• kvp
  #6
  Az orion egyelore nem repul, a spacex dragonja mar igen. Mi van a dragonban? 58 keresekedelmi szamitogep egy sugarzas tolerans rendszerben, mindezt onmagukban sugarzasvedelem nelkuli alkatreszekbol osszerakva, szoftveresen korrigalva a hibakat.

  Ugyanez a betemetett/tengerala pakolt szerverkozpontok eseten is jarhato, tehat kereskedelmi alkatreszekbol osszeraknak valamit ami kibir max. 5 evet, de varhatoan 3 ev utan ugyis cserelik a hardvert. Ha egy egyseg meghibasodik, akkor kikerulik es hagyjak ott rohadni a kovetkezo csereig.

  Egyebkent a google is ezt csinalja, csak felszini adatkozpontokban. Osszeraknak egy rack-nyi gepet es elkezdik hasznalni. Ha egy egyseg kiesik, akkor lekapcsoljak. Ha tul sok lekapcsolt egyseg van a rack-ben, akkor atviszik a feladatokat mashova es ujrahasznositjak az egeszet, fuggetlenul attol, hogy van-e benne meg jo gep vagy sem.

  Persze az ujrahasznositas jelentheti a meglevo meg jo alkatreszekbol uj gepek osszerakasat, a rendszer frissiteset vagy az alkatreszek komplett cserejet is. A microsoft fejlesztesi otlete arrol szol, hogy ha nem kell karbantartani a gepeket, akkor lehetnek akar valami olcson hutheto es konnyen orizheto helyen is, mondjuk a tenger feneken. Csak aramot es netet kell odavinni, amibol az utobbi ugyis ott van az optikai gerinchalozat miatt.

  Nem biztos, hogy anyagilag megeri, de technologiailag szerintem teljesen mukodokepes megoldas.