Berta Sándor

Hónapokig ül kereskedői pénzén az Amazon

Az Amazon Marketplace több tucat szerződéses kereskedője közös keresetet nyújtott be a társaság ellen, mert az vevői védelmére hivatkozva 90 napig visszatarthatja bevételeik kifizetését.

A The Seattle Times szerint az érintett vállalkozók a beadvány segítségével akarják - akár peres úton is - elérni, hogy az Amazon ne tarthassa vissza gyakran több mint 90 napra a nekik járó pénzt. A kereskedők természetesen kamatostul követelik az összegeket és közelebbről meg nem nevezett mértékű kártérítést is kérnek. Az Amazon Marketplace partnerei azt állítják, hogy olyan mértékű gyakorlatról van szó, amely a társaság számára jól jövedelmező. Ők a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint úgy gondolják, hogy ennek az eljárásnak köszönhetően a cég éves szinten több tízmillió dollárt keres.

A vita középpontjában a platform részvételi szerződése áll, mely lehetőséget nyújt az Amazonnak a kifizetések 90 napos visszatartására, ha úgy vélik, hogy az eladó magatartása károkat okozhat a vevőknek. A kereset szerint az Amazon eljárása megszegi Washington állam azon törvényét, miszerint a pénzátutalásoknak 10 munkanapon belül meg kell történniük. Ezzel szemben a társaság rutinszerűen kihasználja a saját szerződésében álló 90 napot, gyakran még azon túl is ül a pénzen - állítja a kereset.

Az Amazon egyelőre nem kommentálta a hírt. Washington szövetségi állam ügyészségéhez az elmúlt 3 évben összesen 120 panasz érkezett a Marketplace partnereitől. A mostani ügyben a panaszosokat két ügyvédi iroda, a Terrell Marshall Daudt & Willie (Seattle) és az austini The Monts Firm képviseli. Az ügy kényes pontot érint, mivel az Amazon bevételének kb. 9-12 százaléka harmadik féltől származik, melyek napi szinten 160 millió dollárt tartanak a cégnél, és ennek kihasználása komoly bevételeket jelenthet.

Az elmúlt hónapokban nem ez az első botrány az Amazonnal kapcsolatban. Tavaly októberben vált ismertté, hogy a cég bármikor törölheti a felhasználói fiókját és az általuk megvásárolt könyveket. Ezután kiderült, hogy az Amazon rendszere bizonyos adatokat el is tárol, ezek között van az e-könyvek utoljára elolvasott oldala és feljegyzik azt is, hogy az adott személy mit vásárolt. Végül kiszivárgott, hogy a vállalat - legális kiskapukat kihasználva - 2 milliárd dollár adót nem fizetett be. Mindeközben érkezik a cég okostelefonja, Amazon Coins néven virtuális fizetőeszközt vezet be és a digitális használt cikkek piacát is meghódítaná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • r4pt0r #6
    Én az angoloknál adok el, magyar címmel, és bármikor le tudom venni. Ez már nem igaz az amerikaira.
  • Tetsuo #5
    Az angolon adok el, angol cimmel.
  • Tinman #4
    ...és a Flextronics is, meg a Tesco, meg a Spar, mega...
  • r4pt0r #3
    Csak ha comon adsz el, ha pl az angliain, akkor nem tartják vissza.
  • hungi #2
    Az eBay-t és a Paypal-t ne keverd ide, teljesen más móka.
    Ők azért tartják vissza a pénzt sokáig, hogy a vevőt ne tudják átbaszni a - veled ellentétben - csaló eladók...
  • Tetsuo #1
    A Paypal ugyanezt csinalja minden egyes eBay eladasomnal.