Berta Sándor

Norvégiában lesz Európa legnagyobb számítógép-központja

A hatalmas létesítményt teljes mértékben megújuló energiák segítségével fogják üzemeltetni.

A 120 000 négyzetméter területű Lefdal Mine Datacentert (LMD) az Oslótól 500 kilométerre északnyugatra található Maloy egykori ásványbányájában alakítják ki. Az üzemeltetők célja az, hogy a költséghatékonyság, a biztonság, a rugalmasság és a tartósság szempontjából Európa első számú számítógép-központját hozzák létre. Az IT-infrastruktúra kiépítésekor szabvány számítógép-alkatrészeket használnak fel, amelyek a moduláris RiMatrix S-en alapulnak. Az első egységeket jövőre szerelik fel és helyezik üzembe.


Az új létesítmény energiaellátását 100 százalékig megújuló forrásokból (szél- és vízenergia) valósítják meg, míg a rendszer hűtéséről a közelben lévő fjord vize gondoskodik. Az áramellátás redundáns és egy németországi cloud-centrumhoz képest akár 40 százalékkal is mérsékelhetők a költségek. Az ügyfelek személyre szabott megoldások közül választhatnak és ha plusz teljesítményre van szükségük, akkor a további kapacitások gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre állnak.

"2020-ig csak Európában 60 új nagy számítógép-központra lesz igény és ezzel párhuzamosan a befektetések évente 10-12 százalékkal fognak növekedni" - jelentette ki Egil Skibenes, az LMD igazgatóságának elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!