Berta Sándor

Milliárdokat adományoz Mark Zuckerberg

17 milliárdossal bővült a The Giving Pledge nevű kezdeményezés adománylistája. Közülük az egyik legismertebb a Facebook alapítója, aki vagyona felét jótékony célokra ajánlotta fel.

A kezdeményezést nyáron indította Bill Gates és Warren Buffett, a Berkshire Hathaway nevű befektetési holding fő tulajdonosa és vezetője. A felhíváshoz az első két hónapban összesen 40 amerikai bankár, cégvezető és vállalkozó csatlakozott. Az egyetlen kikötés, hogy mindenkinek legalább a vagyona felét fel kell ajánlania, azt azonban az illető dönti el, hogy milyen célokra menjen az összeg. A programhoz csatlakozók nyilvános nyilatkozatot tesznek. Az ígéret betartását nem ellenőrzik, az erkölcsi dolog.

A többek között Paul Allen, George Lucas, Ted Turner médiamogul, a CNN alapítója; Michael Bloomberg, New York polgármestere; Larry Ellison, az Oracle társalapítója és David Rockefeller bankár nevével fémjelzett lista most 17 személlyel bővült. Köztük van Mark Zuckerberg, aki csupán 26 éves, de immár komoly vagyonra tett szert. A Facebook alapítója nyilatkozatában leszögezte: "Az emberek általában csak a karrierjük végén adnak vissza valamit a társadalomnak. De miért is kellene várni, hogy ha már ma nagyon sok mindent megtehetünk?"

Zuckerberg egyébként nem először adakozott, hiszen szeptemberben Newark városában ajánlott fel iskolák számára 100 millió dollárt. A fiatalember vagyonát a Forbes magazin 6,9 milliárd dollárra becsülte. A közösségi portál első embere mellett most csatlakozott a kezdeményezéshez Nicolas Berggruen, a Karstadt áruházlánc új tulajdonosa; Carl Icahn befektetési szakember; Michael Milken, valamint Steve Case, az AOL alapítója is. Az eddigi támogatók közül a Facebook vezetője a legfiatalabb.

Az aláírók között van Dustin Moskovitz, a Facebook társalapítója is, aki a Harvard Egyetem Zuckerberg szobatársa volt. A 17 új csatlakozó kapcsán Warren Buffett elégedetten nyilatkozott: "Csupán néhány hónap alatt is komoly előrelépést értünk el." Buffett, aki a világ egyik leggazdagabb embere - a Forbes magazin idén 45 milliárd dollárra (9450 milliárd forintra) becsülte vagyonát -, 2006-ban nyilvános ígéretet tett arra, hogy eladakozza magánvagyonának 99 százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)