Berta Sándor

Egyre keresettebbek a használt számítógépek

A laptopok és PC-k részét sikerül megmenteni és így nem elektronikai hulladékként végzik, hanem új esélyt kapnak.

A cégeknél és a hivatalokban leselejtezett számítógépek egyre ritkábban kerülnek be a hulladéktárolókba, ehelyett átvizsgálják, ha szükséges, megjavítják, majd újra értékesítik azokat. A nagyobb intézmények általában 3-4 évente cserélik le az asztali és a hordozható számítógépeiket, tehát éves szinten több ezer készülékről van szó.

Az AfB nevű cég használt PC-k, laptopok és más eszközök felkutatásával és eladásával foglalkozik. Daniel Büchle, a vállalat ügyvezetője közölte, hogy 2014-ben több mint 230 000 asztali számítógépet, monitort, notebookot és kisebb IT-terméket értékesítettek, Németországban a piaci részesedésük 10 százalékos. Az idén 253 000 készüléket akarnak eladni, emellett a mostani 200-ról 1000-re növelnék az alkalmazottaik számát.

Általános vélemény az, hogy műszaki szempontból a használt konfigurációk nincsenek rossz helyzetben. Ennek több oka is van: egyrészt a PC-k a használati időtartamuk alatt nincsenek kihasználva, másrészt ma már a gyári konfigurációk eleve a kellőnél kissé nagyobb teljesítménnyel érkeznek. A vásárlók számára is egyre vonzóbb egy olcsó, márkás, garanciás termék megvásárlása. Míg korábban akár 150 ezer forintot is elkértek a kereskedők ezekért a számítógépekért, addig ma már egy használt notebook 60 ezer, míg egy használt PC 30 ezer forinttól kapható.

A használt számítástechnikai készülékekkel foglalkozó társaságok műhelyeiben szinte újjászületnek a konfigurációk és kitisztítva, akár új alkatrészekkel ellátva kerülnek a polcokra. További pluszt jelent a Microsoft Refurbished licenc, amellyel olcsóbban juthatnak a vásárlók Windows operációs rendszerhez. Az AfB-nek jelenleg 400 céges ügyfele van, köztük az RWE, a ThyssenKrupp, a Siemens és a Bertelsmann. Az RWE leadja azokat a számítógépeket, okostelefonokat, nyomtatókat és monitorokat, amelyekre már nincs szükség, cserébe mindössze az adatok törlését várja el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    Attól függ milyen régi ... vagy mennyit jársz utána/milyen szerencséd van.
  • Akva #4
    "míg egy használt PC 30 ezer forinttól kapható."

    Tökön is szúrnám magam, ha 20 ezerből nem oldanám meg.
  • Szefmester #3
    8 éve mikor gépet cseréltem már a böngésző is lefogta a gépet. Ma a 7,5 éves konfigon (csak vga lett cserélve egyszer.. 5 éve) még vidáman el lehet lenni. Akár a mai címek egyik másikával is (fallout 4 közepes minőségen).
  • Palinko #2
    erre gondoltam én is, bár megnéztem aztán a tranzisztor számok növekednek még mindig nagyon, a csíkszélesség csökken komolyan meg megvan itt a fejlődés, csak tényleg nem akkora. 10 évvel ezelőtt tényleg a 4-5 éves gépet dobhattad el, mert annyira lassú volt már, hogy pl a divx-et nem vitte rendesen mert szaggatott :D most meg a 2010 ben vásárolt gépemen simán futott a Witcher 3 meg a GTA 5 (igaz hogy mindkettő remekül optimalizált). viszont mindezek ellenére meg van szerintem a fejlődés.

    meg az is hozzátartozik, hogy nem magyarországi hivataloktól veszik meg mert ott nem 3-4 évente cserélik le :D
  • barret #1
    És tegyük hozzá,hogy a lelassult fejlődés tehet erről!
    10 évvel ezelőtt egy 4 éves gép használhatatlan hulladék volt már...