Berta Sándor

500 millió dollárt adakozott Mark Zuckerberg

18 millió darab, összesen közel félmilliárd dollárt érő Facebook-részvényt adományozott a cég alapítója és vezérigazgatója a Silicon Valley Community alapítványnak.

Az alapítvány évek óta különböző projekteket és közösségi akciókat támogat. Zuckerberg jelenleg 500 millió részvénnyel rendelkezik és úgy döntött, hogy ő és felesége, Priscilla Chan továbbra is részt vesznek a 2010-ben elindított The Giving Pledge kampányban. Az idén az Amerikai Egyesült Államokban ez a legnagyobb adomány. Az alapítványhoz eddig 470 millió dollár folyt be. A Silicon Valley Community Foundation jelenleg kereken kétmilliárd dollárt kezel. Zuckerberg és a szervezet közös oktatási és egészségügyi projektek támogatására akarják fordítani a befolyó összeget.

A közösségi oldal vezetője bejelentette azt is, hogy bevételei jelentős részét adományozásra akarja fordítani. A The Giving Pledge kampányt két évvel ezelőtt hívta életre Bill Gates és Warren Buffett. A felhíváshoz az első két hónapban összesen 40 amerikai bankár, cégvezető és vállalkozó csatlakozott. Az egyetlen kikötés az volt, hogy mindenkinek legalább a vagyona felét fel kell ajánlania, azt azonban az illető dönti el, hogy milyen célokra menjen az összeg. A programhoz csatlakozók nyilvános nyilatkozatot tesznek, az ígéret betartását nem ellenőrzik, az erkölcsi dolog.

Az eddigi adományozók között van Paul G. Allen, Michael R. Bloomberg, Warren Buffett, Larry Ellison, Bill és Melinda Gates, George Lucas, David Rockefeller és Ted Turner. Buffet már 2006-ban bejelentette, hogy a vagyona 99 százalékát felajánlja a Bill & Melinda Gates Alapítványnak, illetve más jótékonysági szervezeteknek. Az 54 éves Gates és felesége eddig több mint 28 milliárd dollárral támogatta az alapítványt és szeretnék, ha példájukat más szupergazdagok is követnék. Zuckerberg egyébként már 2010. decemberében milliárdokat adományozott, előtte pedig Newark városában ajánlott fel 100 millió dollárt a helyi iskolák számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jancsika95 #14
    Nem tudom hol láttál, olvastál ilyet, de a szélső jobbos „értelmiségen” kívül, (akik persze mindenkit lezsidóznak, akik náluk csak egy picivel is többet értek el (bár az nem nehéz)) senki mást nem érdekel. Inkább annak kéne örülni, hogy van, aki ad is valamit és nem is keveset. Bár gondolom ez téged kicsit sem érdekel mert hát zsidó és fújj és dögöljön meg és minden zsidó is mert csak úgy. Ez a gusztustalan és szánalmas.
  • JL666 #13
    ha nem számít faji/vallási hovatartozás a zsidók miért hangsúlyozzák mindig ki, hogy zsidók?!
  • sanyicks #12
    nincsenek kidolgozott elméletei a közgazdaságtannak, mivel az egy vallás. UTÓLAG persze okoskodnak a közgazdászok és gyártják az elméleteket, hiszen ebből élnek, hogy úgy tesznek mintha fontosak lennének, pedig nem azok. Közben viszont azokat az elméleteket gyártják hogy minden szép és jó, hiszen ez az ő érdekük, és a gazdáik érdeke.
  • Vol Jin #11
    A válságot a világ törvényszerűségének köszönhetjük. A közgazdaságtannak kidolgozott elméletei vannak arra, hogy miért törvényszerű a konjunktúrák és a válságok ciklikus "rendje". Több kiváltó ok is van, a mostani egy rendkívüli, ami eddig nem nagyon fordult elő. A fejlett világ folyamatosan eladósodott, miközben a termelést kiszervezte. Magyarán úgy szórta a pénzt a világ, mintha minden a régi lenne. Az USA háborúra, Európa meg szociális kiadásokra. Feltornázták a kamatokat, amire bedőlt az ingatlanpiac refinanszírozása.
  • szgege #10
    Emögött a nagy jótékonykodàs mögött nincs semmi más csak saját lelkiismeretük tisztára mosása.
  • szgege #9
    Nem származásra gondoltam,hanem hogy éppen a tehetősebb rétegnek köszönhetjük a válságot.
  • Vol Jin #8
    Ő nem etnikai alapon szervezné le az egyirányú tömegközlekedést, csak felültetne téged arra a vonatra, amire te szeretnél másokat, ami lényegi különbség.

    Amúgy a Zuckenberghez annyit, hogy nem tud annyit jótékonykodni, mint amennyit a sok balek bukott a facebook részvényeken.
  • bdzsana #7
    Miért lenne náci? Ő nem faji alapon ítélte el, hanem gondolkodása miatt. Az egyik választható míg a másik nem. A kedves barátod elég egyértelműen a származást okolta. Én ugyan nem mondom rá, hogy náci, csak szimplán hülye.
  • Tetsuo #6
    "Magad féle".. ez elég náci hsz.
  • Jancsika95 #5
    Inkább a magad féle náci férgeket kéne :)