Berta Sándor

Az Amazon adózását vizsgálja az EU

A társaság adózásával kapcsolatban az Európai Bizottság Luxemburgtól kért be iratokat.

A testület június közepén indított eljárást a Starbucks, a Fiat Finance, a Trade és az Apple ellen. A bizottság azt tanulmányozza majd, hogy az írországi, a holland és a luxemburgi adóhivatalok döntései mennyire járultak hozzá a társaságok kedvező adózási gyakorlatához, illetve mekkora kedvezményt biztosítottak a számukra. A The Financial Times most arról számolt be, hogy a testület górcső alá veszi az Amazon adózási gyakorlatát is.

Az Európai Unió egyik szóvivője kijelentette: megvizsgálják, hogy az Amazon milyen megállapodást kötött Luxemburggal. A Bloomberg szerint az Európai Bizottság a Microsoft és a McDonald's vezetőivel kötött egyezségekről is megkérdezte a nagyhercegség versenyhivatalának képviselőit. Ez az első lépés, ami megelőz egy teljes körű vizsgálatot.

2013-ban az Amazon európai bevétele 13,6 milliárd dollárt tett ki. A konszern szellemi tulajdon használata miatt 2,1 milliárd dollárt utalt át egy 2004-ben alapított helyi leányvállalatának, aminek neve Amazon Europe Holding Technologies. (Luxemburgban a szellemi tulajdonjogokkal bevételt szerző vállalkozásokra csupán hat százalékos nyereségadó vonatkozik.) Amennyiben az Európai Bizottság bizonyítékokat talál arra vonatkozóan, hogy illegális állami segítségnyújtás történt, akkor arra kötelezheti az érintett cégeket, hogy megfizessék a korábban megtakarított összegeket. Az Amazon a luxemburgi leányvállalatai segítségével több mint kétmilliárd dolláros európai és amerikai adófizetést takarított meg, mindezt legális adózási kiskapuk igénybevételével érte el a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    "A kérdés csak az, hogy miért vannak ilyen kiskapuk és miért hunytak szemet eddig efölött?"

    A politikusok bizonyos mértékig tehetetlenek. Minden esetnél, amit olvastam Luxemburg és Írország neve merült fel, mint extrém alacsony adóterhelésű ország. Mivel mindkettő EU-tagország, a profitok mozgását a közösségen belül az egyes tagországokban lévő cégek között szinte lehetetlen korlátozni. Próbálkoznak a transzferárak ellenőrzésével, de annyi módszer van, hogy szerintem ez veszett fejsze nyele. A Magyar Telekom pl. rendszeresen vesz fel kölcsönt a Deutsche Telekomtól, aminek kamata ugye annyi amennyit a két cég egymás között megállapít: simán kiszívják a pénzt innen. Egy másik cég jogokért fizet az ír leánynak licencdíjat (aminek költsége szintén hasraütésszerű).

    Bármilyen szolgáltatás alkalmas arra, hogy ott jelenjen meg a profit a céghálón belül, amelyik cégnél akarják. És általában Luxemburgban és Írországban akarják. És külföldről senki nem mondhatja meg, hogy mekkora legyen egy adókulcs egy másik országban.
  • Tetsuo #2
    Igazad van, de persze a kérdésed költői, hiszen tudható, hogy egy nagy rohadt maffia az egész!
  • slickboy #1
    Egyre inkább nyílt titok, hovatovább közhely, hogy sok multicég, főleg IT-óriások kreatívan kihasználják az adózási kiskapukat. Egyszerűen nonszensz, hogy mekkora profitokat realizálnak (csak gondoljunk arra, hogy az Apple mekkora készpénzállományon ül, gyakorlatilag tokkal-vonóval megvásárolhatna egy kisebb országot). Ezt kreatív adózás nélkül nem lehet összehozni, legalábbis én nem hiszem. Nem tartom magam multi-, profit- vagy versenyellenesnek, de lássuk be, hogy itt azért van némi kiegyenlítetlen versenyhelyzet és megkérdőjelezhető adózási gyakorlat. A kérdés csak az, hogy miért vannak ilyen kiskapuk és miért hunytak szemet eddig efölött?