Berta Sándor

Milyen lesz a jövő PC-je?

A szakemberek már régóta a jövő számítógépét tervezik, amely lassan kezd is testet ölteni.

A fejlesztések során manapság már közel sem az a legfontosabb, hogy a különböző chipek minél nagyobb teljesítményűek legyenek, hanem más dolgok - például az alacsony fogyasztás vagy a beépített biztonsági funkciók - kerülnek előtérbe. Nemrég megjelent a Windows 10 is, amely számos új lehetőséget támogat, és a PC-gyártók számára ezek az innovációk rendkívül fontosak a túlélés szempontjából. A vásárlók ugyanis gyakrabban cserélik le az okostelefonjaikat, mint a PC-iket, s a többség az otthonában asztali számítógép nélkül is boldogul.

A jövő PC-je a felhasználó azonosításánál kezdődik, de napjainkban ehhez bonyolult, és rendszeresen cserélt jelszavakra van szükség. Nos, ezeket a közeljövőben a biometria és az arra épülő megoldások válthatják ki, amelyek tehermentesíthetnek bennünket. Az iPhone vagy éppen a Galaxy-sorozatú okostelefonok már most is kínálnak ujjlenyomatos funkciókat, a ZTE pedig az Axon nevű modelljébe beszédfelismerést és íriszszkennert is integrált. Ebben a folyamatban a későbbiekben a hasonló azonosítási eljárásaival segíthet a Windows 10 is, de természetesen ezek a rendszerek sem kínálnak majd 100 százalékos biztonságot.

Szintén fontos változás lesz, hogy a tápok és a különböző vezetékek fokozatosan el fognak tűnni, a kapcsolatok vezeték nélküliek lesznek. Mindez letisztultabbá teheti majd az íróasztalokat, hiszen megszűnik majd a kábeltenger. A felhasználóknak egyre több eszközük van, de a többségük alighanem boldogan lemondana az ezzel párhuzamosan növekvő drótkötegekről. Ez közel sem a távoli jövő, hiszen már most is vannak indukciós töltési megoldások és olyan szabványok, mint az Airplay, a Wireless Display (WiDi) vagy a Wireless-HDMI, amelyek lehetővé teszik a filmek vagy zeneszámok egyik készülékről a másikra továbbítását. Az Intel a Skylake generációs processzorokba integrálta a WiDi-t.


Búcsút inthetünk a jövőben a PC-házaknak is. Az alkatrészek egyre kisebbek és egyúttal nagyobb teljesítményűek lesznek, így akár egy csokoládés dobozban is elférnek majd. Már most is kaphatók USB-kulcs méretű miniatűr számítógépek, a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) az Asus, az Acer, az Archos és az Intel is bemutatott ilyen eszközöket.

Végül, az egér és a billentyűzet is eltűnhet, helyettük pedig jön a beszédfelismerés, a gesztusvezérlés és a mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatások. Az alternatív kezelőfelületek egyre fontosabbá válnak - ezt a területet kutatja a Mobile Interactive Systems (MINT) nevű csoport.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #25
    De a legfontosabb,a...végbélnyílásba helyezhető számítógép-kapszula lesz !
    Igy pontosan,gyorsan,és tévedhetetlenül fognak tudni RÓLUNK MINDENT !
    Később kötelezővé lehet tenni az *elemzésből*kideríthető *szükséges* élelmiszerek,használati tárgyak,gyógyszerek ! ,óvszerek,intim-betétek,serkentő/nyugtató,stb.termékek megvásárlását.
    De szép is lesz...
  • karajjj #24
    Az a dizájnos monitorba épített cucc is az aktuális technológia felső-közép szintjét képvisel általában az almáknál. Jelen esetben i5-i7, ami azért valljuk be, nem egy netezős alap config.
  • kvp #23
    A videokartyas problemara lenne egy egyszeru megoldas. Hagyomanyos architektura mellett letre lehetne hozni egy passziv pcie-s alaplapot, amiben lenne egy vagy tobb pcie-s cpu kartya es egy vagy tobb pcie-s video meg egyeb i/o kartya. A jelenlegi alaplapi chipset az i/o kartyara kerulne a portok tobbsegevel. A hutes egyseges hazhuteses lenne, vagy tisztan levegovel nagymeretu ventillatorokkal vagy tisztan folyadekkal, a kartyakra felszerelt hutobordak fuggvenyeben. A tapellatast egy kozponti tapegyseg vegeze, ahova minden kartya egy keves eru, de ujjnyi vastag vezetekes, nagy aramu csatlakozoval kapcsolodna. (lasd auto aksi kabelek) A kartyak lehetnenek 1,2,3 vagy 4 slotosak, mig az alaplapokon minden 4 slot kapna egy teljes szelessegu pcie buszt, azaz a 4 slotos kartya teljes savszelesseget, 2 db 2 slot-os fele, mig 4 db 1 slotos 1/4 szavszelesseget kapna. Az alaplapokat lehetne jellemezni a cpu es az expansion slotok szama szerint (pl. 4/8 : 1 teljes cpu, 1 teljes videokartya, nehany kisebb bovitokartya, 8/12: 2 teljes cpu, 2 teljes videokartya, i/o es egyebek, 8/64: 4 cpu-s szerver/munkaallomas, 2/2: beagyazott kis doboz, kb. mini itx)

    Persze azt azert latom, hogy erre nincs igazabol nagy igeny, ezert nem igazan akarnak a meglevok helyett egy uj haz es rendszer formatumot kihozni, mert hosszu tavon nem eri meg a befektetest. (ezert maradt abba a gozmozdonyok fejlesztese is, mert nem erte meg, pedig a mai technikaval mar nem 10x, csak kb. 5x lennenek kevesbe hatekonyak es dragabbak mint a villanymozdonyok)

    Ha nagyobb teljesitmenyt akarunk, akkor az alaplapi pcie kis ateresztokepesseget ki lehet kuszobolni integralt gpu-cpu-ram rendszerekkel, amiket erdemes lenne egy tokban, keszre szerelt modon gyartani, tehat a kombinalt chip bekerulne az ot korulvevo 3d-s hutobordaba, ahonnan mar csak a tapcsatlakozok es a kulso adatbusz jonne ki. A megoldas elonye, hogy egy rez hutobordat a gyartas soran be lehet rakni a kompozit aramkort ado szilicum szeletek kozze, ezaltal megoldva a hutest. A 70-es evekben az ibm gyartott ilyen szerver processzorokat, kriogen hutessel, tehat a technologia megvan hozza.
  • gforce9 #22
    Abszolút nincs igazad. elég egy gyerek a családba aki nem is hardcore játékos de azért játszogatna ezt azt, Rögtön kapáltak a szappantartónak. Vagy bármi más jön, ami kicsit erőforrásigényesebb, meghalt a minipc.
  • wraithLord #21
    Azért a minden más nem merül ki tartalomfogyasztásban (feltételezem, erre gondolsz). Ott van a programozás, adatbáziskezelés, szimulációk, modellezés, videoszerkesztés, egyéb erőforrásigényes kutatással kapcsolatos alkalmazások stb. (tehát létrehozás, alkotás nagy része, pl. az írást kivéve), ezekhez sem elég egy kompakt kis vacak.

    Eredetileg ilyesmikre találták ki a számítógépet, nem játékra. Más kérdés, hogy a játék is hozzátett az hardverek fejlődéséhez.
  • wraithLord #20
    Azért a DTR notebookokra nem mondanám, hogy nem veszik fel a versenyt egy erősebb asztali PC-vel, de egyelőre tényleg ne várjunk túl sokat egy kompakt asztali PC-től azon túl, hogy megy rajta a Chrome meg az Office. A kis méret egyelőre meglehetősen korlátozza a teljesítményt, de ha nem így lenne, akkor pedig a hűtéssel lenne probléma.
  • Cat #19
    "A kisebb mini PC-k kb. az irodai munkára alkalmasak semmi másra. "

    Nézd már meg hogy a PC-k hány százalékát használják játékra, és mennyit minden másra. Na, utóbbi kategóriához elég egy szappantartó méretű gép.
  • molnibalage83 #18
    Erről van szó. A kisebb mini PC-k kb. az irodai munkára alkalmasak semmi másra. A mostani házak klasszik PC halálát már annyiszor jósolták. Vígan elvannak...
  • Cefet #17
    :)

    @kvp: Teljesen igazad van a kábeleket illetően. A hálózati (táp) kábelen mehetne minden, így minden készülékbe csak egy kábel menne...
    Utoljára szerkesztette: Cefet, 2015.09.17. 08:37:03
  • Ender Wiggin #16
    az alkatrészek olyannyira kisebbek, hogy a PC lelke a videóhártya lassan három slotot kér, meg három tápkábelt és gyári hűtővel majd egy kilós... nem úgy tűnik, hogy az nVidia meg az AMD miniatűrizál.