Berta Sándor

Szerverközpont a víz alatt

Most derült fény a Microsoft egyik tavalyi kísérletére és annak részleteire.

A Microsoftnak több, mint 100 szerverközpontja van világszerte, létrehozásukra eddig több, mint 15 milliárd dollárt költött. A cég modellezni akart egy jövőbeni megoldást és ennek keretében a tengerbe süllyesztett egy szervert, amelynek a hűtésére a tenger vizét használták fel. Az elgondolás lényege az volt, hogy az emberiség fele a partok mentén él, ezért az elérés gyorsítása érdekében célszerű lenne a számítógép-centrumokat is a víz közelébe vagy akár a vízbe telepíteni. Ezáltal sokkal gyorsabbá válna az adatátvitel, ráadásul e konstrukciók üzemeltetése is olcsóbb lenne.


A Microsoft vezetőit meggyőzték az érvek és zöld utat adtak a kutatóknak, akik elvégeztek egy tesztet. A projekt a Natick nevet kapta; ez egy Bostontól keletre, az MIT közelében található helység neve. A szakemberek elkészítettek egy prototípust, amelyet két és fél méteres acélkapszulába tettek, majd azt a tengerbe süllyesztették 10 méter mélyre. A konstrukciót Leona Philpot - a Halo játék egy figurája - után nevezték el és tavaly augusztusában került a tengerbe Kalifornia partjainál. A szerver tíz méteres mélységben zökkenőmentesen dolgozott, a kapszulát 105 nappal később, 2015 novemberében emelték ki a vízből.


A kutatók nagyon aggódtak a hardverhibák miatt, de a teszt fényes sikert hozott. A belül lévő egyetlen rackszekrényt nyomás alatt lévő nitrogén veszi körbe. A rendszert 100 különféle szenzorral szerelték fel, mérték a nyomást, a páratartalmat, a mozgást és egyéb körülményeket (még a vízben okozott zajt is), hogy megismerjék a működési környezetet, mivel később lehetetlen lesz egy mérnököt küldeni a helyszínre - öt évig birnia kell karbantartás nélkül. Ez egyben áttervezést, és az elhelyezés teljes újragondolását is jelenti, hiszen ha nincs emberi személyzet akkor nem szükséges a jó hozzáférést biztosító rack sem, és az emberi beavatkozást segítő alkatrészek is eltávolíthatók.

Az eredmények alapján kitolták az eredetileg tervezett időtartamot, és még kereskedelmi adatfeldolgozást is végeztek rajta. Azt nem lehet tudni, hogy a Microsoft miért most hozta nyilvánosságra a projekt részleteit, az viszont már biztos, hogy a kapszula elkészítése és vízbe süllyesztése csupán az első lépés volt, ugyanis már épül egy második, az eddiginél háromszor nagyobb kapszula. A moduláris felépítésnek köszönhetően a tervezéstől a befejezésig csupán 90 napra van szükség, szemben a szárazföldi projektekkel, ahol ez akár két évig is eltart.


A megoldás legnagyobb előnye az, hogy nincs szükség a teljes energiafogyasztás egyharmadáért felelős nagy légkondicionálókra, hiszen a szerverek által termelt hőt közvetlenül a tengervízbe lehet elvezetni. Ez a rendszer nem csupán a költségek lefaragásában segít, hanem a környezetvédelem szempontjából is hasznos. Az általa okozott hőmérsékletemelkedés minimális, néhány centire az acéltól már nem lehetett érzékelni. Az energiaellátás szintén hasonló módon valósul meg, az áramot a hullámok energiájából nyernék. Az, hogy ez működne-e és ha igen, hogyan, a második prototípussal tesztelnék, amelyet jövőre engednének le a vízbe Florida vagy Észak-Európa partjainál.


A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy biztosítani kell, hogy a merevlemezek és a számítógépek üzembiztosak legyenek. A Microsoft szeretné, ha a kapszulák legalább 5 éven át működnének és csak ezután cserélnék ki az elavult hardvereket. A kapszulák négy ilyen ciklust bírnának ki, mielőtt újrahasznosítanák azokat. A berendezéseknek nagyon ellenállóknak kell lenniük, hiszen túl kell vészelniük a viharokat, tengerrengéseket és más katasztrófákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • calmar #14
    Aztán meg majd jönnek a zöldek, és kiszámolják hogy két év múlva megszűnik miattuk a golf áramlat, és jön Holnapután! :)
    http://filmtrailer.hu/wp-content/uploads/Holnaputan_kritika_03.jpg
  • TheRabbit #13
    Jó ötlet, de valamelyik országba csak be kell húzni az optikát és ha ott Bob, a helyi hatóság embere egy bírósági végzéssel meg egy lakatvágóval megszereli a tyúkbelet, akkor lesz egy nagyon drága vízmelegítőd a tenger közepén.
    G.
  • Cat #12
    Hm, nem mellesleg ha nemzetközi vízeken telepítik (a parttól több kilométerre - országfüggő a távolság) akkor egyből nem vonatkoznak rá a helyi törvények.
  • overseer-7 #11
    Nemsokára eljő majd az az idő amikor szegény "Illegális tartalom megosztó, és fájlcserélő" kiszolgáló serverparkok már nem fognak tudni hova menekülni.. muszáj lesz bemenekülni a víz alá..vagy felköltözni a holdra..egy mély árokba.. talán ott nem bombázzák le, ha nem akar lekapcsolódni a hálózatról. =)
  • gforce9 #10
    Én elképzelhetőnek tartom, hogy abban gondolkodnak, hogyha beválik, akkor komplett tengerbe telepített parkokat építenének ki. A folyókban, csatornákban erre nem lenne hely. Viszont ha ez beválik, akkor lehet ipari léptékben is telepíteni ezeket a kapszulákat. Valamint beüzemelni egy hajót is akár, ami ki tudja emelni és karbantartani, ha nagyon szükséges. 1db esetén viszont ilyen célra nem érné meg, fenntartani apparátot a kiemelésre. De ha van 200 ilyen a víz alatt, akkor már megérheti. Egyébként az északi területeken a jégzajlás is veszélyeztetné, ha folyóba tennék valamint az áradások mindenhol.
  • molnibalage83 #9
    A Dunának csak egy része hajózható. Bármikor mutatok neked olyan részt, ahova soha nem mehet a hajó és egy ilyet mégis ellep a víz.

    A tengerparti nagyvárosok jellemzően folyó mellett épültek fel, mert édesvízre szükség van és volt...
  • Cat #8
    1. Ha a Dunába raknának egy ilyen bazinagy konténert, akkor minden hajó nekimenne.
    2. Ugyan mint az indoklásban írják, az emberiség jelentős része a tengerpartoktól max. 200 km-re lakik, de közel sincs minden nagyvárosnak folyója.
  • molnibalage83 #7
    Na de minek tengerfenék. Egy folyó sokkal jobb, mert eleve áramlik körülötte a közeg és viharban is kisebb a hullámház. Vagy egy tóban. Ja, és a sós víz "pici" korrodálóbb hatás, mint az édesvíz...
  • kvp #6
    Az orion egyelore nem repul, a spacex dragonja mar igen. Mi van a dragonban? 58 keresekedelmi szamitogep egy sugarzas tolerans rendszerben, mindezt onmagukban sugarzasvedelem nelkuli alkatreszekbol osszerakva, szoftveresen korrigalva a hibakat.

    Ugyanez a betemetett/tengerala pakolt szerverkozpontok eseten is jarhato, tehat kereskedelmi alkatreszekbol osszeraknak valamit ami kibir max. 5 evet, de varhatoan 3 ev utan ugyis cserelik a hardvert. Ha egy egyseg meghibasodik, akkor kikerulik es hagyjak ott rohadni a kovetkezo csereig.

    Egyebkent a google is ezt csinalja, csak felszini adatkozpontokban. Osszeraknak egy rack-nyi gepet es elkezdik hasznalni. Ha egy egyseg kiesik, akkor lekapcsoljak. Ha tul sok lekapcsolt egyseg van a rack-ben, akkor atviszik a feladatokat mashova es ujrahasznositjak az egeszet, fuggetlenul attol, hogy van-e benne meg jo gep vagy sem.

    Persze az ujrahasznositas jelentheti a meglevo meg jo alkatreszekbol uj gepek osszerakasat, a rendszer frissiteset vagy az alkatreszek komplett cserejet is. A microsoft fejlesztesi otlete arrol szol, hogy ha nem kell karbantartani a gepeket, akkor lehetnek akar valami olcson hutheto es konnyen orizheto helyen is, mondjuk a tenger feneken. Csak aramot es netet kell odavinni, amibol az utobbi ugyis ott van az optikai gerinchalozat miatt.

    Nem biztos, hogy anyagilag megeri, de technologiailag szerintem teljesen mukodokepes megoldas.

  • Csacsis #5
    http://index.hu/tech/2014/12/06/megdobbentoen_gyenge_az_orion_szamitogepe/

    Erről ennyit.