Berta Sándor

Politikusokat befolyásolna Mark Zuckerberg

A Facebook alapítója a jelenleginél nagyobb befolyást akar gyakorolni az USA folyamataira, ezért létre akar hozni egy olyan lobbicsoportot, amely a technológiai óriáscégek érdekeit támogatja.

Mark Zuckerberg és más cégvezetők levelet írtak Barack Obama elnöknek. A Facebook alapítója és társai azt akarják elérni, hogy reformálják meg a jelenleg hatályos amerikai bevándorlási törvényeket. Szerintük támogatni kell a természettudományi képzést és a kutatás/fejlesztést. A kezdeményezésnek demokrata és republikánus támogatói egyaránt vannak.

Zuckerberg és a többi menedzser, valamint számos az elképzeléseket felkaroló szakmai szervezet közösen azért szeretnék elérni a rendkívül szigorú bevándorlási törvények módosítását, hogy több képzett számítástechnikai szakembert lehessen az Amerikai Egyesült Államokba csábítani. Ezáltal ugyanis szerintük a Szilícium-völgy újra vonzó IT-régió lehet és egyúttal megszűnhet az immár évek óta fennálló szakember-hiány.

A levelet számos elnök és vezérigazgató írta alá, köztük volt Randall Stephenson (AT&T), Robert Holleyman (BSA), John Chambers (Cisco), Gary Shapiro (CEA), John Donahoe (eBay), Eric Schmidt (Google), Meg Whitman (Hewlett-Packard), Paul Otellini (Intel), Mitchell Gaynor (Juniper Networks), Bradford L. Smith (Microsoft), Loyd Ivey (Mitek Electronics & Communications Group), Bob Greifeld (NASDAQ OMX), Safra Catz (Oracle), Joseph Taylor (Panasonic Corporation of North America), Marissa Mayer (Yahoo!) és Mark Pincus (Zynga).

Zuckerberg nem csak kezdeményezéseket támogat, hanem adományoz is. 2010 szeptemberében Newark városában ajánlott fel az iskolák számára 100 millió dollárt, majd néhány hónappal később csatlakozott a The Giving Pledge nevű programhoz. Lépését így indokolta: "Az emberek általában csak a karrierjük végén adnak vissza valamit a társadalomnak, de miért is kellene várni, hogy ha már ma nagyon sok mindent megtehetünk?" Ezt követően tavaly karácsony előtt 18 millió darab, összesen közel félmilliárd dollárt érő Facebook-részvényt adományozott a Silicon Valley Community alapítványnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mekong Delta #4
    így van! semmi jóindulatot nem szabad keresni ebben az akcióban. Mint minden, ez is csak a pénzről szól!
  • drsx #3
    Gondolom, azért, mert egy "bevándorló" feleannyi (vagy még kevesebb) fizetéssel is beéri, mint egy helyben kiképzett "őslakos", valamint a bevándorló jobban terhelhető és kisebb valószínűséggel szalad a szakszervezethez, ha valami nem tetszik neki.
    Legalábbis számomra ez tűnik logikusnak első hallásra.
  • mad mind #2
    Az drága és csak hosszan térül meg. Ez sokkal gyorsabb és kevesebb pénzbe kerül.
  • NEXUS6 #1
    Mi akadályozza meg őket abban, hogy abból a rengeteg lóvéjukból egy magán műszaki/természettudományi egyetemet, valami értelmes netes oktatási hálózatot, vagy akármit létrehozzanak?

    Csak kérdem?