Berta Sándor

Miniatűr számítógépeket oszt szét a BBC

Októberben egymillió készülék talál gazdára a helyi 11 és 12 évesek között, a cél a programozással való megbarátkozás.

A BBC a Make It Digital nevű projekt keretében osztja szét a miniatűr számítógépeket. A Micro:bit nevű eszközt gyakorlatilag bármilyen termékhez és tárgyhoz csatlakoztatni lehet, a mobiltelefontól a virágcserépig. A cél az, hogy a fiatalok megtanuljanak programozni és hogy egyre többen érdeklődjenek közülük a digitális technológiák iránt. A Micro:bit akkora, mint egy gyufásdoboz, a mérete 4 x 5 centiméter, 25 piros LED-et tartalmaz, rendelkezik Bluetooth-támogatással, képes mérni a mozgást és a mágnesességet, s van integrált iránytűje is. Öt I/O-porton keresztül köthető össze különböző más készülékekkel.

Sinead Rocks, a BBC tanulási megbízottja kijelentette: az egész dolog lényege, hogy a fiatalokat megtanítsák arra, hogy digitálisan is kifejezzék magukat. Az energiaellátást két elem biztosítja. A Micro:bit elődje, a Micro 1981-ben készült el és az utódjához képest valóságos monstrumnak számított, hiszen 70-szer nagyobb és 600-szor nehezebb volt. A BBC az 1980-as években arra használta, hogy az úgynevezett Computer Literacy projektek keretében közelebb hozza a gyerekekhez a digitális világot.

Az új miniatűr számítógép egy USB-kábelen vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül programozható. A BBC szerint a felhasználásával akár fémdetektor, DVD-lejátszó vagy játékvezérlő is készíthető. Mitchel Resnick, az MIT professzora azt nyilatkozta, hogy a programozás az ábécé új formája és ez a képesség mindenkinek fontos, nem csupán azoknak, akik az IT területén akarnak karriert építeni.

A projekt során a BBC-t összesen 28 vállalat támogatja, köztük van az ARM, a Barclays, a Samsung, a Microsoft, a Freescale és a Nordic Semiconductor. Derrick McCourt, a Microsoft Nagy-Britannia állami szektorért felelős vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy nem tudják, mihez fognak kezdeni a gyerekek a lehetőséggel, számukra az az izgalmas, hogy a következő Bill Gates a 7 évesek közül kerülhet ki. Az év végéig a Micro:bit kereskedelmi forgalomban is kapható lesz, de a fejlesztők nem akarnak konkurálni az olyan hasonló miniatűr számítógépekkel, mint például a Raspberry Pi, sőt, a két eszközt ötvözni lehet majd egymással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Egy 32 bites ARM Cortec processzor van benne, 25 led kimenet, 2 digitalis bemenet (2 gomb), meg 3 db 3 voltos analog/digitalis ki es bemenet, raadaskent pedig 1-1 iranytu, gyorsulasmero es bluetooth-os radio. Van rajta egy micro usb port is. Processzorban az arduino-nal jobb, i/o-ban gyengebb, arban pedig meglatjuk. A tamogatott programozasi nyelv ugy nez ki, hogy a touchdevelop lesz a microsoft-tol, ez egy ujabb fajta microsoft basic varians. Viszont a processzorra nyugodtan mehet akar egy beagyazott linux is.

    Par egyszeru felhasznalas amit a tervezocsapat is emlitett:
    -ruhara szerelheto digitalis nevtabla
    -jatekvezerlo (vagy pong/pacman szintu kezikonzol sajat kijelzovel)
    -radios okos szenzor/aktuator

    Par egyszerubb otlet:
    -taviranyitasu auto/robot vevoegysege (3 kimenti csatorna van, a ket gomb melle rakhato ket utkozes szenzor, motoroknak es kormanyzasnak eleg 1-1 kimenet, tehat meg egy ultrahangos szenzor is elfer, kulso motorvezerlo aramkor kell)
    -taviranyitasu repulogep vevoegysege (3 rotoros dron, csatornankent 1-1 motor, iranytu es gyorsulasmero van a stabilizalashoz, 3 motorvezerlo aramkor kell)

    Mindketto iranyithato pc-rol es telefonrol/tabletrol is, sot kihozhatoak kit-kent is, amikbe csak bele kell dugni a felprogramozott kozponti egyseget, meg az elemeket.