SG.hu

15 éves a székesfehérvári IBM

Az Európát és Észak-Amerikát kiszolgáló egységhez 180 új munkatárs csatlakozott a nyáron, és az elmúlt két és fél évben közel 450 fővel növekedett a dolgozók létszáma.

Lezárult az IBM nemzetközi szolgáltató központjának 2010-ben megkezdett 1,5 milliárd forintos munkahelyteremtő beruházása Székesfehérváron. A 15 évvel ezelőtt alapított IBM Data Storage Systems szolgáltató központ különleges helyet foglal el a társaság globális hálózatában: mindössze nyolc hasonló létesítmény működik az egész világon. A beruházást lezáró nyári munkaerő-felvételhez az IBM 370 millió forint állami támogatást kapott. Jelenleg ezernél többen dolgoznak a központban, 99 százalékuk magyar állampolgár, többségük székesfehérvári vagy környékbeli lakos.

A cég 1997 óta működteti Székesfehérváron stratégiai fontosságú nemzetközi szolgáltató központját. A központ – az IBM Delivery Center Central Europe – biztosítja az IBM és globális ügyfelei számára az operációsrendszer-támogatással, adattárolás-kezeléssel és a rendszerhálózatok távfelügyeletével kapcsolatos szolgáltatásokat. Az itt dolgozó magasan képzett munkatársak Unix, Linux, Windows és MainFrame rendszerekhez és a rajtuk futó különböző alkalmazások (SAP, DB2, Oracle) működtetéséhez nyújtanak támogatást az IBM európai és észak-amerikai ügyfeleinek. Munkájukhoz legalább két idegen nyelv ismerete szükséges, az angol mellett az olasz, spanyol, francia, portugál, lengyel, orosz, finn és a norvég a legfontosabb. Az új irodák és munkaállomások felépítését követően tavaly decemberben az összes akkor tervezett pozíció betelt, de idén nyáron további bővítés vált lehetővé.

A bővítés az ügyféltámogatás hatékonyságát szolgálja, a fejlesztéssel a magasabb szintű, komplex feladatok kezelésében is erősít a vállalat. Az IBM ügyfelei gyorsabb, gördülékenyebb kiszolgálás mellett optimalizálhatják számítástechnikai rendszereiket, napi munkájukhoz okos megoldásokat hívhatnak segítségül. A létszámbővítés ünnepi lezárására a kormány és az önkormányzat képviselőit is meghívta a vállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #7
    Az a gond, hogy ez fordítva nem működik. Nekünk nincsenek más országokban gyáraink, ahonnan hazahozhatnánk a megtermelt nyereséget. Egyszerű bérmunkások vagyunk csak másoknak.
  • Teppik Amon #6
    Azé' azt is nézd hogy itt nem történik "termelés" a szó szoros értelmében. És melyik a jobb, ha 1500embernek ad fizetést az IBM amiből nemkevés adó jön be +ugye a fogyasztás amit a dolgozók generálnak a fizetésből (+áfa, etc) ÉS kiviszi a hasznot, VAGY nincs semmi, se 1500 munkalehetőség +járulékok +fogyasztás generálás+áfa, és még a haszon is megterem, csak nem itt hanem pl a Cseheknél (ahol szintén fullon van a cég irodája, már nem tudnak bővíteni, otthonról dolgoztatják a népet hogy a maradékot le tudják ültetni :D )
  • gforce9 #5
    Kiafranc beszélt erről? Azt próbáltam kihangsúlyozni, hogy lóf*sz munkahelyet sem teremtenek ezek a nyugati cégek, a hasznot kiviszik a fenébe, ha meg nem jött be egy kütyü gyártása, emberek mehetnek az utcára, aztán se munkahely, se semmi. De úgy látom, te csak annyit fogsz fel az egészből, hogy a blackberry döglődik. Itt emberekről van szó nem egy szaros telefonról.
  • nextman #4
    Ezert kell olyan szakmat tanulni, amire van kereslet, hogy ne okozzon gondot a munkakereses.
  • Jawarider #3
    Vajon a többi magyarországi IBM is fejleszt majd ?
  • coolbboy83 #2
    Miért?? Te fizetnél 600 embert vagy egyet is ha csődközelbe kerülsz mert a cuccaid nem kellenek amiket gyártassz?????
  • gforce9 #1
    2 cikkel fentebb, meg a RIM 600-at rúg ki. Milyen jó is nekünk ez a fejlett nyugat.