Gyurkity Péter

Holt galaxisokat fotózott a Hubble

Az ősrégi és távoli példányokban a korai időszakban állt le a csillagképződés folyamata.

A NASA a napokban adott hírt egy újabb érdekes tanulmányról, amelynek főbb részleteit saját hivatalos közleményükben is elérhetővé tették. A munkában a Hubble-űrteleszkóp játszott főszerepet, amellyel kapcsolatban nemrég arról írtunk, hogy annak számítógépe leállt, a kényszerű szünet után azonban végül folytatódhatott a tudományos megfigyelés, így nem kellett végleg búcsút intenünk a fontos eszköznek.

Az amerikai űrügynökség anyagában arról olvashatunk, hogy az űrteleszkóp, valamint a viszonylag közel lévő, méretes klaszterek segítségével vették szemügyre az igencsak érdekes holt galaxisokat, előbbi ugyanis a képkészítésben, utóbbiak pedig a gravitációs lencse eljárásban működtek közre, ahogy a szakemberek alaposan felnagyították a célpontokat és azok fontos részleteit. Ezt követően a Chile északi részén lévő Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) eszköztárára építve folytatták a munkát, megállapítva, hogy a szóban forgó hat galaxisban nincs nyoma annak a hideg pornak, amely a csillagképződés folyamatában kulcsszerepet játszó hideg hidrogéngáz jelenlétére utalna.

Mindez a magyarázat szerint azt jelenti, hogy az adott galaxisokban nagyon korán leállhatott a csillagok létrejötte, annak folyamata, ez pedig nagyjából akkor történt, amikor az Univerzum 3 milliárd éves lehetett. Azt sajnos nem tudjuk, hogy ez miért következett be, azt még a csillagászok is csak találgatják, hogy milyen okok játszhattak szerepet ebben (talán mindegyikükben egy-egy szupermasszív fekete lyuk szívta el a gázt, leállítva azt a folyamatot, amely a többi galaxisban ekkoriban még javában munkálkodott), viszont azt már tudjuk, hogy ezen példányokon az sem segít, ha esetleg a későbbiekben elnyelik szomszédos, kisebb-nagyobb társaikat, ezzel ugyanis csak saját méretüket, kiterjedésüket növelik, az eredeti folyamatot azonban már nem tudják újra beindítani.

A megfelelő válasz megtalálása érdekében folytatódni fog a munka, ebben majd az űrteleszkópok következő generációi segítenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #14
  Egész pontosan ez hol, és miben mond ellent annak amit mondtam?
 • Sequoyah #13
  https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/01/black-holes-galaxy-formation/549476/
 • Irasidus #12
  Mint írtad: a tömege nem megfelelő hozzá, és ez nem dominó, ha hallatszottal akarsz élni, akkor inkább folyadék, és ne felejtsd el, a gravitáció a távolság négyzetével csökken, egy adott távolságon túl gravitációs hatása nincs. A csillagképződés nem rejtély... A fekete lyuk által kilövellt jet a egy erőteljes plazmaáram, amit fekete lyukak, neutroncsillagok is kibocsátanak.
 • Sequoyah #11
  Egy ilyen galaktikus hullamot be is indithat, vagy akar le is allithat a kozponti szupermassziv fekete lyuk, meg akkor is ha annak a tomege nem merheto a teljes galaxis tomegehez, mint egy dominosornal az elso domino.

  Persze az is lehet, hogy egy ismeretlen 3. hatas az ami befolyasolja mind a csillagkepzodest, mint a fekete lyuk mukodeset, es ez csak korrelacio.

 • Irasidus #10
  A csillagkeletkezésnek több oka is lehetséges, időtől és helytől függően. A Tejúthoz hasonló galaxisokban végbemenő csillagkeletkezési folyamat fő oka a galaktikus ár-apály erő (dagályhullám), ami végigfut egy spirálgalaxison, körbe-körbe. Egy aktív galaxisban, a szupermasszív (központi) fekete lyuk befolyásolhatja a csillagkeletkezésnek a sebességét, vagy meg is állíthatja, a kitörő jet-ek, és rádiósugárzása révén, de természetesen akár be is indíthat ilyen folyamatokat.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2021.10.12. 15:42:23
 • Sequoyah #9
  A meretuket nezve picik, de hatasukat nezve fontosak. De ott van a "talan" szo is, azt ne feledd.
  A fekete lyukak es a galaxisok fejlodesenek kapcsolata most nagyon is aktiv kutatasok targya. Eros korrelacio latszik a fekete lyukak allapota es a galaxis csillagkepzodesenek folyamata kozott. Talan a fekete lyukak befolyasoljak a folyamatot. De az is lehet hogy valami mas befolyasolja a fekete lyukakat es a csillagkepzodest egyarant. Majd meglatjuk tobb kutatas utan.
 • pasi29uk #8
  Erdekes hogy galaxisokrol beszel.
  Ha a mereteket nezzuk akkor a fekete lyuk nagyon pici meg ha szupermassziv is.
 • quatlander #7
  NEXUS6, Sequoyah

  Köszönöm! Jó lenne már látni, hogy "ő" mit lát. :)
 • Sequoyah #6
  December 18.
  Persze halasztani mindig lehhet tovabb, de konkret kilovesi datum meg sosem volt, szoval azert kozeledunk hozza.
 • NEXUS6 #5
  Nyilván idén IS tervezik. XD