Berta Sándor

1,5 tonnás miniatűr számítógép

Volt olyan játékautomata, amelynek a piacra dobását az NDK állambiztonsági hivatala támogatta.

A Halle melletti számítógép-múzeumban több mint 2000 író-, számoló- és számítógép, távíró, nyomtató és játékautomata található, köztük az egykori NDK igazi remekművei. A legújabb szerzemény az 1988-ban épített, potom másfél tonnás Robotron RVS K 1840, amelynek a nevében az RVS rövidítés a virtuális memóriával ellátott számítógépre utal. A Robotron RVS K 1840 fejlesztése 1985 augusztusában kezdődött a drezdai VEB Robotron Elektroniknál és a Digital Equipment Corporation (DEC) VAX-116780 rendszerének klónja volt, 4 gigabájt virtuális memóriát tartalmazott. Hasonló másolat volt Magyarországon a TPA-11/540, 560 és 580.


A Robotron RVS K 1840 első prototípusa 1987 áprilisában készült el, a sorozatgyártása 1988 júniusában kezdődött és összesen 217 darabot szállítottak le az akkori árakon 1,9 millió márkába kerülő gépből. Bármennyire is furcsa, a hatalmas berendezést szuper miniatűr számítógépnek nevezték. Sebastian Czech, a múzeum egyik létrehozója és üzemeltetője is csak úgy nevezte az új szerzeményt, hogy "számoló fali egység". A készülékből világszerte már csak négy darab van, ezek közül egy az Amerikai Egyesült Államokban található.

A szuper miniatűr számítógép mellett a gyűjtemény másik érdekes darabja a Polyplay nevű játékautomata, amely közel 2 méter magas, 1985-ben került a piacra és a létrehozását az egykori NDK-s állambiztonsági hivatal felügyelte, illetve támogatta. Czech becslései alapján 1990-ig körülbelül 2000 Polyplay épült a VEB Polytechnik jóvoltából. A gyűjtemény részét képező gépek fele működőképes. A szakemberek gyakran életveszélyes körülmények között, a romok közül mentik meg az egyedi készülékeket, amelyek rozsdásak, rosszak, de nincs annál nagyobb öröm a számukra, amikor egy-egy eszközt sikerül megjavítani és beindítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Garga Pitic #3
  Játékautomata, amit az állambiztonsági hivatal támogat? Érdekes.
  Egy évvel korábban Jürgen, a stasi-vamzer látta az Utolsó csillagharcos című színes, német feliratos amerikai filmet és úgy vélte, az NDK-n már csak ez segíthet.
 • zola2000 #2
  Majd küldök fénypostával egy 128gigás mikro sd kártyát.
 • Freddy TNT #1
  "4 Gb virtuális memóriát tartalmazott " Heeeeeeeeeeeeeee ?????
  it could access up to 16 MB of main memory and up to 4 GB of virtual memory. Szóval 4 Gb swap fájl.... gondolom szalagos egységen :D