Berta Sándor

Gyorsabban megoldhatók a mesterséges intelligencia feladatok a mobilesz­közökön

A termékekbe egy új processzor és hibrid chipek kerülhetnek.

A Stanford Egyetem tudósai H.-S. Philip Wong vezetésével egy új rendszert fejlesztettek ki az okostelefonokhoz és más mobilkészülékekhez, amelynek segítségével a mesterséges intelligencia feladatok az eddiginél gyorsabban és kevesebb energiával végezhetők el. Az új rendszer összesen nyolc hibrid chipből áll, amelyek egy processzorban és egy adattárolóban egyesíthetők. Az utóbbi az RRAM továbbfejlesztése és a legfontosabb jellemzője, hogy akkor is megtartja az információkat, ha éppen nem kap energiát. Az egység ugyanazon a chipen található, mint a CPU is, ezáltal a két rész között rendkívül kis energiafelhasználással valósítható meg az adatok megosztása.

Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a nyolc hibrid chip képes legyen együtt megoldani a mesterséges intelligencia feladatokat, ráadásul ezt úgy teszik, hogy eközben nem terhelik túl az adott eszköz akkumulátorát. Az új fejlesztés 3-5 éven belül jelenhet meg a mobiltermékekben. A szakemberek a rendszert az Electronics Resurgence Initiative keretében alkották meg. A 1,5 milliárd dolláros programot a DARPA szponzorálta.

A nyolc hibrid chipre épülő egység csupán a kezdetet jelenti. A kutatók ugyanis szimulációkban már megmutatták, hogy a 64 hibrid chipet alkalmazó modulok a mesterséges intelligencia alkalmazásokat a jelenlegi processzoroknál hétszer gyorsabban tudják futtatni, ugyanakkor ehhez csupán a rendelkezésre álló energia egyhetedére van szükség.

A csoport egyébként olyan algoritmusokat is kidolgozott, amelyekkel a hibrid chipekre épülő rendszerek képesek zökkenőmentesen működtetni a meglévő mesterséges intelligencia programokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!