Berta Sándor

A Lenovo vásárolhatja meg az IBM x86-os szerverrészlegét

Lapértesülések szerint az amerikai konszern egyik újabb részlegét vásárolhatja meg a kínai óriáscég. Az ok egyértelműen az, hogy az idei első negyedévben csökkentek a hardvereladásokból származó bevételek.

Az elmúlt hónapokban nem kizárólag az asztali számítógépek iránt csökkent a kereslet, hanem a szerverek iránt is. Mindez érzékenyen érintette az IBM-et; az amerikai konszern az idei esztendő első negyedévében 5 százalékkal kisebb forgalmat könyvelhetett el, mint 2012 hasonló időszakában. Ezzel párhuzamosan a nyereség is csökkent, méghozzá 1 százalékkal, így már csupán 3,03 milliárd dollárt tett ki. A folyamat gyakorlatilag a társaság összes részlegét érinti. A különbség csak annyi, hogy míg a szoftverüzletág a tavalyi szinten stagnált, addig a szervizrészleg négy százalékkal kevesebb bevételt ért el. A legnagyobb vesztesége ugyanakkor a hardverüzletágnak volt, a szerverekkel kapcsolatos divízió bevételei 2012 első negyedévéhez képest 17 százalékkal csökkentek.

A Bloomberg és a The Wall Street Journal egyaránt arról számolt be, hogy az IBM eladná az x86-os szerverrészlegét, az ezzel kapcsolatos egyeztetések már a háttérben zajlanak. A Lenovo már jelenleg is épít IBM-licenc alapján x86-os szervereket, ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a Lenovo mennyiért vásárolhatja meg az IBM üzletágát és mik lehetnek az átadás-átvétel feltételei. A szerverek szerepe a közeljövőben újra előtérbe kerülhet, többek között a felhőszolgáltatások elterjedésének, a cloud-játékplatformok megjelenésének és a közösségi portálok hódításának köszönhetően.

A Lenovo 2004 decemberében vásárolta meg az IMB PC-üzletágát, a tranzakció 2005 márciusában kapott zöld utat az amerikai hatóságoktól. A felvásárlás 2005 májusában zárult le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!