Berta Sándor

Évi 10 milliárd dolláros áramszámlát okoznak a játék PC-k

Az összes konfiguráció csupán kis részét kitevő készülékek komoly energiafogyasztók.

Egy tanulmány alapján 2012-ben a kifejezetten játékok futtatására beszerzett és használt számítógépek kereken 75 terawattóra áramot fogyasztottak, ami körülbelül 10 milliárd dolláros áramszámlát jelenthetett. Evan Mills, a Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársa közölte, hogy kisebb módosításokkal ennek az energiamennyiségnek akár több mint a 75 százalékát is meg lehetett volna takarítani, anélkül, hogy jelentős mértékű teljesítménycsökkenés következett volna be.

A kutató Taming the energy use of gaming computers című tanulmányában jelentette meg az eredményeit. Azt állította, hogy egy átlagos játék-PC körülbelül annyit fogyaszt, mint három hűtőszekrény. Bár ezek a konfigurációk csupán az összes számítógép 2,5 százalékát teszik ki, de a PC-k által fogyasztott összes árammennyiség 20 százalékát használják el. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos játékkonfiguráció évente 1400 kilowattórát fogyaszt. Ez hatszor nagyobb egy átlagos számítógép és tízszer nagyobb egy játékkonzol fogyasztásánál. A fogyasztás ugyanakkor 2020-ra a kétszeresére nőhet, ha a jövőben az eddigihez hasonlóan fogynak majd a boltokban a játék-PC-k és az energiahatékonyság szempontjából sem történik jelentős előrelépés. Egy kis lépés lenne a videokártyák és a merevlemezek fogyasztásának megjelölése, így a felhasználók már a vásárlásnál odafigyelhetnének arra, hogy alacsony fogyasztású, jó energiahatékonyságú termékeket vegyenek.

A kutató és társai öt olyan játékkonfigurációt építettek, amelyeknél figyeltek az energiahatékonyságra. Így sikerült a fogyasztást 50 százalékkal csökkenteniük, miközben a számítógépek teljesítménye nem romlott. Az egyes alkatrészek további beállításaival az energiahatékonyság 75 százalékos is lehet. Így 2020-ig 120 terawattóra áramot lehetne megtakarítani, ami 18 milliárd dollárnak felel meg és így nem kellene 40 új erőművet megépíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Candi #22
  Na ja, ezek szerint ideje lenne feltalálni a nátriumgőz PC-t, máris megoldódna ez a probléma.
 • Loál János #21
  És itt a gyártó oldalán a bejelentés.
  Nyilván ez laborkörülmények között történt, kereskedelmi forgalomban még drága, stb., csak annyit akartam mondani, hogy nem véletlenül kezdték már el a közvilágítási lámpákat LED-esre cserélni az elmúlt pár évben (pl. Szekszárd, Budapesten pár helyen).
  Amik nem a kínai ótvar kategóriába esnek, azok már egyre jobbak, minden paraméterükben. A legjobb dolog, hogy nem gyertyafény-sárgák, hanem napfény-fehérek, ami a színvisszaadásnak, távolságérzékelésnek nagyon jó. Az újabb, modernebb lámpatestek pedig már igen jól irányítják a fényt, nem szórják szanaszéjjel, azaz el tudsz olvasni egy cetlit a fénye alatt.
 • A1274815 #20
  Találtam róla infót:

  " In 2012, Cree announced a white LED giving 254 lm/W,[51] and 303 lm/W in March 2014 .[52] Practical general lighting needs high-power LEDs, of one watt or more. Typical operating currents for such devices begin at 350 mA.

  Note that these efficiencies are for the LED chip only, held at low temperature in a lab. Lighting works at higher temperature and with drive circuit losses, so efficiencies are much lower. United States Department of Energy (DOE) testing of commercial LED lamps designed to replace incandescent lamps or CFLs showed that average efficacy was still about 46 lm/W in 2009 (tested performance ranged from 17 lm/W to 79 lm/W)"

  Wikipedia
 • A1274815 #19
  "300lm/W-nál jár a Cree a LED-ekkel"

  Erről nincs info.
 • Loál János #18
  300lm/W-nál jár a Cree a LED-ekkel, az alacsony nyomású Na-lámpa max 200lm/W.
 • Chris05 #17
  ...magyarul effektíve leáll a 4 magból akár 3 is...
 • Chris05 #16
  Pontosan így működik egy mai VGA. 100 MHz-re lassul netezés közben és 200W helyett 10-20 W-ot eszik. Egy négy magos CPU is lelassul 800 MHz-re és televeri HLT utasításokkal a végrehajtást, magyarul effektíve leáll és a 80-140W-os TDP-ből lesz 6-30W.
  Utoljára szerkesztette: Chris05, 2015.09.03. 23:56:27
 • Bazsio #15
  De ez direkt, van hogy ennyit fogyasszunk, ha nem kellene a pénz a senkinek abból hogy mi áramot eszünk akkor eddig, mindenkinek napeleme lenne még a WC oldalán is.Nem hiába drága a napelem, és megujúló energiaforrások ára, hogy mi annál többet fogyasszunk, mert olcsó lenne a napelem akkor, akkor az áram szolgáltató elszegényedne, és nem csak az áram szolgáltató hanem a benzin kutak, meg miegymás, egyszerű a politika, csak a népet hibáztatják.
 • Palinko #14
  egyébként nem lehetne ezt úgy megoldani mint az autóknál? ott is sok hasonló példát tudok. pl V12 es motor lekapcsol 6 hengert és így csökken a fogyasztás => 8 magos proci lekapcsol 4-6 magot csökken a fogyasztás. biturbós motoroknál sokszor nem egyforma nagy a 2 turbó, mert más fordulat szám tartományokba más nagyságú turbo az ideális, ezért alacsony fordulatra van kis turbo, nagy fordulaton mág lekapcsol és a nagy turboé a főszerep => video kártyán lenne egy energiatakarékos chip ha netezik az ember és már lekapcsolt a proci is pár magot, a videó kártya is csak a kis chipet használja. ha meg elindít játékot valaki bekapcsolnak az eddig lekapcsolt magok, lekapcsol a gyenge de takarékos chip a videókártyán és elindul a bazi erős és felzúgnak a motorok és mehet a játék :)

  sztem így nem lenne jelentősen drágább a hw, ebben a kategóriában az ár emígy is magas, és megoldható lenne, ha emígy sem lenne ez egy felfújt "probléma"
 • Frank99 #13
  dejó. Lőjük le az összeset, és akkor nem lesz fogyasztás. A kis köcsögök nem fogják előlünk elszí'ni a zoxigént, meg kinek hiányozna (GDP) az a pár db eladott alaplap, vidikártya nem?

  Miért nem olcsóbb már az elektromos autó, miért nem olcsóbb már a napelem? MIÉRT? ...

  cccc...

  még a végén a TEK fogja megmondani hogy ki mennyit gépezhet.... nevetséges.,..