Berta Sándor

Sokba kerülhet az IBM-nek a PRISM-projekt

Egy amerikai nyugdíjpénztár beperelte az IT-konszernt, mert az eltitkolta a PRISM megfigyelési programhoz fűződő kapcsolatait és ezzel a lépésével komoly kockázatokat vállalt.

A Louisiana Sheriffs’ Pension & Relief Fund álláspontja alapján az IBM viselkedésének köszönhető az, hogy a társaság piaci értéke több mint 12 milliárd dollárral csökkent. A vádirat szerint az IBM az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusánál lobbizott egy olyan törvény megalkotásáért, amely lehetővé tette, hogy kínai és más ügyfelek adatait az USA Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) számára elérhetővé tehesse. Ezzel a lépéssel az indoklás szerint a saját szellemi tulajdonát akarta megvédeni, azonban Kínában érthetően nem fogadták túl jól ezt a dolgot és az ügy negatívan hatott a vállalat kínai hardvereladásaira.

A kínai cégek attól tartottak, hogy az IBM az NSA megbízásából kémkedik ellenük, a pekingi kormány ezért szakította meg az üzleti kapcsolatokat az IBM-mel. Ennek hatása már megmutatkozott az októberi üzleti eredményekben is, amikor Kínában 22 százalékkal csökkentek az eladások, míg a hardvereladásoknál ez az arány 40 százalék volt. A manhattani szövetségi kerületi bírósághoz benyújtott beadvány Virginia Rometty vezérigazgató és Mark Loughridge pénzügyi vezető ellen irányul. A louisianai nyugdíjpénztár azt követeli, hogy gyűjtővádat indíthassanak, a kezdeményezéshez pedig mindenki csatlakozhasson, aki június 25. és október 16. között IBM-részvényekkel rendelkezett. Emellett kártérítést is követelnek. Doug Shelton, az IBM szóvivője a vádakat "nevetségesnek" és "felelőtlennek" nevezte.

A PRISM kódnevű megfigyelési programra június elején derült fény, amikor ismertté vált, hogy amerikai hírszerző szervek, az NSA és az FBI, széleskörű "adatbányászatot" végeztek a legnagyobb internetes szolgáltatók közé tartozó kilenc cégnél (Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple). Az akció eredményeképpen magán e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok kerültek a birtokukba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #4
    Egy ország kormányát sem perelheted be, ha valutával spekulálsz, majd nem úgy alakul az árfolyam, ahogy remélted. Hiába mondogatod, hogy veled nem közölték a jövő évi nemzetbiztonsági kiadások sarokszámait, mielőtt bevásároltál a devizájukból.
    A kockázat felmérése a befektető felelőssége, az IBM esetében annak lehetősége, hogy nem publikus üzleteket is köt - és ezzel nehezen kiszámíthatóvá teszi a cég sikerességét - szintén a kockázat része. Ezt a vállalatot ismerve figyelembe kellett volna venni a részvényvásárláskor.
    A katonai megrendeléseket kapó cégek meg nem azért nincsenek jelen a tőzsdén, mert akkor be kellene számolniuk a bizalmas üzleteikről, hanem mert adatbányász módszerekkel még az egyéb eredményeikből is ki lehet nyerni bizalmas információkat.
  • Szefmester #3
    Hát igen, ha már a pénzem adom egy cégnek (úgymond bevásárolom magam a vezetőségbe, még ha csekély százalékban is), elvárható ne legyen susmus, és elvárható hogy nagy vonalakban tájékoztassanak a cég dolgairól. Egy ilyen volumenű dolog pedig nem az a szint hogy a büféautomatákat lecseréljük egy másik cég márkájára mert 10 centtel olcsóbban adja a cukros szörpöt...
  • kvp #2
    Amerikaban ilyen perre van precedens, tehat elofordulhat, hogy az ibm fizet valamilyen szimbolikus karteritest. Egyebkent igen, publikusan forgo cegek nem tehetnek meg mindent, mivel a kisreszvenyeseket tajekoztatni kell. Nem veletlen, hogy a legtobb tenyleg nagy katonai megrendeleseket kapo amerikai ceg nem forog a tozsden. Persze cserebe sokkal vastagabban fog a tolluk a szamlazasnal, sot neha csak kozvetitok a gyartok es az allam kozott.
  • asgh #1
    WTF? Ha egy részvényes egy céget beperelhet az üzletpolitikája miatt, azzal gyakorlatilag a befektetői kockázatot rátolja a menedzsmentre, ami nettó hülyeség.
    A nemzetbiztonsággal való üzleti kapcsolatait pedig minden cég titkosan kezeli, különben nem lennének ilyen kapcsolatai.