Berta Sándor

Az EU vizsgálja az Apple adózási gyakorlatát

Az Európai Bizottság eljárást indított a kaliforniai konszern és további három cég ellen.

A kiadott közlemény alapján a Starbucks, a Fiat Finance, a Trade és az Apple ellen indult vizsgálat. A testület azt tanulmányozza majd, hogy az írországi, a holland és a luxemburgi adóhivatalok döntései mennyire járultak hozzá a társaságok kedvező adózási gyakorlatához, illetve mekkora kedvezményt biztosítottak a számukra. Az eljárás elindításáról az RTE ír adó és a The Financial Times is beszámolt.

Az Apple mindössze 2 százalékos kulccsal adózott, az elmúlt 3 évben összesen 74 milliárd dollár nyereséget ért el külföldön. A rendkívül kedvező adózás úgy volt lehetséges, hogy bizonyos írországi leányvállalatai sem a szigetországban, sem az Amerikai Egyesült Államokban nem kötelesek adózni. Ugyan Írországban vannak bejegyezve, de az igazgatótanácsuk az USA-ban működik. Hasonló kiskapuk vannak Hollandiában és Luxemburgban is.

A The Financial Times szerint az EU most azt is vizsgálja, hogy az adókedvezmények nem minősülnek-e tiltott támogatásnak. Amennyiben lesznek arra utaló nyomok, hogy egyes tagországok illegális módon támogatták az Apple-t és más cégeket, akkor az elmúlt évek kieső adóösszegeit az érintett vállalkozásoknak be kell fizetniük az államkasszákba. A hivatalos vizsgálat ugyanakkor sokáig elhúzódhat és az ügy akár az Európai Bíróság elé is kerülhet.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke hangsúlyozta: a jelenlegi gazdaságilag feszült helyzetben különösen fontos, hogy a nagy multinacionális cégek is befizessék az adójukat. Az európai uniós előírások szerint a nemzeti hivatalok nem hozhatnak olyan intézkedéseket, amelyek oda vezetnek, hogy bizonyos társaságok kevesebb adót fizessenek annál, mint amennyit az előírások alapján fizetniük kellene. Algirdas Semeta adóügyekért felelős európai biztos hozzátette, hogy a tisztességes adóversenyre szükség van a belső piacok integritása és a vállalatok egyenlő piaci feltételei miatt. A gazdasági és a szociális modell is ettől függ, eppen ezért mindent meg kell tenniük, ami a hatalmukban áll, azért, hogy megvédjék a tisztességes adóversenyt.

2012 novemberében vált ismertté, hogy alig fizet adót a külföldi bevételei után az Apple. A vállalat az USA-n kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. Tavaly októberre kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálata szerint a társaság nem sértette meg a jelenleg hatályos amerikai adózási jogszabályokat. Márciusban kiszivárgott, hogy a kaliforniai társaság az elmúlt tíz évben összesen 8,9 milliárd ausztrál dollár adózatlan nyereséget mentett ki Ausztráliából Írországba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!