SG.hu

Életnagyságú 3D videóadást sugároz a hologram doboz

A magát a világ „első holografikus kommunikációs platformjaként” aposztrofáló amerikai startup, a Proto életnagyságú, „3D-s” videót sugároz egyetemekre, szállodákba és orvosi központokba. A cég kifejlesztett egy olyan dobozt, amely képes egy személyről készült videót megjeleníteni, és néhány ügyes grafikai trükkel a háromdimenzió illúzióját kelti.

A készülék több, mint 200 kilót nyom és két méternél is magasabb. Képes egy előre felvett videót és az élő közvetítést visszaadni, és forrásként bármilyen 4K-s kamera, akár egy iPhone is használható. Bár a képek technikailag nem hologramok, a test mögötti árnyékok és a lábak alatti tükröződések hozzáadásával a doboz hatékonyan elhiteti az agyunkkal, hogy valaki ott van benne. "Épp most sugároztuk át William Shatnert Los Angelesből a floridai Orlandóba, hogy ott legyen egy olyan konferencián, ahol fizikailag nem tudott volna ott lenni” - mondta David Nussbaum, a vállalat alapítója és vezérigazgatója, és ezzel példát adott a technológia felhasználására. Nussbaum a rádiózás világából jött, 2018-ban indította el a Protót. Elmondása szerint a cégnek 45 alkalmazottja van, és eddig közel 1000 darab masinát értékesítettek.

A cégnek két teljes méretű modellje van, a Proto Epic és a nemrég bevezetett, olcsóbb Proto Luma, áruk 29 000 dollártól indul és 65 000 dollárig terjed. Van még egy asztali változat, a Proto M, amely 75 cm magas és alig 15 kilót nyom. Ezt 5900 dollárért árulják, de a vállalat havi 2500 dollárért lízingelt teljes méretű modellt kínál. Egy hívás létrehozásához csak egy Proto szükséges, de a Proto-Proto közötti kommunikáció jelenleg nem támogatott; bár két Proto felhasználó is tud csevegni, mindkettőjüknek szüksége van egy második kamerára, például egy okostelefonra.


Nussbaum a Protót „üzleti vállalkozások összekötőjeként” jellemzi, ügyfelei között szerepel az Amazon, a Verizon, a Siemens, az Accenture, a Walmart, az NFL és a nagy amerikai televíziós hálózatok. De hozzáteszi, hogy olyan jövőt lát, amikor a legkisebb eszközének egy változata „1000 dollár alatti áron ott lesz a nappalikban”. Elmondása szerint a Proto azzal, hogy egy 2D-s képet életnagyságú 3D-s térbe helyez, sokkal meggyőzőbb élményt nyújt, mint egy hagyományos videohívás. „Úgy látsz engem, mintha valóban ott lennék. Ez azt jelenti, hogy a beszélgetésünk sokkal hitelesebb. Sokkal magával ragadóbb” - mondta.

A Proto dobozokat a New York-i JFK repülőtéren és a kaliforniai Beverly Hillsben található Beverly Wilshire hotelben is telepítették, concierge-szolgáltatást nyújtanak a lakosztályokban és penthouse szobákban. A holland Holoconnects cég által bevezetett hasonló technológiát skandináviai szállodákban alkalmazzák és a BMW is használta reklámozásra. A Google együttműködik a HP-vel a Project Starline kereskedelmi forgalomba hozatalában, amely a videokonferencia-beszélgetések mélységének és realizmusának növelését ígéri, a Cisco pedig a „hologramok” Webexbe való bevitelén dolgozik.

A Proto a közelmúltban kezdett együttműködni egyetemekkel - többek között a Central Florida, az MIT, a Vanderbilt, a Stanford és az angliai Loughborough Egyetemmel -, és vendégelőadókat mutat be a világ minden tájáról. A Loughborough Egyetem digitális tanszékének professzora, Gary Burnett is lelkes felhasználója a Proto dobozoknak. "A kezdeti mini-előadás tesztjeink során egyértelmű volt, hogy a hallgatók a hologram-előadóval való együttlét erős érzését érezték - azt hitték, hogy „a teremben van”, érző és hiteles előadóként viselkedik. A legtöbb hallgató végig figyelt, és bár ez nem volt az oktatásuk formális része, nyilvánvaló volt, hogy nagyon figyelnek, amit az előadások végén egy meglepetésszerű kvíz is mért. Nem meglepő, hogy ilyen újszerű technológia mellett alkalmi figyelemelterelés is előfordult: a diákok a saját telefonjukat használták, hogy filmre vegyék az élményt.”


Az év elején a Proto partnerséget kezdett a Tennessee állambeli Memphis egyik külvárosában található West Cancer Centerrel, amely lehetővé teszi, hogy az ottani orvosok meg tudjanak jelenni a távoli területeken lévő klinikákon. "Az onkológiai és palliatív ellátásban részesülő betegek esetében a nonverbális kommunikáció kritikusan fontos, mivel gyakran összetett információkat közvetítünk, és néha nehéz vagy kihívást jelentő híreket adunk át” - mondta W. Clay Jackson, a klinika orvosa, a Tennessee Egyetem Orvosi Főiskolájának családorvosi és pszichiátriai professzora. "A Proto hologrammal a betegek élménye sokkal jobb, mint a hagyományos, képernyőalapú távgyógyászati formátumok esetében. Az életnagyságú, háromdimenziós kép valóban beleélhetővé teszi a páciens számára a vizitet, és lehetővé teszi, hogy olyan hatékonyan adjon és fogadjon kommunikációt, mintha kinyújtanám a kezemet és megérinteném.”

Dr. Jackson egyik páciense, Crystal Freeman szerint a technológia sokkal életképesebb megoldás a vidéki betegek számára, mint a hagyományos virtuális látogatások. „Voltak már távgyógyászati konzultációim, amelyek rendben voltak, de a szolgáltatás néha hiányos, és nem igazán éreztem úgy, mintha egy valódi orvosi viziten lennék” - mondta.


Nussbaum azt mondja, hogy otthon arra használja a technológiát, hogy összekapcsolja a Los Angelesben élő gyermekeit a New Jerseyben élő szüleivel. Erre szerinte a videohívás még nem elég jó. "Persze, kommunikálhatsz, de nem tudsz kapcsolatot teremteni” - mondta. „Ezért arra gondoltam, mi lenne, ha be tudnám sugározni őket egymás házába? Most már ezt csináljuk. Szóval egy kicsit bepillantást nyerhetek a jövőbe azzal, hogy 3000 mérföld távolságból látom a szüleim és a gyerekeim kapcsolatát. Számomra ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit elérünk.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!