Gyurkity Péter

2014 lehet az eddigi legforróbb év

A hőmérséklet mind a szárazföldön, mind pedig az óceánok felszínén emelkedik, így rekordot dönthetünk.

Alig ért véget az észak-amerikai régióban tapasztalt igencsak kemény tél, a Climate Central oldalán megjelent bejegyzésben most már arról olvashatunk, hogy az idei lehet az eddigi legforróbb év, ami a jó ideje megfigyelhető, folyamatos trend eredményeként állíthat fel új rekordokat. Az átlagos hőmérséklet szinte minden régióban emelkedik, ez még az utóbbi évtizedek aggasztó adataihoz képest is magasabb lesz, már amennyiben a nyári hónapokban folytatódik az eddigi sorozat.

A nemrég magunk mögött hagyott május sorozatban a 351-ik hónap volt az emelkedő trendben, ezzel immár 29 év óta megszakítatlanul az átlagosnál magasabb hőmérsékleti adatokat jegyeznek fel. A 20. századi átlagnál egészen pontosan 0,74 Celsius-fokkal volt magasabb a mostani szint, ám míg ez a szárazföldön az eddig feljegyzett négy legmelegebb időszak közé sorolható, az óceánok esetében megdőlt a rekord, igaz, holtversenyben három másik, szintén az utóbbi két évtizedben elért eredménnyel. Alaszkában az 1918-ban megindult megfigyelés óta a legmelegebb májust jegyezhették fel, ez csaknem 2 Celsius-fokkal volt az 1971-2000 közötti időszak átlaga felett.


A világon mért hőmérsékletek eltérései az 1981-2010 közötti időszak átlagától 2014 májusában; a normálisnál melegebbek piros, a hidegebbek kékkel vannak jelölve

A tudósok számára még mindig gondot jelent az ember által okozott és a természetes folyamatok által bekövetkező eltérés közötti különbségtétel. A ciklikus El Nino-jelenséget monitorozó National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint a Csendes-óceán egyenlítői régiójából eredő szokatlanul meleg áramlat idén az északi félteke téli hónapjaiban érheti el tetőpontját, így ennek egyes hatásai a következő évre tolódhatnak át, aminek következtében inkább a 2015-ös lesz majd a legmelegebb, legalábbis a hőmérsékleti adatok feljegyzésének 1880-as indulása óta.

Legalább ilyen nagy szerep jut a megfigyelésben az Északi-sark jégtakarójának olvadási sebessége, illetve a jéggel fedett területek kiterjedése. Májusban ez az 1981 és 2010 között mért átlagnál 610 ezer négyzetkilométerrel volt kevesebb, vagyis a folyamat itt sem áll meg. Érdekes módon azonban az Antarktisz régiójában nőtt ezen terület, ez ott 12 millió négyzetkilométerrel volt átlag feletti - a kutatók még keresik a választ erre a fontos eltérésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Shiny Copperpot #113
  Jahm, én is ezt mondtam húsz évesen. Aztán benőtt a fejem lágya. Majd a tied is benő, vagy beverik valami kevésbé türelmes vitapartnerek. Bár tippem szerint te is a nyálasszájú metroszexuális kategóriába tartozol, aki a való életben kis nyuszi, aztán amikor lehet, internetes fórumokban beszólogat, szétveri a társalgást és a saját hozzászólásaira veri. Ismerem a fajtádat.
 • Shiny Copperpot #112
  Csak mással szemben. Saját magára a gerendás változatot alkalmazza.
 • Shiny Copperpot #111
  Érdekes, - a néha megosztó - kommentjein kívül Molnibalagetól csak érdekes, ugyanakkor hosszú, részletes és mélyen szakmai cikkeket olvastam. Van amiben nem értünk egyet, de azt nem lehet elvitatni, hogy van háttere a csávónak, és letett már egy-két dolgot az asztalra. T2k néven jegyzett cikket (bármilyen kis fisi-fosit) - az ide-oda hányáson kívül - még nem láttam. Szerinted ez hogy lehet?
 • T2k #110
  No ez aztán pontosan a valóság ellentéte! Ő csak és kizárólag olyanba szokott belepofázni amihez a lehető leghalványabb fingja sincs. Akárhányszor olvastam azt a szemetet amit írt, csak olyan egetverő baromságok voltak hogy jóérzésű ember azonnal kiugrana az ablakon tőlük.
  Tipikus idióta a hozzáállása, ha 1000x megcáfolják akkor visszajön 1001-edszer is ugyanazzal az ökörségével.
 • sempronius18 #109
  Öregnek lenni lenni nem érdem hanem állapot.

  Szöveget értelmezni meg te nem tudsz.

  De kérdeztem tőled szerinted is Kazant érinti Monszun?
 • Molnibalage #108
  A nicked alapján olyan 20 éves lehetsz. Örgegem te emlegeted az ovit, amikor a látszik, hogy a tojáshéj még ott a seggeden...
 • Molnibalage #107
  Ezek szerint még szöveget értelmezni sem tudsz bazdmeg...
 • sempronius18 #106
  Melyik Északi irényú monszun kérlek mert olyan nincs max északkeleti....?
 • gforce9 #105
  Nem óvoda. Felnőtt ember, ha összeakad valakivel, akiben halvány szikrája sincs annak, hogy a másik mondanivalóját egyátalán meghallgassa, hanem kapásból hülyéz, akkor azt ott szokták hagyni. Meguntam, hogy bármit írok, szerinted hülye vagyok, holott a tények engem igazolnak. Még az általad linkelt vikioldalon is északi irányú a monszun :)

  Biztosan nem lesz álmatlan éjszakám amiatt, mert te óvodásnak tartasz :) és tartom magam annyira normális embernek, hogy ne kezdjek el ezen anyázni. Jó éjt.
 • sempronius18 #104
  Óvoda...