Berta Sándor

Nő az idősek aránya a Facebookon

A közösségi portál már nem kizárólag a fiatalok körében népszerű, a 30 évesek vagy annál idősebbek is egyre gyakrabban keresik fel a platformot.

Egy svájci felmérés alapján több mint 1,56 millió olyan aktív felhasználó kereste fel a közösségi oldalt, akik 30 évesek vagy idősebbek voltak. Ezzel párhuzamosan 2010 és 2012 között több mint 35 százalékkal csökkent a Facebookot felkereső 15 éves vagy annál fiatalabb svájciak száma. Ugyanakkor nőtt az 50 éven felüli Facebook-tagok száma is, 2012 végén 390 000 svájci Facebook-tag tartozott az 50-es korosztályba. A trend az elmúlt években egyre inkább megfigyelhető. A fiatalok helyét fokozatosan felváltják az idősebbek, akik például régi osztálytársaikat akarják megtalálni. Eközben a fiatalok részben az idősebbek felbukkanása miatt döntenek úgy, hogy hátat fordítanak a Facebooknak.

Svájcban 2012 végén 3,1 millió felhasználót regisztráltak, ez 2011 hasonló időszakához képest 12 százalékos, míg 2008 végéhez képest 210 százalékos növekedés. Az idősek nem csak Svájcban, hanem a világ más országaiban is mostanában kezdik felfedezni az internetet és ezen belül a közösségi honlapokat. Az Amerikai Egyesült Államokban az internetezők közel háromnegyede, míg Nagy-Britanniában 64 százalékuk keresi fel rendszeresen a Facebookot. Már 2009-ben volt olyan vélemény, hogy az idős emberek jelentik az internet jövőjét, habár megviseli őket a web információáradata. A legidősebb Facebook-használó 2010-ben 103 éves volt, a walesi dédnagymama az unokái miatt csatlakozott a közösségi portálhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #5
    Es ugy evente altalaban 1 evvel no a facebookozok atlageletkora?
    MErt azert az nagy meglepetes nem lenne:)
  • Balintos #4
    "Amúgy nem értem az összefüggést, miért mennének el az iskolások a facebookról azért, mert vannak 30 év felettiek is" Mert nem akarják, hogy a szüleik(nagynéni, szomszéd,stb.) lássák, hogy mit csinálnak, az adatvédelmi beállításokhoz meg nem értenek. Én biztos vagyok bent, hogy van tényleges összefüggés a kettő között.
  • Cat #3
    A legnépszerűbb közösségi oldal a fiatalok körében a Tumblr, a mikrobloging oldal nemcsak a Facebookot, a nemrég felvásárolt Instagramot is megelőzi. Gary Tan, a Posterous társalapítója készített egy kutatást a 13-18 évesek, valamint a 19-25 évesek körében, hogy megtudja, milyen közösségi oldalakat látogatnak az említett korcsoportok. A Facebook, Twitter, Insagram, Tumblr és Snapchat közül a Tumblr volt a legnépszerűbb, a tizenévesek 61 százaléka, a fiatal felnőttek 57 százaléka látogatta.
    A Facebookot a tizenévesek 55 százaléka használta rendszeresen, ez az arány a fiatal felnőttek körében alig marad el, 52 százalékuk használja. A Twitternek jóval kevesebb a felhasználója, a tizenévesek 22, a fiatal felnőttek 17 százaléka látogatja az oldalt.
    Meglepően rosszul szerepelt a felmérésben a fotómegosztó közösségi oldal, az Instagram. A tizenévesek 21, a fiatal felnőttek 11 százaléka használta rendszeresen. A Snapchat fotóküldő alkalmazás a legújabb a közösségi oldalak között, így nem meglepő viszonylag alacsony népszerűsége, a tizenévesek 13, a fiatal felnőttek 4 százaléka használja.
  • qrd0xQSt2rdvnu #2
    30 év felettiek idősnek számítanak? eh? mivan? 15 év alattiak meg tanuljanak, ne facebookozzanak :D Amúgy nem értem az összefüggést, miért mennének el az iskolások a facebookról azért, mert vannak 30 év felettiek is? Szerintem valamilyen statisztikai elemző unatkozott és elkezdett marhaságokat vizsgálni és beszélni.
  • Zoltan21 #1
    Idősödnek a felhasználók.
    Ebben mi a meglepetés?