Berta Sándor

A szabadalomháborúk befejezésére szólított fel Jeff Bezos

Az Amazon alapítója és első embere azt szeretné, hogy ha a világ kormányai megreformálnák a szabadalmi jogot és véget vetnének a szabadalmi pereknek, amelyek komoly károkat okoznak.

Jeff Bezos a brit Metro újságnak elmondta: be kell fejezni a szabadalomháborúkat. Szerinte a világ kormányainak át kell gondolniuk a szabadalmi jogot és a jelenlegi helyzetet. Az üzletember az Apple és a Samsung közötti jogi csatározásokra utalva kijelentette: a szabadalmaknak eredetileg az innovációt kellene előmozdítaniuk, azonban lassan már egy olyan világban élünk, ahol a szabadalmak valójában nem elősegítik, hanem lefékezik az innovációt. A kormányoknak meg kellene vizsgálniuk a jelenlegi szabadalmi rendszereket és ideje lenne elgondolkozni azon, hogy nem kellene-e módosítani a hatályban lévő törvényeket.

A menedzser kiemelte, hogy szereti a technológiát és a találmányokat, a gyors változásokat és jelenleg valóban a vezeték nélküli és mobil eszközök aranykorszakában élünk. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a jelenlegi szabadalmi helyzet és az "ilyen szabadalomháborúk nem egészségesek a társadalom számára." Bezos próbálta cáfolna azokat a híreket, hogy az Amazon valódi bolthálózatot akar kiépíteni. Közölte, hogy időnként felbukkan ez az elképzelés, de még nem igazán tudják, hogy miként valósíthatnának meg egy új koncepciót ezen a területen. Csak akkor van értelme a saját bolthálózatnak, ha valóban innovatív szolgáltatást kínálhatnak azt ügyfeleiknek.

A cégvezető végül kitért a hobbijaira és az őt leginkább foglalkoztató ötletekre is. Ezek között van egy hegyben elhelyezett óra, ami 10 000 éven át működhet, az Origin Blue nevű űrhajózási cége, és a pénzét részben egy olyan amerikai vállalatba fektette be, amely 2020-ig létre akarja hozni a világ első kvantumszámítógépét. Az Amazon alapítója és vezetője éppen a napokban ecsetelte, hogy a táblagépek megváltoztatták a platform üzleti modelljét és közölte: a sikerük titka az, hogy ügyfeleikre, nem pedig vetélytársainkra összpontosítanak, és nem csak eladni akarják az egyes eszközöket. Emellett kellően türelmesek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!