Berta Sándor

Szaglásra is képesek lehetnek a gépek

Az emberi orrnál jobb mesterséges megoldást akar készíteni egy cég.

A Smartnanotubes Technologies nevű startup egy elektronikus orrot fejleszt, amely egy szén nanocsövekből álló és organikus fóliákra nyomtatott, Smell-iX16 nevű chipre és mesterséges intelligencia adatbázisra épül. A cég reményei szerint hosszú távon érzékenyebb lehet az emberi orrnál. A jövő okoshűtőszekrény tájékoztatni fogja a tulajdonosát arról, hogy mely tárolt élelmiszereknek járt le a szavatossága és akár "ki is szagolhatja" majd az adott hús, zöldség vagy sajt illatát. Ezen dolgozik Viktor Bezugly, a Smartnanotubes Technologies vezetője.

A menedzser rámutatott, hogy a robotrendszerek már napjainkban is nagyon jól látnak, hallanak, éreznek és tanulnak, de ők szeretnék, ha a szaglás képességét is elsajátítanák. Ezért fejlesztették ki a Smell Inspector nevű chipet, amely nem csupán az egyes gázokat (ammónia, nitrogén-oxid, szén-dioxid stb.) tudja érzékelni, hanem az összetett illatokat is, például a borét, a hagymáét vagy a kávéét. Ezáltal ők alkották meg az első szaglási szenzorchipet a tömegpiacra.

Bezugly elmondta, hogy a mérendő gáz vagy gázkeverék befolyásolja a gázérzékeny szenzorréteg vezetőképességét és az elektromos ellenállás ebből fakadó változásai mérhetők, valamint felismerhető, hogy milyen anyagról is van szó. A technológia sokoldalúbb, érzékenyebb és olcsóbb az eddigi eljárásoknál. A vállalat akár több millió chipet is tud gyártani és azok első felhasználása az élelmiszerek ellenőrzésének területén vagy az egészségügyi szektorban történhet. De a megoldást alkalmazhatják akár a mezőgazdaságban, a kozmetikai vagy az építőiparban is.

Jelenleg a mintafelismerések finomítása zajlik. Bezugly szerint a szenzorchip és a mesterséges intelligencia ötvözése teszi igazán erőssé és különlegessé az új rendszert. Az üzletember víziója az, hogy a digitális orr az emberi orrhoz hasonló legyen, de bizonyos területeken jobb legyen annál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #3
  Minden érzékünk technológiailag helyettesíthető lesz idővel... kivétel nélkül...
 • csulok0000 #2
  Több szenzor egybe építése? Az emberi orr sem olyan sokrétű. Az illatok/szagok esetén a különböző anyagok keveredése váltja ki a végleges érzetet. A szenzorok önmagukban erre nem képesek, ahogy az orr sem. Az élőlények esetén is van erre külön feldolgozó egység. Ráadásul a szenzorok sem egy konkrét anyagra reagálnak, csak van egy-két konkrét anyag amire jobban. Már 4-5 eltérő szenzorral is egész jól le lehet fedni a szagokat, csak a nyers adatokból kitalálni, hogy mi is az amit érzékel az a kemény feladat, főleg, hogy a "legegyszerűbb" szagok is általában sok egyedi aromából épülnek fel.
 • t_robert #1
  hát eddig is voltak mesterséges szagérzékelő eszközök. Csak azok mindig is egy konkrét szag vagy vegyi anyag nyomára voltak belőve. Például a robbanó anyag kereső eszközök, melyek a robbanó anyagok nitrát(nitrogén?) tartalmára voltak érzékenyek. Az emberi orr vagy állatok orra viszont minden féle szagra érzékeny nem csak egy-két féle vegyi anyagra.
  Jelenleg nem igen lehet olyan szenzort gyártani, ami egységesen érzékeli a friss kenyér illatát és mondjuk a szar szagot.... Hiszen más kémiai anyagok okozzák a szagot. Olyan szenzort meg nem tudnak gyártani, amiben minden féle vegyi anyag kivált kémiai reakciót.