Berta Sándor

Facebook-bejegyzés miatt is kirúgható a német munkavállaló

Hiába perelt egy ipari tanuló: aki a közösségi portálon elhelyezett profiljában szidalmazza a munkaadóját, azt előzetes figyelmeztetés nélkül is jogosan rúghatják ki Németországban.

A hammi tartományi munkaügyi bíróság 3 Sa 644/12-es számú ítéletével hatályon kívül helyezte a korábbi első fokú döntést. Az ügy azután került bíróság elé, hogy egy 26 éves ipari tanulónak azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyát, miután a Facebook-oldalán azt írta a munkahely/munkaadó rovatba, hogy: "rabszolgahajcsár és kizsákmányoló", "Bochum jobbágya" és "hülye sz.r - mindezt minimálbérért cserébe". A kirúgott ipari tanuló pert indított és az első fokon eljáró bochumi munkaügyi bíróság neki adott igazat. A testület azt hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatónak figyelmeztetnie kellett volna a dolgozót vagy el kellett volna beszélgetnie vele. Nos, a hammi munkaügyi bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet.

Christian Solmecke ügyvéd kifejtette: a Facebook-profil és ezáltal a sértések több személy számára láthatók voltak és az ipari tanuló nem számíthatott arra, hogy mindez - a munkaviszonyát tekintve - következmények nélkül marad. Ezzel a döntéssel először foglaltak állást Németországban abban a kérdésben, hogy mikortól nem tartoznak a munkatárs cselekményei a véleményszabadság védelme alá és mikortól vezethetnek a munkaviszony megszüntetéséhez. Ugyan az alkalmazottaknak joguk van arra, hogy bírálják a főnökeiket és a munkahelyi körülményeiket, mindezt akár túlzó vagy polemizáló formában is megtehetik, azonban a munkaadó vagy a képviselőjének becsületsértő módon való sértegetése már azt jelenti, hogy az illető átlépett egy bizonyos határt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #24
    "Látod, látod ugye megmondtam, ne menj a nyáj után mert megbánod" ill. jogodban áll hazudni, de ezzel duplán veszítene hitelességéből a f@szbook profilod. Nem írhatod ki az igazságot, mert a nagy testvér figyel-
  • Zoltan21 #23
    Nem semmi!
    Kétélű a kard, ha a mai munkahelyeket nézzük.
    A lényeg: kevés a munkahely, már tanulásra is kevesebb lehetőséged van.
    Persze, a kötelező foglalkoztatás (nem munkahelyről, hanem foglalkoztatásról van szó) említése során, jönnek az ilyen - olyan szidások, hogy miért nem jó és így tovább. Persze, ha kényszer van, akkor valahogyan mer működni M.o.-n.
    Visszatérve a cikkhez: én, nem hiába, töröltem a FB-s profilomat. Nem csak azért, mert dolgozok, hanem egy, esetleges munkahely keresés során, se legyen az, amit pár éve, hülyülésből leírtam, komolyan merje venni, egy fejvadász cég.
    Persze, nem árt az óvatosság, de mégis: mindenki úgy védekezik, ahogyan csak tud.
    A munkahelyekkel kapcsán: azért a munkahelyi terror blogon, még arról is lehetett olvasni, hogy SMS-ben mondtak fel az illetőnek. Az, hogy kamu, vagy nem, az nem az én döntésem, de szerintem, valós. Hozzáteszem, hogy az adott blogon, hülye kollégák is helyet kapnak, illetve azok is, amikor a munkavállaló, még a neve megkérdezésekor is, zavarba jön.
  • Tetsuo #22
    Te is lehetnel az a szoftver, amelyik eldonti, ki lehet visszaeso. Nem sok ember jonne ki a bortonbol. :)
    Van kalapja, biztos lopta! Nincs kalapja, biztos mert lopta es eldugta. :D
  • Szefmester #21
    +1
  • Zoli007 #20
    politikai nézeteket vallanak

    És ez mióta rossz?
  • mantequilla #19
    A felhasználóknak még nem tűnt fel, hogy a facebook kiölte az internet egyik nagyszerű tulajdonságát, az anonimitást.
  • Szefmester #18
    Bízom benne hogy egyszer beleszaladsz egy olyan helyzetbe amikor keresned kell a munkát, mellette el kell tartani a családot (mert egy fizu az kevés tud lenni), és az első két három meló az csak minimálbéres "operátorként" -ez a divatos angol kifejezés a rabszolgára ;) -, vajon elutasítod mert ez nekem nem elég, vagy elvállalod és közben keresgélsz tovább? Nem sokan tehetik ám meg hogy csak úgy megmondják a véleményük a főnöknek szemtől szemben, még ha az kultúrált is.

    Engem a megjelenésem miatt szekált egy főnök (hosszú haj és fonott kecskeszakáll), amikor már sok sok alkalmat tűrtem el miközben a mi műszakunk volt a legtermelékenyebb és a legkevesebb hibával dolgozó. Egyszer visszakérdeztem hogy "irigykedsz?" miközben gyógyszerekkel voltam telepumpálva hogy ne táppénzen kelljen szívni. Megjegyzés.. a főnököm egy kövéredő kopaszodó foltokban borostás fickó volt aki a 4 fő nyáktípuson kívül semmi különbséget nem látott a 100+ verzió közül. Amikor őt előléptették akkor a másik alternatíva rá egy alkohol-lover szaki, aki ránézett a nyáklapra és megmondta melyik tipus az és ha volt hiba rajta akkor azt is szinte azonnal kiszúrta. Nah akkor itt mi volt? jah csók meg barna nyelv.... Na szóval.. miután visszakérdeztem, azt észleltem hogy másnap ellenállhatatlan ajánlatot tett felém. Vagy kirúg fegyelmivel, vagy felmondok önként. Mondván nem sértegethetem.

    Ő sértegethet én meg maradjak kussban? Nem az övé volt a cég. Ő csak egy kis fogaskerék volt.

    Az ilyen magadfajta retardáltak miatt alakulhatott ki olyan helyzet hogy már annak is kell örülni ha épp eléred a minimált miközben a főnök úgy bánik veled mint egy darab szarral. A "hülye sz*r" kifejezés kivételével az összes a bőven nem sértő kategóriába esik.

    Én is simán perelhettem volna a főnököm amikor egyszer lehülyézett és megvádolt hogy elbasztam ezer nyákot, miközben a hibát a mérnökségen követték ela technológus bácsik? Hiszen tucatnyian voltunk a helyiségben amikor elhangzottak a vádjai. Amiket jogilag már a rágalmazás, és becsületsértés elnevezéssel szoktak emlegetni. De vajon a kolegáim jöttek volna tanuskodni? vagy a bíróság elfogadta volna a tanukat bizonyítéknak, írásbeli, és videó, vagy hangefelvételek hiányában? Nem hiszem. De ha el is indul a per, mire eljut odáig az ügy hogy lesz eredmény, addigra engem onnan már 5x kirúgtak volna... Utána meg menjen a polgári peres eljárás a kimaradt fizetésért?

    A munkáltató biztosítson emberi bánásmódot, emberi körülményeket, élhető fizetést, és akkor ha valaki beszól... elítélhető. A magyarországi körülményeket figyelembe véve, ez a kis "beszólás" a főnök fel, teljességgel szolidnak mondható.
  • Shid #17
    Ha valaki úgy kritizál, bírál valakit, hogy azt nem nevezi meg, annak személyére nem mutat rá egyértelműen, akkor ok. Pl: "Van egy kőbunkó haverom, akit nagyon nem csípek." De ha egyértelműen megnevezik, rámutatnak, személyeskednek vagy ha már csak sejtetik kiről van szó, ebben az esetben jogosnak tartom az eljárást, hisz mára a Facebook is többé-kevésbé olyan mint egy köztér.PL.: "XY egy f@sz!"
    A Facebook profilok alapján való elbírálást meg eleve ostobaságnak tartom. Először is ha ki akarok cseszni valakivel, csinálok a nevébe egy profilt és teleokádom gyűlölködéssel, pocskondiázással, stb. Azt írok a nevében, olyannak állítom be amilyennek akarom. Aztán a szerencsétlen mentegetőzhet, hogy ő nem is regisztrált a Facebookra. Másodszor a munkaadók igazán felfoghatnák végre, hogy nem engem vásároltak meg, hanem az elvégzett munkámért fizetnek! Nem azért "alkalmaznak", hogy simogassam az egójukat, hanem, hogy a lehető legjobban elvégezzem azt a feladatot amire vállalkoztam. (Tisztelet a kivételnek!)
  • Merces #16
    .....aki minimálbérért dolgoztat, annak ilyenkor se legyenek érzelmei.
  • Vaszilij Artyom #15
    Véleménye lehet, de ha kurva anyázik betöröm az arcát.
    Itt ugyan ez történt, csak nem törték be az arcát hanem kibaszták.

    Jogos.


    Garou: Bizonyos esetekben büntethető.