Berta Sándor

Jeff Bezos a világ legrosszabb főnöke?

Az Amazon első embere közel sem olyan jó vezető, mint azt sokan hinnék.

Bezost választották a világ legrosszabb főnökének a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) harmadik világkongresszusán. A szervezet 180 millió dolgozót képvisel, a berlini konferencián 161 országból 1500 delegált vesz részt. Sharan Burrow, az ITUC főtitkára kijelentette: ugyan sok vezérigazgatóval szemben merültek fel kifogások, de közülük kilenc különösen kitűnt. Bezos megtestesíti azoknak a munkaadóknak az embertelenségét, akik az amerikai cégmodellre építenek. A szakszervezetek ezért azt az üzenetet küldik a nagy multinacionális vállalatoknak, hogy ennek az állapotnak véget kell vetni és a munkavállalókkal a jövőben nem lehet embertelenül bánni.

A vállalatok hatalma már nem ellenőrizhető, a kormányok pedig behódolnak ennek a hatalomnak, ha tőkekivonással fenyegetik őket. A szakszervezetek ezért úgy döntöttek, hogy meghatározzák, mik jellemeznek egy rossz vezetőt: a demokrácia és a munkavállalói jogok aláásása, a rabszolgaság és az arab világban elterjedt úgynevezett Kafala-rendszer támogatása. Az Amazon gyakran úgy kezeli a dolgozóit, mintha robotok lennének. A társaság nem titkolja, hogy néhány éven belül valóban robotokkal váltaná ki az alkalmazottait. Egy olyan cégről van szó, amely világszerte jelen van és tőkeerős, ugyanakkor figyelmen kívül hagyja az emberi méltóságot és és az emberi jogokat.


Egy megrendeléseket összeállító biorobot az Amazon egyik raktárában

A legrosszabb cégvezetőkkel szemben egyaránt felmerül a munkavállalói jogok megsértése és a közvélemény befolyásolása. A rossz munkahelyi körülmények különösen jellemzőek az Amazonra: a vállalat logisztikai központjaiban dolgozók naponta 24 kilométert tesznek meg, az alkalmazottakat gyakran mentőautóval kell elszállítani. Sharan Burrow hozzátette: az Amazon logisztikai központjaiban foglalkoztatottaknak digitális eszközt kell a karjukon viselniük, így minden lépésük ellenőrizhető. Nincs konkrét megállapodás arról, hogy mennyi szünetet tarthatnak, milyen a munkatempó és rendkívüli módon elterjedt a zaklatás. A dolgozóknak állandóan szemrehányásokat tesznek, már akkor is, ha egymás között beszélnek vagy egy kicsit pihennek.

Bezos mellett további jelölt volt C. Douglas McMillon, a Wal-Mart Stores vezérigazgatója és Lee Kun-Hee, a Samsung Group vezérigazgatója. Bezostól az Amazon korábbi munkavállalói koránt sem voltak elragadtatva és azt nyilatkozták: szerintük hasonlóan erős személyiség, mint Steve Jobs volt. Az Amazonnál rendkívül nagy a nyomás, szinte mindennél fontosabb a teljesítmény és a siker.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #1
    hát ja, mégis ugyan ki gondolta volna esetleg pont ezt. pláne a több diplomás raktári melósokkal bánik az élet zordul.