy a német bevándorló közösségekre.
  Mindazonáltal kijelenthetjük, hogy a magyar átlag nem tér el lényegesen az európai átlagtól, vagy, hogy szétvernék a magyar oktatást. Épp ellenkezőről hallani.
 • defiant9
  #10
  OK. Tehát ez "nyugat iszonyúan alacsony színvonalú" csak egy légből kapott bemondás volt, és inkább igaz lenne mondjuk a magyar oktatásra.
  Legutóbb kb. ott voltunk ahol a ruszkik, OECD átlag alatt, de matekban valamelyest jobbak.

 • noland
  #9
  igen, érdekes lenne tendenciában látni, 3 éves bontásban ezeket a térképeket. De talán még nincs mérés olyan időtávban, hogy bármi nagyléptékű következtetés kirajzolódna. Jól látszik, hogy a nyugati világ fej-fej mellett alakul, és ebben Oroszország is benne van. A keletiről meg nem tudunk szinte semmit.
 • defiant9
  #8
  "nyugat már régebben rálépett. Összefüggésben áll az életszínvonallal. Míg az általános és középfokú oktatás iszonyú alacsony színvonalú"
  Én ezt az iszonyúan alacsonyt nem nagyon tudnám kiolvasni a nyugat vonatkozásában. Kelet-Európára vetítve már inkább.
  PISA 2018 worldwide ranking
 • bmw
  #7
  Hahaha
 • noland
  #6
  igen, de az áhitott nyugat már régebben rálépett. Összefüggésben áll az életszínvonallal. Míg az általános és középfokú oktatás iszonyú alacsony színvonalú, addig a felsőfokú oktatásba (bizonyos területekre) iszonyú pénzeket tolnak. A régi kommunizmus a tudományos szocializmus fedőnéven működött, az oktatás poroszos volt, ma már csak hőbörögni és nyafogni tudnak.
 • Elef
  #5
  LOL, ezt most olvasom először, hogy "molekuláris hidrogén".
  Ilyen kifejezést is csak a gimnáziumból kibukott konteósok használnak, fogalmuk sincs mit jelent (semmi extrát).
  De én már nem akarok meggyőzni senkit, úgy tűnik az Interstellar c. filmben nagyon jól bemutatták hova fog degradálódni az emberek többsége. Magyarország meg már rég rálépett erre az útra az oktatás leépítésével.
  Utoljára szerkesztette: Elef, 2022.07.16. 09:50:36
 • Sequoyah
  #4
  De a legviccesebb, hogy te komolyan elhiszed, hogy a tobb ezer kepzett fizikus kozul egy sincs aki learatna a dicsoseget (es a Nobel dijat) azzal, hogy ezt leirna egy tanulmanyban es megoldana az evtizedes rejtelyt. Vagy azt gondolod, hogy mindegyik butabb nalad, a forumhuszarnal?:D
 • Sequoyah
  #3
  A molekularis hidrogen az nem sotet anyag, mert lathato, merheto, es ismert.
  te semmi mast nem csinaltal, csak atcimkeztel egy mar regota jol ismert dolgot...

  De ez mar 1000x el lett neked magyarazva, es ha venned a faradsagot hogy szemelyesen beszelj par fizikussal akkor ok is elmondanak neked. Szoval ketlem hogy valaha is nyitott lennel barmilyen tudomanyos ervre...
 • rebekakocsis
  #2
  Már megint kezded? Hol voltál eddig? El- vagy visszafújt a gravitonszél?
 • Astrojan
  #1
  De a molekuláris hidrogén sötét anyag az smafu. Á dehogy lehet a kevenc wimpünk H2 pedig annyi van belőle, hogy tíz Univerzum is kifutna belőle.

  Pedig de.

  https://stsci-opo.org/STScI-01G7NABPJPGTS7PV1HHX9CDWNM.png


  Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2022.07.15. 10:24:09