Berta Sándor

Kína korlátozza a drónok és a szuper­számítógépek exportját

Az intézkedésre a kínai kereskedelmi minisztérium indoklása alapján nemzetbiztonsági okokból kerül sor.

A BBC tudósítása szerint az új exportkorlátozások azokat a robotrepülőgépeket érintik, amelyek egy óránál tovább tudnak a levegőben maradni, rossz időben is üzemképesek és elérik a 1,5 kilométeres repülési magasságot. Az intézkedés a 8 teraflops vagy nagyobb teljesítményű szuperszámítógépekre is vonatkozik. Minden kínai cégnek, amely ilyen termékeket akar exportálni, rendelkeznie kell a jövőben a megfelelő exportlicenccel.

Az új szabályozás nem érinti ugyanakkor azokat a cégeket, például a SZ DJI Technology Co.-t, amelyek hobbirepülősöknek adnak el drónokat - ezt megerősítette Michael Perry, a vállalat egyik szóvivője is. Az exportkorlátozás augusztus közepén lép hatályba és ez első olyan kínai rendelkezés, amely a robotrepülőgépekre és a szuperszámítógépekre vonatkozik.

A kereskedelmi minisztérium nem indokolta meg, hogy az eszközök miért veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Shao Jianhuo, a DJI alelnöke azt mondta, hogy az intézkedéssel megvédhetők a kínai vállalatok kulcstechnológiái. A DJI gyártja egyébként a világon értékesített drónok 70 százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #4
    Jaja, a kínaiak ám nem kicsit ütik az európai és amerikai ip tartományokban lévő, számukra érdekes cégek ip-it! Mivel már régóta csinálják, és eléggé untuk, nálunk többek között az egész kínai ip tartomány blokkolva van a 'csába kb. már egy éve.
  • end3 #3
    Agyalok..., minek is licencelnék. A Win 10 strukturájában, és fiókos hozzáférésével már képes erre, - nem sok mindent kellene hozzátenni..., szvsz., egy kbxxx-es "rányomott" frissítéssel megvan a "cluster". Elzárt terület meg minek, ott a felhő..., :-)
  • SupraMKIII #2
    Skylake: :-) Hát, ez... Ez elmodott mindent :-)))

    Csak úgy csendesen jegyzem meg, hogy a DJI nem gyárt 1.5 órás repülési idővel rendelkező drónt - már csak azért sem, mert az multicopterből nemigen rakható össze a technológia (értsd: akku) jelenlegi állása alapján...

    1.5 órás drónokat repűlőből lehet csinálni, de abban meg amerika nem hinném, hogy pont az Ő segítségükre szorulna rá...
  • Skylake #1
    Akkor ez szór némi homokot, az Obama féle, Nagy Exascale, Tudományos célú, De E Mellett Valójában Titkosításfeltörési Célú Szuperszámítógép nevű projekt terveibe.

    Nem baj! Be creative! Nézzük, mi milyen javaslatot ütünk itt mi össze, a 17.számú sör és kísérőipari kutatóintézet pultjánál! Gondolkodjunk Béláim! Minden USA- beli PC-re legyen az közhivatalokban lévő, vagy pornókedvelő Johnny-nál, vagy cicásgif Mary-nél , fel kell rakni egy titkosított hypevisort, amely a felhasználó által nem látható diszk területen (mondjuk Host Protected Area) fut. A többi részen azt csinál az userke amit eddig, azaz a hivatalban ülők exceleznek, Johnny pornót néz, Mary pedig kiposztolja az aktuális cukiságot,épp úgy mint eddig. Az elzárt hypervisor-t távolról a gépidőket igénybe vevő szervezetek használják az USA-beli userek gépein, párhuzamosan az user által használt oprendszerrel, és az user számára teljesen láthatatlanul, transzparensen. Így meg is van a szükséges számítási kapacitás, amely az USA-beli PC-k egyesített felhasználásából ered, persze ehhez elég komoly terheléselosztás és kiegyenlítés kell, de a módszer körülbelül hasonló a foldning@home-hoz, azzal a különbséggel, hogy itt a "doboz" amiben futnak a szoftverek, nem látható az user számára.

    Hogy tetszett? Ha nagyon tetszett, és az USA valamelyik illetékes hivatala licencelni kívánja az innovációnkat, itt a 17-ben, a pult előtt megtalál minket! Árakról megegyezünk Józsi bá' körtéből készült kerítésszaggatója, meg lilahagymás rockerpizzája mellett! Ha nem lennénk mégsem itt, akkor kérjük, hogy elsőként a környékbeli vízelvezető árkokat, valamint a kerti budit keressék fel! Signal intelligence eszközöket bevetni abszolút felesleges - innovációs tevékenységünk egyedüli helye itt van, reggel 9-től zárásig :-)