Berta Sándor

ARM chipeket fejleszt a Microsoft

Az Apple után újabb jelentős megrendelőtől eshet el az Intel.

A Bloomberg írta meg, hogy a Microsoft számos ARM chipen dolgozik, amelyeket a társaság a jövőben elsősorban az Azure szolgáltatáshoz kapcsolódó szerverekben és a Surface készülékekben használna fel. A döntés mindenekelőtt arra vezethető vissza, hogy a Qualcomm korábban jelezte: nem készít szerverekbe szánt processzorokat.

A piaci elemzők szerint a lépés egyúttal azt is jelentheti, hogy a Qualcomm által a társaságnak szállított ARM chipek nem elég nagy teljesítményűek ahhoz, hogy megállják a helyüket a Windows 10 operációs rendszerhez készített termékekben.

Elgondolkodtató továbbá, hogy most egy Windows 10 on ARM gyorsabban fut az Apple M1 chipjén, mint a Qualcomm processzorával felszerelt Surface Pro X eszközön. A Microsoft minden bizonnyal úgy döntött, hogy ha a Qualcomm nem tud megfelelő chipeket szállítani a számára, akkor nem keres új partnercéget, hanem inkább maga fejleszti ki a megfelelő megoldásokat. Hiszen ha ez a lépés az Apple esetében bevált, akkor az ő esetében is működhet. A cél elsősorban a megfelelő teljesítmény elérése és az energiahatékonyság lehet.

Érdekesség, hogy a hírre az Intel részvényének árfolyama 6,3 százalékkal gyengült.

Paul Thurrott, a Microsoft ügyeit jól ismerő szakember már 2018 augusztusában arról beszélt, hogy a vállalat intenzíven gondolkodott azon, hogy a Surface Go kisebbik változatába a Qualcomm egyik ARM tervezésű CPU-ját építse be. Annak, hogy ez végül mégsem valósult meg, két oka volt. Az első, hogy a Windows on ARM platform még nem volt elég kiforrott és bár nagyon sok potenciál van benne, az aktuális, sőt, még az azt követő processzorgeneráció sem rendelkezik elegendő teljesítménnyel az eszközökhöz. A második ok az volt, hogy az Intel nagyon komoly nyomást gyakorolt a Microsoftra azért, hogy a Surface Góban egy Pentium Gold típusú CPU-t használjon. Novemberben pedig ismertté vált, hogy ARM chipeket is támogathat majd a Windows 10X.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gladiator #1
    helyes, basszon csak oda mindenki az intelnek