Berta Sándor

Egyre jobban Kínára kell figyelniük a chip­gyártóknak

Az ázsiai állam komoly chiptervezési és -gyártási ambíciókat dédelget.

A Bloomberg azt írta, hogy Kínában a második szakaszába lépett a saját félvezetőipar fejlesztését célzó program. Peking ugyanis létrehozott egy 204 milliárd jüanos (28,9 milliárd dolláros) befektetési alapot. A hatalmas összeget elsősorban arra akarják fordítani, hogy a helyi chipipar még inkább függetlenné váljon az Amerikai Egyesült Államoktól és más régióktól.

A korábbi erőfeszítések oda vezettek, hogy Kína különböző félvezetőipari létesítményeket épített fel, amelyek többnyire olyan gyártóknál vannak elhelyezve, amelyek külföldi tervek alapján építik meg a chipeket. Az ázsiai ország még mindig a világ legnagyobb chipimportőre, mert az államban készített eszközökhöz számos komponenst külföldről kell beszereznie.

A program második szakasza az eddigi sikerekre építene és hozzájárulna ahhoz, hogy néhány éven belül különböző chipeket tervezhessen és gyárthasson Kína. Ráadásul lehetővé válna, hogy a folyamat minden eleme az ázsiai országban valósuljon meg. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt pedig különösen fontossá vált, hogy a projektet mielőbb átültessék a gyakorlatba.

A biztosított összeg jelentős része (22,5, illetve 22 milliárd jüan) részben a kínai pénzügyminisztériumtól és a Kína Fejlesztési Banktól származik. Emellett regionális és állami vállalatok is hozzájárulnak majd az alaphoz, amelyből a jövőbeli beruházásokat biztosítanák. Hasonlóan épült fel a 2014-ben elindított első befektetési alap is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #1
    Rakás sz*r lesz az is!