Berta Sándor

A kiadók zsaro­lá­sával csökkenti az e-könyvek árát az Amazon

A kereskedőóriás állítólag késlelteti az e-könyvek elérését, azért, hogy kedvezőbb feltételeket harcoljon ki magának.

Sajtóértesülések szerint a társaság az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban két nagy kiadói csoport esetében is késlelteti az e-könyvek belistázását. A Frankfurter Allgemeinen Zeitung cikke szerint a vállalat Európában nehéz helyzetbe hozta a Bonnier svéd kiadócsoportot és azt követelte tőle, hogy az eddigi 30 helyett 40-50 százalékos kedvezménnyel tegye elérhetővé az elektronikus köteteit. Május elején így a Bonnier számos műve csak komoly késedelemmel volt elérhető az Amazon rendszerében.

Hogy miért csinálják ezt? Ugyanúgy, ahogy a szupermarket-láncoknak un. "polcpénzt" fizetnek a gyártók, hogy bekerüljön a termékük, és további összegeket például a szemmagasságba helyezésért, ugyanígy az Amazon is "támogatást" követel meg beszállítóitól, a könyvkiadóktól. Az Amazon valószínűleg jogot szeretne például a könyvek akciós árusítására, és míg ő a nagyobb bevétel érdekében a minél alacsonyabb könyvárakban érdekelt, a kiadók ez ellen érthetően tiltakoznak. A viták során az Amazon nyíltan használja piaci erejét, 2010-ben például egyik beszállítójuknál, a Macmillan kiadó könyveinél eltűnt a vásárlás gomb egy hétvégére, mert az újra akarta tárgyalni az árazási sémát.

A mostani nyomásgyakorlás miatt komoly kritikával illette a kereskedelmi platformot a Német Könyvkereskedelmi Egyesület. A szervezet többek között hatalommal való visszaéléssel vádolja a konszernt, ami álláspontja alapján nem megfelelő magatartást tanúsít. Alexander Skipis, az egyesület ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy az amerikai társaság "a kiadók zsarolásával" tesz szert globális piacvezető pozícióra. Szerinte a kartelljogot a digitális piacra is ki kell terjeszteni, mely lépés már régóta esedékes lenne. Skipis szerint ez az eljárás egyszerű zsarolás, ami az ügyfelek, illetve a szerzők semmibe vétele mellett valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • yamato41 #15
  Lehet, de nem akarom. Az e-book nekem a pdf. Próbáltam mindet, de egyik sem közelítette meg a pdf praktikusságát, kezelhetőségét, rugalmasságát, szavatosságát és megbízhatóságát. Az e-book megvásárlása az összes formátumot kell(ene), hogy jelentse.
 • Tetsuo #14
  Szerintem a "Kindle edition"-t használhatod más olvasón is.
 • yamato41 #13
  Cat kolléga 2500/350 Ft-os dolgára válaszoltam.
  Mellesleg az Amazonnál egy konkrét példa. Használtan vennék egy könyvet. Ára: 4 $. Szállítás: 17 $.
  Ismét Amazon. Hardcover: 36$, Kindle: 8,5 $. B*ssza meg a Kindle Editiont! Nekem kétrétegű pdf kell. Platform- és eszközfüggetlenség..A belterjes ló*szt meg rakja a gatyájába.
 • Tetsuo #12
  A cikk az Amazonról és a svéd óriáskiadóról szól. Szerintem ott kicsit más a helyzet, mint a te kétezer példányszámos magánfinanszírozású kiadványodnál. Vagy te ezt nem így gondolod?
 • yamato41 #11
  Kíváncsi lennék, hogy hány könyv jelenik meg ma 2000 példány felett. Szerintem jelentős többség bőven ez alatt marad.
 • Tetsuo #10
  Azt azért tegyük hozzá, hogy a kis példányszám teljesen más árstruktúrával rendelkezik, mint a nagy.
 • yamato41 #9
  350 Ft-os nyomdaköltség 120 oldalas, WC papírra nyomtatott, puha borítójú, ragasztott kötésű, B5-nek kb. 2/3-a nagyságú, legalább 2000 példányban kiadott, fóliázatlan, szutyok, rossz minőségű kötet fajlagos nyomdaköltsége.
  B5 méretű, 250 oldalas, 1/1 belívű, 80 g-os matt műnyomóra nyomott, ragasztott kötésű, 4/4 150 g-os puha borítós kötet 500 példányos nyomtatása kb. 500e + ÁFA. És ez az ország egyik legolcsóbb nyomdája. Fajlagosan ez 1000 Ft kötetenként. 1000 példányos sorozatnál 900-950, 2000 példánynál legfeljebb 800.
 • Cat #8
  "Mindenképpen a kiadók a hunyók az egész mögött, ugyanis kilobbizták, hogy az ekönyv ne számítson ugyanolyan műnek mint a könyv"
  Ilyen hülyeséget hogy lehet írni? Pont, hogy a kiadóknak lenne a legjobb, ha az állam minél kevesebbet vonna el.

  Itt egy jó összefoglaló: http://ekonyvolvaso.blog.hu/2013/05/13/a_belso_ember_280

  "2500 Ft-os könyvből 350 Ft a nyomda? Bocs, de ezen hatalmasat röhögtem."
  Haverom adott ki néhány éve könyvet, onnan vettem az adatot. Lehet azóta változott, de most rákeresve más oldalakon is azt írják, hogy egy könyv árának 15-20 százaléka a nyomtatási költség. Kiemelném, hogy te nem fekete-fehér regényről beszélsz, hanem egy színes kiadványról.
 • yamato41 #7
  Cat!
  Jártál már könyvkiadás közelében? 2500 Ft-os könyvből 350 Ft a nyomda? Bocs, de ezen hatalmasat röhögtem. Nevetséges.
  Írtam is, adtam is könyveket, bedolgozó is voltam. Terjesztett forgalomban van egy könyv, aminek az ára 4e (most akciósan 3800) Ft. 116 oldal, puha kötés, színes oldalak. A könyvet hárman követtük el szerzőként. Olyan nevetségesen kicsi honoráriumot fizettek, hogy elképesztő. A kötet költségeiből a felénél többet elvitt a nyomda és a terjesztés.
  A papírkönyv kiadásánál azt is bele kell számítani, hogy a terjesztésben legalább 20% remittenda marad benne, ami e-könyvnél nincsen. Egyébként a papírkönyv megvásárlásával ingyenes e-könyv nem hülyeség, mert ami papíron megjelenik, abból e-könyv két kattintással generálható bármilyen szoftverrel készült, ergo többletköltsége alig van (webszerver).
 • Darth Sith #6
  Mindenképpen a kiadók a hunyók az egész mögött, ugyanis kilobbizták, hogy az ekönyv ne számítson ugyanolyan műnek mint a könyv, így a nagyobb áfa kulcs vonatkozzon rá, ne az 5%-os. Ezt kéne átalakítani, továbbá még levonni a könyv árából a nyomtatási, logisztikai költségeket, és akkor már egy reálisabb összeget kapnánk.
  Továbbá szerintem egy olyan megoldás lenne az optimális, hogy ha valaki rendelkezik egy mű papír könyv változatával, akkor valami kedvezményes, pl 20%-os áron juthasson hozzá a digitális változathoz, ha már egyszer megvette.

  Valamint lehet azon filózni, hogy az ekönyv hasonló szellemi termék mint egy fizikai, de az emberek nagyrésze mivel nem tudja megfogni a biteket, ezért nem érzi azt, hogy ugyanannyi pénzt ki kéne érte adnia, bármennyire is lenne egy morálisan, filozófiailag jogos. Ha igazán piacot akarnának szerezni, akkor a papír könyvhöz képest a digitális verziót mondjuk fél áron kéne adni, csökkentett áfával, és máris megindulna a kereslet. De amíg pl. google playstore-ban van, hogy drágább egy ebook mint a papír verzió a boltban, addig ez halott ügy.

  Pláne, hogy az ebook-nál a kiadó költsége gyakorlatilag teljesen nulla. A papír verizióhoz elkészül a digitális változat, borítóval, mindennel amit a nyomdába küldenek. Ugyanezt berakják vmilyen ebook formátumba, feltöltik és kész. Nulla költség. Persze értem én, hogy ugyanúgy a szellemi értékét kell megfizetni, ezért is támogatom azt a többiekkel ellentétben, hogy ha nem is fillérekért, de a papír verzióhoz képest egy csökkentett áron hozzá lehessen jutni. Ami viszont szerintem inkább fontos, hogy ha már rendelkezünk a papír verzióval akkor valami minimális kompenzációs összegért cserébe legyen letölthető.