Gyurkity Péter

Megállapodott a klíma­kérdésekben az USA és Kína 

A két ország csökkenteni fogja kibocsátását, ám drámai fordulatra nem számíthatunk.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC, Asia-Pacific Economic Cooperation) napokban megrendezett legújabb találkozóján az egyik fontos téma a klímaváltozás kérdése volt, ahol sokan a két legnagyobb kibocsátótól vártak újabb megállapodást, valamilyen előrelépést, hogy bizakodva nézzenek az elkövetkező évtizedek felé. Erre sor is került, ám a konkrét ígéretek nem túl sok jót tartogattak a reménykedők számára.

Egyes portálok drámainak, mások pedig - így például a BBC is – fontosnak nevezték a megállapodást, mivel az többek között rögzíti, hogy az Egyesült Államok 2025-ig a jelenleginél kétszer gyorsabb ütemben csökkenti az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását, ez pedig egy évtized múlva a 2005-ös szinthez képest 26 százalékos csökkenést eredményezne. A kínai elnök a maga részéről ezt azzal fejelte meg, hogy országa 2030 után nem sokkal érné el a kibocsátás tetőpontját, vagyis még másfél évtizedig emelkedő trenddel kell megbirkóznunk, de 2030-ra az általuk előállított elektromos áram 20 százaléka származna alternatív energiaforrásokból.


A 2030-as, egyébként sem túl konkrét határidő sokak szerint túlságosan kitolódik, Kínának ugyanis már a húszas évek közepére el kellene érnie a tetőpontot ahhoz, hogy a Föld átlaghőmérséklete legfeljebb 2 Celsius-fokkal növekedjen az iparosodást megelőző korszakhoz képest. A mostani megállapodás nem eredményezi a remélt ütem elérését és annak tartását, ez pedig számos területen visszaüthet, bár nem feledkezhetünk meg arról, hogy a 2 Celsius-fokos kívánt emelkedési limit is pusztán egy korábbi egyezmény értelmében született még 2009-ben, amikor Koppenhágában a vezető hatalmak ennek elérése érdekében kötöttek egyezséget.

A harmincas évekre mindenesetre mind az Egyesült Államok, mind pedig Európa számára kötelező lenne a fosszilis energia teljes mértékű száműzése, ami egyelőre nem látszik megvalósíthatónak, pláne úgy, hogy a két legnagyobb kibocsátó (akik a teljes mennyiség egyharmadát állítják elő) a reméltnél lassabb ütemben halad előre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #14
  Meg a hülyékkel, akik Darwin díjasok lesznek.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2014.11.20. 23:27:49
 • Vol Jin #13
  Az emberiség történelme a világvégevárók siralmaival van tele.
 • Vol Jin #12
  Az feltűnt valakinek, hogy ezek a főmuftik enterprise űrhajósnak vannak beöltözve? Mármint nem pont annak, de simán elmennének egy új produkció statisztáinak.
 • ostoros #11
  Számodra az az ideális világ, ahol hosszú távra terveznek, és az emberiség fejlődése biztosított, vagy ahol leszarják mindezt, és a tömegek pillanatnyi jóltartásáért feláldozzuk a jövőnket, hogy aztán a végén egymást pusztítsuk el az erőforrásokért, és nyomorultul dögöljünk meg, mint az állatok?
 • xpek55 #10
  Számomra ez a klíma kérdés túlságosan szürke. Pontosabban egy hatalmas szürke massza.

  Nem igaz, hogy nem lehet pontosan úgy kiegyezni mindenkinek, hogy a win-win módi álljon be.

  Itt tényleg nincsen összeesküvés. Helyette csak "összeesküdés"... Összeesküdtek, hogy hazudnak nekünk, még akkor is, ha már kiderült róluk, hogy hazug alakok...
 • Vol Jin #9
  Számodra az az ideális világ, ahol a kukában kell turkálnod az élelemért, vagy az, ahol pörög a gazdaság és van munkád?
 • Cat #8
  Majdnem 15 éves anyag, elavult. A 2006-os válság után hatalmasat csökkent az ország energiaigénye, és az utóbbi években rengeteg keresztirányú (észak-déli) vezeték épült ki.
 • NEXUS6 #7
  Nekem is meg kéne már csinàltatnom a klímát a kocsiban.
  XD
 • subertus #6
  Na de jó kis link, örülök neked
 • halgatyó #5
  A keresőkkel óvatosan kell bánni, mert a téma annyira átpolitizálódott az utóbbi 10 évben, hogy egymással köszönő viszonyban sem levő adatok röpködnek.
  Itt van egy szerintem megbízható: tanulmány